<b>Morphological attributes and production components of potato cv. Baronesa and its transformed genotype</b> - doi: 10.4025/actasciagron.v33i4.10918

  • Simone Pohl Universidade Federal de Pelotas
  • Nei Fernandes Lopes Universidade Federal de Pelotas
  • Eugenia Jacira Braga Universidade Federal de Pelotas
  • Rodrigo Danielowski Universidade Federal de Pelotas
  • Ilda Mariclei de Castro da Silva Universidade Federal de Pelotas
  • Jose Antonio Peters Universidade Federal de Pelotas
Palavras-chave: Solanum tuberosum, genetic modification, virus resistance

Resumo

The aim of this paper was to compare the morphological attributes and production components of the wild-type Baronesa cultivar potato with those of Baronesa potato plants that have been genetically modified using the potato virus Y coat protein (CP) gene. The experiment was conducted under greenhouse conditions (Biosecurity Quality Certificate no. 081/98 issued by the National Biosecurity Technical Committee) at the Federal University of Pelotas (UFPel), Pelotas-RS. The shoot and root lengths and the mean leaf number were determined six times at 14-day intervals after sowing; the length, width and fresh weight of the tubers were measured during the last harvest, which occurred 84 days after sowing. There were no statistical differences between the two genotypes with respect to morphological attributes or production components.

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Biografia do Autor

Simone Pohl, Universidade Federal de Pelotas
Mestre em Fisiologia Vegetal pela UFPel, Depto de Botânica da Universidade Federal de Pelotas
Nei Fernandes Lopes, Universidade Federal de Pelotas
Prof. Titular do Departamento de Botânica da UFPel
Eugenia Jacira Braga, Universidade Federal de Pelotas
Profª. Adjunta do Departamento de Botânica da UFPEL
Rodrigo Danielowski, Universidade Federal de Pelotas
Estudante de graduação em Agronomia e bolsista de iniciação cientifica do CNPq
Ilda Mariclei de Castro da Silva, Universidade Federal de Pelotas
Estudante de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Fisiologia Vegetal da UFPel
Jose Antonio Peters, Universidade Federal de Pelotas
Professor adjunto do Departamento de Botanica da UFPel e Coordenador do Programa de Pós-Graduação em Fisiologia Vegetal da UFPél
Publicado
2011-05-04
Como Citar
Pohl, S., Lopes, N. F., Braga, E. J., Danielowski, R., Silva, I. M. de C. da, & Peters, J. A. (2011). <b>Morphological attributes and production components of potato cv. Baronesa and its transformed genotype</b&gt; - doi: 10.4025/actasciagron.v33i4.10918. Acta Scientiarum. Agronomy, 33(4), 705-708. https://doi.org/10.4025/actasciagron.v33i4.10918
Seção
Produção Vegetal

 

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