<b>Germination and development of <i>Amburana cearensis</i> seedlings as influenced by seed weight, light and temperature

  • João Paulo Nobre de Almeida Universidade Federal Rural do Semi-árido - UFERSA
  • Bruno Franca da Trindade Lessa Universidade Federal do Vale do São Francisco
  • Charles Lobo Pinheiro Universidade Federal do Ceará
  • Fernanda Melo Gomes Universidade Federal do Ceará
  • Sebastião Medeiros Filho Universidade Federal do Ceará
  • Cydianne Cavalcante Silva Universidade Federal Rural do Semi-Árido

Resumo

 The objective of this work was to study the seed germination and seedling growth of A. cearensis (Allemão) A. C. Sm. influenced by seed weight and under different temperature and light conditions. Seeds were individually weighed and divided into three weight classes (light, medium and heavy), and each was subjected to germination tests under two light conditions (presence or absence) and six temperature regimes (20, 25, 30, 35, 40, and 20-30°C). The experiment was established with a completely randomized design in a split-split plot arrangement with four replicates. We determined the first count, final germination percentage and germination speed index. To assess seedling growth, the length and dry mass of the epicotyl and root + hypocotyl axis were also determined. The data were subjected to Tukey’s test (p ≤ 0.05). The optimal conditions for seed germination occurred at a temperature of 30°C, with light and medium seeds showing greater vigour. Temperatures of 35 and 40°C were detrimental to the growth of the species, whereas the best conditions occurred with light and medium seeds at temperatures of 25 and 30°C in the presence of light.

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Biografia do Autor

João Paulo Nobre de Almeida, Universidade Federal Rural do Semi-árido - UFERSA
Eng. Agrônomo, Mestre em Agronomia/Fitotecnia, Doutorando em fitotecnia, Departamento de Ciências Vegetais.
Bruno Franca da Trindade Lessa, Universidade Federal do Vale do São Francisco
Engenheiro Agrônomo, Mestre e Doutor em Fitotecnia. Professor da UNIVASF, Departamento de Ciências Vegetais.
Charles Lobo Pinheiro, Universidade Federal do Ceará
Engenheiro Agrônomo e Mestrando em Fitotecnia. Departamento de Ciências Vegetais.
Fernanda Melo Gomes, Universidade Federal do Ceará
Engenheira Agrônoma, Mestre e Doutoranda em Ecologia.  Departamento de Ecologia.
Sebastião Medeiros Filho, Universidade Federal do Ceará
Engenheiro Agrônomo, Mestre e Doutor em Fitotecnia. Professor Titular da UFC, Departamento de Ciências Vegetais.
Cydianne Cavalcante Silva, Universidade Federal Rural do Semi-Árido
Graduanda em Engenharia Agronômica. Departamento de Ciências Vegetais.

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Publicado
2017-08-11
Como Citar
Almeida, J. P. N. de, Lessa, B. F. da T., Pinheiro, C. L., Gomes, F. M., Medeiros Filho, S., & Silva, C. C. (2017). <b>Germination and development of <i>Amburana cearensis</i&gt; seedlings as influenced by seed weight, light and temperature. Acta Scientiarum. Agronomy, 39(4), 525-533. https://doi.org/10.4025/actasciagron.v39i4.32786
Seção
Produção Vegetal

 

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