<b>Chemical changes in sunflower silage associated with different additives</b> - doi: 10.4025/actascianimsci.v35i1.14049

  • Rafael Henrique de Tonissi e Buschinelli de Goes Universidade Federal da Grande Dourados
  • Eliane Sayuri Miyagi Universidade Federal da Grande Dourados
  • Euclides Reuter de Oliveira Universidade Federal da Grande Dourados
  • Kelly Cristina da Silva Brabes Universidade Federal da Grande Dourados
  • Rosielen Augusto Patussi Universidade Federal da Grande Dourados
  • Carlos Eduardo Dambrós Universidade Federal da Grande Dourados
Palavras-chave: sunflower crushed, lignin, NDF, pH, soybean hulls, urea

Resumo

Thirty-six experimental silos arranged in a completely randomized 4 x 3 factorial design were provided to evaluate the chemical changes of sunflower silage treated with soybean hulls, sunflower crushed and urea at 14, 21 and 28 days of ensilage. The additives were based on 5% natural matter, whereas control consisted of silage with 100% sunflower plant. OM, NDIP, and MM had average rates 911.2; 86.6 and 92.9 g kg-1 of dry matter respectively. The addition of soybean hulls and sunflower crushed increased DM rates after 28 and 21 days. Urea increased nitrogen fractions and the addition of soybean hulls increased total carbohydrate content of silage by 5.1%, whereas the addition of sunflower crushed decreased the same by 2.18%. NDF, ADF and hemicellulose average rates were 625.4, 460.3 and 165.2 g kg-1 of DM. The addition of soybean hulls and sunflower crushed reduced the in vitro dry matter digestibility by 8.3 and 5.97%. The addition of 5% sunflower crushed and soybean hulls improved the nutritional value of sunflower silage and the addition of urea improved the protein rates.

 

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Biografia do Autor

Rafael Henrique de Tonissi e Buschinelli de Goes, Universidade Federal da Grande Dourados
ptualmente é professor adjunto da Universidade Federal da Grande Dourados. Tem experiência na área de Zootecnia, com ênfase em Nutrição e Alimentação Animal, atuando principalmente nos seguintes temas: suplementação animal a pasto, braquiária, alimentação animal, degradabilidade ruminal, amônia ruminal e técnica in situ. Currículo Lattes
Eliane Sayuri Miyagi, Universidade Federal da Grande Dourados
Forragicultura; professora UFG
Euclides Reuter de Oliveira, Universidade Federal da Grande Dourados
Faculdade de Ciências Agrárias - UFGD
Kelly Cristina da Silva Brabes, Universidade Federal da Grande Dourados
Faculdade de Engenharia - UFGD
Rosielen Augusto Patussi, Universidade Federal da Grande Dourados
Aluna de ´pós graduação FCA/UFGD
Carlos Eduardo Dambrós, Universidade Federal da Grande Dourados
aluno graduação UFG
Publicado
2012-08-24
Como Citar
Goes, R. H. de T. e B. de, Miyagi, E. S., Oliveira, E. R. de, Brabes, K. C. da S., Patussi, R. A., & Dambrós, C. E. (2012). <b>Chemical changes in sunflower silage associated with different additives</b&gt; - doi: 10.4025/actascianimsci.v35i1.14049. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 35(1), 29-35. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v35i1.14049
Seção
Forragicultura

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