<b>Soybean protein concentrate in Pacific white shrimp reared in bioflocs: effect on health and vibrio challenge

  • Delano Dias Schleder Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Catarinense
  • Adolfo Jatobá Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Catarinense
  • Bruno Corrêa da Silva Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina
  • Daniel Paulo Damin Ferro Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Catarinense
  • Walter Quadros Seiffert Universidade Federal de Santa Catarina
  • Felipe do Nascimento Vieira Universidade Federal de Santa Catarina
Palavras-chave: immune response, infection, plant protein, Litopenaeus vannamei.

Resumo

Litopenaeus vannamei shrimp were reared in a bioflocs system and fed different levels of soybean protein concentrate as a replacement for fishmeal, and both immunological parameters of this marine shrimp and its resistance to Vibrio sp. infection (CPQBA 378-12 DRM01) were evaluated. Four different diets were formulated with 0, 33, 66 and 100 % of soybean protein concentrate as a substitute for fishmeal. Shrimp were reared in a biofloc system in twelve 800 L tanks (250 shrimp m-3) maintained at constant aeration and temperature. After 42 days, 36 animals (14.21 ± 0.89 g) per treatment were challenged with Vibrio sp. (1 x 105 CFU mL-1 – LD10), and hemolymph was collected before and after challenge to perform immunological assays (agglutination titer, concentration of protein and phenoloxidase activity). Shrimp fed with the experimental diets showed no difference in their resistance to infection and haemato-immunological parameters. Thus, rearing L. vannamei in a biofloc system on diets containing either partial or total replacement of fishmeal for soybean protein concentrate did not affect either immunocompetence or susceptibility to infection.

 

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Biografia do Autor

Delano Dias Schleder, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Catarinense
Instituto Federal de Educacao Ciencia e Tecnologia Catarinense - Campus Araquari, Araquari, Santa Catarina - Brazil
Adolfo Jatobá, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Catarinense
Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Catarinense - Campus Araquari - Laboratório de Aquicultura, Araquari, Santa Catarina - Brazil
Bruno Corrêa da Silva, Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina
Empresa de Pesquisa Agropecuaria e Extensao Rural de Santa Catarina, Florianopolis, Santa Catarina - Brazil
Daniel Paulo Damin Ferro, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Catarinense
Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Catarinense - Campus Araquari - Laboratório de Aquicultura, Araquari, Santa Catarina - Brazil
Walter Quadros Seiffert, Universidade Federal de Santa Catarina
Universidade Federal de Santa Catarina - Aquicultura, Florianópolis, Santa Catarina -Brazil
Felipe do Nascimento Vieira, Universidade Federal de Santa Catarina
Possui graduação em Agronomia, mestrado e doutorado em aquicultura pela Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC). Atualmente é Eng Agrônomo da UFSC, atuando como pesquisador no Laboratório de Camarões Marinos e responsável técnico pela Fazenda Experimental Yakult/UFSC. Tem experiência na área de Recursos Pesqueiros e Engenharia de Pesca, com ênfase em carcinicultura marinha, atuando principalmente nos seguintes temas: microbiologia, probióticos, isolamento de patógenos, técnicas alternativas de controle de enfermidades.
Publicado
2018-10-01
Como Citar
Schleder, D. D., Jatobá, A., Silva, B. C. da, Ferro, D. P. D., Seiffert, W. Q., & Vieira, F. do N. (2018). <b&gt;Soybean protein concentrate in Pacific white shrimp reared in bioflocs: effect on health and vibrio challenge. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 40(1), e42570. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v40i1.42570
Seção
Produção Animal

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