<b>Cytotoxicity of erythrosine (E-127), brilliant blue (E-133) and red 40 (E-129) food dyes in a plant test system</b> - doi: 10.4025/actascibiolsci.v35i4.18419

  • Maria Virna Aguiar de Oliveira Universidade Federal do Piauí
  • Dandará Darhlen Lopes Alves Universidade Federal do Piauí
  • Leonardo Henrique Guedes de Morais Lima Universidade Federal do Piauí
  • João Marcelo de Castro e Sousa Universidade Federal do Piauí
  • Ana Paula Peron Campus Senador Helvídio Nunes de Barros Universidade Federal do Piauí

Resumo

The objective of this work was to evaluate the cytotoxic effect of the food dyes erythrosine, brilliant blue and red 40 on the cell cycle of Allium cepa L. Each dye was evaluated at doses of 0.4 and 4.0 ml, at exposure times of 24 and 48 hours, in onion root tip cells. Cells and the presence of chromosomal aberrations were analyzed throughout the whole cell cycle, totaling 5,000 cells for each group of bulbs. The mitotic index was calculated and the statistical analysis was conducted through the Chi-square test (p < 0.05). From the obtained results, it was verified that the food additives erythrosine and brilliant blue were not cytotoxic to the cells of the test system. However, the red 40 dye, at the two evaluated doses and the two exposure times used in this bioassay have promoted a significant reduction in cell division and induced the emergence of anaphasic and telophasic bridge aberrations and micronucleated cells. Additional cytotoxicity studies should be conducted to add information to these and other previously obtained results in order to evaluate, with property, the action of these three dyes on a cellular level.

 

 

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Biografia do Autor

Maria Virna Aguiar de Oliveira, Universidade Federal do Piauí

ALUNA DO CURSO DE NUTRIÇÃO

UNIVERSIDADE FEDERAL DO PIAUÍ. CAMPUS SENADOR HELVÍDIO NUNES DE BARROS

Dandará Darhlen Lopes Alves, Universidade Federal do Piauí

ALUNA DO CURSO DE NUTRIÇÃO

UNIVERSIDADE FEDERAL DO PIAUÍ. CAMPUS SENADOR HELVÍDIO NUNES DE BARROS

Leonardo Henrique Guedes de Morais Lima, Universidade Federal do Piauí

biólogo e mestre em biologia molecular pela universidade federal do rio grande do norte.

docente efetivo da universidade federald o piauí.Doutorando pela universidade federal do piauí.

João Marcelo de Castro e Sousa, Universidade Federal do Piauí

biólogo e mestre em ciências biológicas pela universidade federal do pará. Doutorando pela universidade federal do piauí.

 

docente efetivo da universidade federald o piauí

Ana Paula Peron, Campus Senador Helvídio Nunes de Barros Universidade Federal do Piauí

BIÓLOGA, MESTRE E DOUTORA EM GENÉTICA E MELHORAMENTO PELA UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MARINGÁ

 

DOCENTE EFETIVA DA UNIVERSIDADE FEDERAL DO PIAUÍ. CAMPUS SENADOR HELVÍDIO NUNES DE BARROS

Publicado
2013-07-04
Como Citar
Oliveira, M. V. A. de, Alves, D. D. L., Lima, L. H. G. de M., Sousa, J. M. de C. e, & Peron, A. P. (2013). <b>Cytotoxicity of erythrosine (E-127), brilliant blue (E-133) and red 40 (E-129) food dyes in a plant test system</b&gt; - doi: 10.4025/actascibiolsci.v35i4.18419. Acta Scientiarum. Biological Sciences, 35(4), 557-562. https://doi.org/10.4025/actascibiolsci.v35i4.18419
Seção
Genética

 

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