<b>The influence of drying on the physiological quality of crambe fruits</b> - doi: 10.4025/actasciagron.v34i2.12482

  • Lílian Moreira Costa Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano - campus Rio Verde – Goiás
  • Osvaldo Resende Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano - campus Rio Verde – Goiás
  • Douglas Nascimento Gonçalves Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano - campus Rio Verde – Goiás
  • Kelly Aparecida Souza Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano - campus Rio Verde – Goiás
  • Juliana de Fátima Sales Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano - campus Rio Verde – Goiás
  • Juliana Rodrigues Donadon Instituto Federal de Educação - campus Rio Verde
Palavras-chave: oilseed, temperature, Crambe abyssinica Hochst

Resumo

This study was performed to evaluate the physiological quality of Crambe abyssinica Hochst fruits subjected to drying under different treatments with air. The crambe fruits, with moisture content of 21.0 ± 1.3 (% w.b.), were manually collected and dried until their moisture content reached 7.0 ± 1.4 (% w.b.). The crambe fruits were dried with natural air (23°C mean temperature and 60.6% average relative humidity) and seven days after harvest in an experimental dryer with forced ventilation at temperatures of 30, 40, 50, 60 and 70°C and relative humidities of 37.4, 22.3, 14.0, 8.3 and 5.1%, respectively. The evaluation was the percent germination, the germination speed index (GSI), the amount of water absorption and the electrical conductivity. The results of the study showed that increases in the drying temperature decreased the drying time and negatively affected the quality of the fruits. The study’s findings for the GSI and for the percent germination showed that the drying temperature of 30°C yielded superior results. The moisture content of the crambe fruits after absorption was higher at the drying temperatures of 23, 40 and 70ºC. In contrast, the electrical conductivity measurement was unaffected by drying at high temperatures.

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Biografia do Autor

Lílian Moreira Costa, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano - campus Rio Verde – Goiás
Tecnóloga em Produção de Grãos. Mestranda em Ciências Agrárias, no IFGoiano - Campus Rio Verde–GO.
Osvaldo Resende, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano - campus Rio Verde – Goiás
Dr. Engenheiro Agrícola, professor do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano - campus Rio Verde – Goiás
Douglas Nascimento Gonçalves, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano - campus Rio Verde – Goiás
Graduando em Agronomia no Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano - campus Rio Verde – Goiás
Kelly Aparecida Souza, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano - campus Rio Verde – Goiás
Tecnóloga em Produção de Grãos. Mestranda em Ciências Agrárias, no IFGoiano - Campus Rio Verde–GO.
Juliana de Fátima Sales, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano - campus Rio Verde – Goiás
Dra. Bióloga, professora do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano - campus Rio Verde – Goiás
Juliana Rodrigues Donadon, Instituto Federal de Educação - campus Rio Verde
Dra. Agronoma.
Publicado
2011-10-21
Como Citar
Costa, L. M., Resende, O., Gonçalves, D. N., Souza, K. A., Sales, J. de F., & Donadon, J. R. (2011). <b>The influence of drying on the physiological quality of crambe fruits</b&gt; - doi: 10.4025/actasciagron.v34i2.12482. Acta Scientiarum. Agronomy, 34(2), 213-218. https://doi.org/10.4025/actasciagron.v34i2.12482
Seção
Produção Vegetal

 

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