<b>Morphophysiological characterization in artichoke accessions aimed at selecting materials for <em>in natura</em> consumption</b> - doi: 10.4025/actasciagron.v34i4.14551

  • Angélica Reolon da Costa Universidade de Passo Fundo
  • Magali Ferrari Grando Universidade de Passo Fundo.
  • Simone Meredith Scheffer-Basso Universidade de Passo Fundo
  • Vanina Pamela Cravero Universidade Nacional de Rosário
Palavras-chave: Cynara cardunculus var. scolymus (L.) Fiori, genetic variability, germplasm, multivariate analysis

Resumo

A morphophysiological characterization of 19 accessions within an artichoke germplasm collection was conducted with the aim of determining genetic variability and to select materials suitable for in natura consumption to be used in genetic breeding. The collection was composed of commercial accessions, materials collected in South Brazil, and of foreign origin. Twenty quantitative, five multicategorical and two binary traits were evaluated. Quantitative data were submitted to a multivariate analysis. Genetic variability was observed for almost all characteristics. The traits with the greatest relative contribution to genetic divergence, which accounted for 79.54% of the variability, were as follows: the thickness and diameter bottom, bottom fresh mass/head fresh mass ratio, external bract length, bracts base, leaves and primary head height and plant diameter, primary head diameter and bracts base thickness. A cluster analysis revealed four groups. Group I aggregated the accessions with characteristics for fresh consumption. The best accessions were Romanesco 1, Green Globe, and Improved Green Globe, all of which exhibited plants with a greater fresh mass, larger primary head diameter, greater fresh mass and bottom diameter, circular head shape, no thorns, round head tip and desired color, that are important traits for selection of superior genotypes for in natura consumption.

 


Downloads

Não há dados estatísticos.

Biografia do Autor

Angélica Reolon da Costa, Universidade de Passo Fundo
Laboratório de Biotecnologia Vegetal, Faculdade de Agronomia e Medicina Veterinária, Curso de Pós Graduação em Agronomia, Universidade de Passo Fundo.
Magali Ferrari Grando, Universidade de Passo Fundo.
ssui graduação em Biologia pela Universidade de Passo Fundo (1985), mestrado em Genética pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (1990) e doutorado em Agronomia Minor em Biologia Molecular de Plantas - University of Florida (2001). Atualmente é professor titular e pesquisador da Universidade de Passo Fundo, sendo consultor Ad Hoc das Revistas Semina, Ciências Agrárias, Ciência Rural, Horticultura Brasileira e PAB . Tem experiência na área de Genética, com ênfase em Biotecnologia Vegetal, atuando principalmente na área de cultura de tecidos para micropropagação de olerícolas e medicinais; embriogênese somática em cereais para transformação genética, bem estudos genéticos, citológicos e morfológicos visando avaliação de germoplasma e melhoramento genético de gérbera e alcachofra. Professora do Programa de Pós-Graduação em Agronomia da Universidade de Passo Fundo.
Simone Meredith Scheffer-Basso, Universidade de Passo Fundo
Laboratório de Botânica, Faculdade de Agronomia e Medicina Veterinária, Curso de Pós Graduação em Agronomia, Universidade de Passo Fundo.
Vanina Pamela Cravero, Universidade Nacional de Rosário
Cátedra de Melhoramento de Plantas, Faculdade de Ciências Agrarias, Universidade Nacional de Rosario
Publicado
2012-04-10
Como Citar
Costa, A. R. da, Grando, M. F., Scheffer-Basso, S. M., & Cravero, V. P. (2012). <b>Morphophysiological characterization in artichoke accessions aimed at selecting materials for <em>in natura</em> consumption</b&gt; - doi: 10.4025/actasciagron.v34i4.14551. Acta Scientiarum. Agronomy, 34(4), 431-437. https://doi.org/10.4025/actasciagron.v34i4.14551
Seção
Produção Vegetal

 

2.0
2019CiteScore
 
 
60th percentile
Powered by  Scopus

 

2.0
2019CiteScore
 
 
60th percentile
Powered by  Scopus