<b><i>In vitro</i> culture of <i>Gigaspora decipiens</i> and<i> Glomus clarum</i> in transformed roots of carrot: the influence of temperature and pH</b> - doi: 10.4025/actasciagron.v35i3.16581

  • Francilina Araújo Costa Universidade Católica Dom Bosco
  • Lydice Sant’Anna Meira Haddad Universidade Federal do Recôncavo da Bahia
  • Maria Catarina Megumi Kasuya Universidade Federal de Viçosa
  • Wagner Campos Otoni Universidade Federal de Viçosa
  • Maurício Dutra Costa Universidade Federal de Viçosa
  • Arnaldo Chaer Borges Universidade Federal de Viçosa

Resumo

Monoxenic cultures of arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) in transformed roots have been used to better understand the symbiosis with these fungi, but few species have been successfully established in vitro. The object was to establish monoxenic cultures of Gigaspora decipiens and Glomus clarum and to verify the effects of temperature and pH on spore formation. Cultures were established from superficially disinfested spores that were germinated on an agar and water. After germination, the spores were transferred to Petri dishes containing transformed carrot roots. After 4-6 days formed newly formed spores and structures typical. The effects of temperature (22, 25, 28 or 32°C) and pH (4.0, 4.5, 5.5 or 6.5) on the production of spores were assessed over three months, resulting in sigmoidal growth curves. The spore increased from 22°C, reaching higher values 28oC and 32oC there was a reduction in the production. The highest spore production of G. decipiens occurred in a pH of 6.5, whereas for G. clarum was pH of 4.0. The cultivation of other species is still necessary to elucidate particular aspects of the symbiosis that so far are unclear, including the effects of environmental factors on the production of spores of different AMF species.


 

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Biografia do Autor

Francilina Araújo Costa, Universidade Católica Dom Bosco
Professora do Departamento de Agronomia, e do mestrado em Biotecnologia,  Área de Microbiologia do solo e cultura de tecidos vegetais.
Lydice Sant’Anna Meira Haddad, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia
Mestrado e Doutorado em Microbiologia agrícola pela Universidade Federal de Viçosa. Atualmente. Boslista de Pós graduação na Universidade Federal do Recôncavo Baiano na área de Microbiologia do solo.
Maria Catarina Megumi Kasuya, Universidade Federal de Viçosa

Professora do  mestrado e Doutorado em Microbiologia Agrícola da Universidade Federal de Viçosa. Orienta pesquisas na área de Microbiologia e Bioquímica do solo, especialmente em Micorrizas. Pesquisadora do CNPq.

Wagner Campos Otoni, Universidade Federal de Viçosa

Professor do  mestrado e Doutorado em Botânica e de Fisiologia Vegetal da Universidade Federal de Viçosa. Orienta pesquisas na área de Cultura de Tecidos Vegetais. Pesquisadora do CNPq.

Maurício Dutra Costa, Universidade Federal de Viçosa

Professor do mestrado e Doutorado em Microbiologia Agrícola da Universidade Federal de Viçosa. Orienta pesquisas na área de Microbiologia e Bioquímica do solo,  em Micorrizas entre outras áreas. Pesquisador do CNPq.

Arnaldo Chaer Borges, Universidade Federal de Viçosa

Professor do  mestrado e Doutorado em Microbiologia Agrícola da Universidade Federal de Viçosa. Orienta pesquisas na área de Microbiologia e Bioquímica do solo,  em Micorrizas  e fixação Biológica de Nitrogênio. Pesquisador do CNPq.

Publicado
2013-02-08
Como Citar
Costa, F. A., Haddad, L. S. M., Kasuya, M. C. M., Otoni, W. C., Costa, M. D., & Borges, A. C. (2013). <b><i>In vitro</i> culture of <i>Gigaspora decipiens</i> and<i> Glomus clarum</i> in transformed roots of carrot: the influence of temperature and pH</b&gt; - doi: 10.4025/actasciagron.v35i3.16581. Acta Scientiarum. Agronomy, 35(3), 315-323. https://doi.org/10.4025/actasciagron.v35i3.16581
Seção
Microbiologia Agrícola

 

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