<b>Effect of copaiba essential oil on broiler chickens’ performance</b> - doi: 10.4025/actascianimsci.v35i2.15376

  • Cesar Augusto Lopez Aguilar Universidade Federal Rural da Amazônia
  • Kedson Raul de Souza Lima Universidade Federal Rural da Amazônia
  • Maria Cristina Manno Universidade Federal Rural da Amazônia
  • Fernando Barbosa Tavares Universidade Federal Rural da Amazônia
  • Vanessa Pereira de Souza Universidade Federal do Pará
  • Dario Lisboa Fernandes Neto Universidade Federal Rural da Amazônia
Palavras-chave: feeding, feed conversion, nutrition, vegetable extract

Resumo

The effects of copaiba essential oil on growth performance and yield of slaughtered broilers were evaluated. Four hundred and fifty broiler chicks were distributed in a completely randomized design, with five treatments, and six replicates of 15 broiler chicks. Treatments comprised Control (commercial promoter) and four levels of copaiba essential oil, or rather, 0.15 (0.15EO); 0.30 (0.30EO); 0.45 (0.45EO) and 0.60 mL (0.60EO) kg-1 feed. The 21-day-old broilers fed on growth promoter had a greater body weight than that of birds fed on treatments with inclusion 0.30, 0.45 and 0.60 mL of essential oil (p < 0.05). Aged 40 days, only the broilers fed on treatment with high level of inclusion of essential oil showed lower body weight when compared with those fed on treatment with growth promoter (p < 0.05). Feed intake, feed conversion, viability of broilers, carcass yield, commercial cuts and weight of the internal organs were not affected by treatments (p > 0.05). The efficiency of productive index decreases in proportion to the increase of copaiba essential oil inclusion level. Copaiba essential oil may be included in the diet up to 0.15 mL kg-1 level without affecting the performance of broiler chickens.

 

Downloads

Não há dados estatísticos.

Biografia do Autor

Cesar Augusto Lopez Aguilar, Universidade Federal Rural da Amazônia

Instituto de Saúde e Produção Animal, área de Avicultura

Conselho Nacional de Pesquisa e Desenvolvimento tecnologico/ Bolsista de Desenvolvimento Cientifico Regional

Kedson Raul de Souza Lima, Universidade Federal Rural da Amazônia
Curso de Graduação em Zotecnia, leciona na Área de Nutrição de Monogástricos
Maria Cristina Manno, Universidade Federal Rural da Amazônia
Instituto de Saúde e Produção Animal, Bioclimatologia e Bem-estar
Fernando Barbosa Tavares, Universidade Federal Rural da Amazônia
Mestrando de Saúde e Produção Animal na Amazônia da UFRA, Zootecnista, Técnico de Nível Superior da UFRA.
Vanessa Pereira de Souza, Universidade Federal do Pará
Centro de Ciencias Agrárias
Dario Lisboa Fernandes Neto, Universidade Federal Rural da Amazônia
Curso de Graduação em Zootecnia area de nutrição de Monogástricos
Publicado
2012-12-03
Como Citar
Aguilar, C. A. L., Lima, K. R. de S., Manno, M. C., Tavares, F. B., Souza, V. P. de, & Fernandes Neto, D. L. (2012). <b>Effect of copaiba essential oil on broiler chickens’ performance</b&gt; - doi: 10.4025/actascianimsci.v35i2.15376. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 35(2), 145-151. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v35i2.15376
Seção
Nutrição de Não-Ruminantes

0.9
2019CiteScore
 
 
29th percentile
Powered by  Scopus