<b>Influence of seasonality and production method on the antibacterial activity of propolis</b>
Resumo
The antibacterial activity of propolis produced throughout the year by different methods of collection (‘intelligent’ collector of propolis - ICP; plastic screen - PC; conventional scraping - CS) on Staphylococcos aureus and Escherichia coli is investigated. Fifteen beehives (five per collector) of Africanized Apis mellifera were used. Monthly produced propolis, with the same collection technique, was mixed for the preparation of the extract. The ethanol extract of propolis (EEP) was prepared at the ratio of 30% (30 g of propolis, completing the volume for 100 mL with ethanol 70%). Two microorganisms, a positive bacterium Gram Staphylococcus aureus and a negative bacterium Gram Escherichia coli, through the methodology of diffusion in agar, were used for the biological activity evaluation of EEP. Results show that propolis presented antibacterial activity, affected by seasonality and by collecting method.
Downloads
DECLARAÇÃO DE ORIGINALIDADE E DIREITOS AUTORAIS
Declaro que o presente artigo é original, não tendo sido submetido à publicação em qualquer outro periódico nacional ou internacional, quer seja em parte ou em sua totalidade.
Os direitos autorais pertencem exclusivamente aos autores. Os direitos de licenciamento utilizados pelo periódico é a licença Creative Commons Attribution 4.0 (CC BY 4.0): são permitidos o compartilhamento (cópia e distribuição do material em qualqer meio ou formato) e adaptação (remix, transformação e criação de material a partir do conteúdo assim licenciado para quaisquer fins, inclusive comerciais.
Recomenda-se a leitura desse link para maiores informações sobre o tema: fornecimento de créditos e referências de forma correta, entre outros detalhes cruciais para uso adequado do material licenciado.