Sunflower cake in diets for beef cattle: digestibility, kinetics and <i>in vitro</i> ruminal fermentation parameters

  • Rafael Henrique de Tonissi e Buschinelli de Goes Universidade Federal da Grande Dourados
  • Luiz Henrique Xavier da Silva Universidade Federal de Goiás
  • Tatiana García Díaz Universidade Estadual de Maringá
  • Antonio Ferriani Branco Universidade Estadual de Maringá
  • Ana Lúcia Teodoro Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Piauí
  • Gislaine Ribeiro Ferreira Universidade Federal da Grande Dourados
Palavras-chave: ammonia, co-products, ruminal fermentation, oilseed, pH.

Resumo

 

The objective of this study was to evaluate the effect of the inclusion of sunflower cake replacing soybean meal in beef cattle diets on the in vitro digestibility of dry matter (IVDDM), organic matter (IVDOM), crude protein (IVDCP) and the ruminal fermentation kinetics and parameters. The experiment was analyzed according to a completely randomized design. The treatments consisted of four levels of sunflower cake, 0, 200, 400, 600 g kg-1, replacing soybean meal in the concentrate of beef cattle diets. The coefficients of IVDDM, IVDOM and IVDCP presented a quadratic effect with the addition of sunflower cake. The soluble fraction (fraction B) degradation rate and total gas production decreased linearly with the inclusion of sunflower cake. Values of pH in ruminal fluid were higher for levels 0, 200 and 600 g kg-1 sunflower cake. Sunflower cake can replace soybean meal by up to 280 g kg-1 in the concentrate of beef cattle diets, improving the in vitro digestibility of dry matter organic, matter and crude protein. Levels above 400 g kg-1 reduce ruminal digestion rate, digestibility and release of final fermentation products.

 

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Biografia do Autor

Rafael Henrique de Tonissi e Buschinelli de Goes, Universidade Federal da Grande Dourados
Professor Departamento de Zootecnia
Luiz Henrique Xavier da Silva, Universidade Federal de Goiás
Doutor em Zootecnia
Tatiana García Díaz, Universidade Estadual de Maringá
Pós-Doutoranda em Zootecnia
Ana Lúcia Teodoro, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Piauí
Pós-Doutoranda em Zootecnia
Gislaine Ribeiro Ferreira, Universidade Federal da Grande Dourados
Estudante de Graduação em Zootecnia

Referências

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Publicado
2018-12-03
Como Citar
Goes, R. H. de T. e B. de, Silva, L. H. X. da, Díaz, T. G., Branco, A. F., Teodoro, A. L., & Ferreira, G. R. (2018). Sunflower cake in diets for beef cattle: digestibility, kinetics and <i>in vitro</i&gt; ruminal fermentation parameters. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 41(1), e39492. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v41i1.39492
Seção
Nutrição de Ruminantes

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