Protein and carbohydrates fractionation in Paiaguas palisadegrass intercropped with grain sorghum in pasture recovery
Resumo
Paiaguas palisadegrass was released in order to meet the requirements of the different production systems. However, little is known about the quality of the forage. The goal of this study was to evaluate the protein and carbohydrate fractionation of the Paiaguas palisadegrass after intercropping with grain sorghum in the pasture recovery, through the integration of crop and livestock production. The experiment was conducted in the municipality of Rio Verde, State of Goias. The experimental design was a randomized complete block design with four replications. The treatments were composed of the following forage systems: Paiaguas palisadegrass in monocropped, sorghum intercropped with Paiaguas palisadegrass in the row, sorghum intercropped with Paiaguas palisadegrass in the interrow, and sorghum intercropped with oversown Paiaguas palisadegrass. The evaluations were carried out in the four climatic seasons of the year (winter, spring, summer, and fall) in the same plots, over a period of one year, in 16 paddocks under continuous stocking system. The results showed that forage systems did not influence protein and carbohydrate fractionation. The winter season presented higher values of protein and carbohydrate fractionation, negatively affecting the animal performance.
Downloads
Referências
Balsalobre, M. A. A., Corsi, M., Santos, P. M., Vieira, I., & Cárdenas, R. R. (2003). Composição química e fracionamento do nitrogênio e dos carboidratos do capim-tanzânia irrigado sob três níveis de resíduo pós-pastejo. Revista Brasileira de Zootecnia, 32(3), 519-528. doi: 10.1590/S1516-35982003000300003.
Cabral, L. S., Valadares Filho, S. d. C., Detmann, E., Zervoudakis, J. T., Veloso, R. G., & Nunes, P. M. M. (2004). Taxas de digestão das frações protéicas e de carboidratos para as silagens de milho e de capim-elefante, o feno de capim-tifton-85 e o farelo de soja. Revista Brasileira de Zootecnia, 33, 1573-1580. doi: 10.1590/S1516-35982004000600025.
Carvalho, G. G. P., Garcia, R., Pires, A. J. V., Pereira, O. G., Fernandes, F. É. P., Cecon, P. R., & Azevêdo, J. A. G. (2008). Fracionamento de proteínas de silagem de capim-elefante emurchecido ou com farelo de cacau. Ciência Animal Brasileira, 9(3), 648-656. doi: 10.1590/S1516-35982007000500003.
Cordeiro, L. A. M., Vilela, L., Marchão, R. L., Kluthcouski, J., & Júnior, G. B. M. (2015). Integração lavoura-pecuária e integração lavoura-pecuária-floresta: estratégias para intensificação sustentável do uso do solo. Cadernos de Ciência & Tecnologia, 32(1/2), 15-53.
Costa, R. R. G. F., Costa, K. A. P., Santos, C. B., Severiano, E. C. S., Epifanio, P. S., Silva, J. T., ... Silva, V. R. (2016). Production and nutritional characteristics of pearl millet and Paiaguas palisadegrass under different forage systems and sowing periods in the offseason. African Journal of Agricultural Research, 11(19), 1712-1723. doi: 10.5897/AJAR2016.10902.
Cruvinel, W. S., Costa, K. A. P., Silva, A. G., Severiano, E. C., & Ribeiro, M. G. (2017). Consórcio do girassol com cultivares de Brachiaria brizantha em duas épocas de semeadura na safrinha. Semina: Ciências Agrárias, 38(5), 3173-3192. doi: 10.5433/1679-0359.
Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária, EMBRAPA. (2013). Sistema brasileiro de classificação de solos (3a ed.). Rio de Janeiro, RJ: EMPRABA CNPS.
Epifanio, P. S., Costa, K. A. P., Severiano, E. C., Cruvinel, W. S., Bento, J. C., & Perim, R. C. (2014). Fermentative and bromatological characteristics of Piata palisadegrass ensiled with levels of meals from biodiesel industry. Semina: Ciências Agrárias, 35(1), 491-504. doi: 10.5433/1679-0359.2014v35n1p491.
Favoreto, M. G., Deresz, F., Fernandes, A. M., Vieira, R. A. M., & Fontes, C. A. A. (2008). Avaliação nutricional da grama-estrela cv. Africana para vacas leiteiras em condições de pastejo. Revista Brasileira de Zootecnia, 37(2), 319-327. doi: 10.1590/S1516-35982008000200019.
Ferreira, E. B., Cavalcanti, P. P., & Nogueira, D. A. (2014). ExpDes: an R package for ANOVA and experimental designs. Applied Mathematics, 5(19), 952-958.
Fox, D. G., Sniffen, C. J., O'Connor, J. D., Russell, J. B., & Van Soest, P. J. (1992). A net carbohydrate and protein system for evaluating cattle diets: III. Cattle requirements and diet adequacy. Journal of animal science, 70(11), 3578-3596. doi: 10.2527/1993.7151298x.
Hall, M. B. (2003). Challenges with nonfiber carbohydrate methods. Journal of animal science, 81(12), 3226-3232. doi: 10.2527/2003.81123226x.
Henriques, L. T., Detmann, E., Queiroz, A. C., Valadares Filho, S. C., Leão, M. I., & Paulino, M. F. (2007). Frações dos compostos nitrogenados associados à parede celular em forragens tropicais fractions of cell wall nitrogenous compounds in tropical forages. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 59(1), 258-263. doi: 10.1590/S0102-09352007000100043.
Higgs, R. J., Chase, L. E., Ross, D. A., & Van Amburgh, M. E. (2015). Updating the Cornell Net Carbohydrate and Protein System feed library and analyzing model sensitivity to feed inputs. Journal of Dairy Science, 98(9), 6340-6360. doi: 10.3168/jds.2015-9379.
Krishnamoorthy, U., Sniffen, C. J., Stern, M. D., & Van Soest, P. J. (1983). Evaluation of a mathematical model of rumen digestion and an in vitro simulation of rumen proteolysis to estimate the rumen-undegraded nitrogen content of feedstuffs. British Journal of Nutrition, 50(3), 555-568. doi: 10.1079/BJN19830127.
Licitra, G., Hernandez, T. M., & Van Soest, P. J. (1996). Standardization of procedures for nitrogen fractionation of ruminant feeds. Animal Feed Science and Technology, 57(4), 347-358. doi: http://doi.org/10.1016/0377-8401(95)00837-3.
Mertens, D. R. (1987). Predicting intake and digestibility using mathematical models of ruminal function. Journal of animal science, 64(5), 1548-1558. doi: 10.2527/jas1987.6451548x.
Mizubuti, I. Y., Azambuja, E. L. R., Pereira, E. S., Peixoto, E. L. T., Moura, E. S., Prado, O. P. P., ... Cruz, J. M. C. (2014). Ruminal degradation kinetics of protein foods by in vitro gas production technique. Semina: Ciências Agrárias, 35(1), 555-566. doi: 10.5433/1679-0359.2014v35n1p555.
Pereira, E. S., Pimentel, P. G., Duarte, L. S., Mizubuti, I. Y., Araújo, G. G. L., Souza Carneiro, M. S., ... Maia, I. S. G. (2010). Determinação das frações protéicas e de carboidratos e estimativa do valor energético de forrageiras e subprodutos da agroindústria produzidos no Nordeste Brasileiro. Semina: Ciências Agrárias, 31(4), 1079-1094. doi: 10.5433/1679-0359.2010v31n4p1079.
Pires, A. J. V., Carvalho, G. G. P., Garcia, R., Carvalho Júnior, J. N., Ribeiro, L. S. O., & Chagas, D. M. T. (2009). Fracionamento de carboidratos e proteínas de silagens de capim-elefante com casca de café, farelo de cacau ou farelo de mandioca. Revista Brasileira de Zootecnia, 38(3), 422-427. doi: 10.1590/S1516-35982009000300004.
R Development Core Team. (2013). R: A Language and environment for statistical computing. Vienna, AU: R Foundation for Statistical.
Queiroz, M. F. S., Berchielli, T. T. A., Morais, J. A. S. A., Messana, J. D., Malheiros, E. B., & Ruggieri, A. C. (2011). Digestibilidade e parâmetros ruminais de bovinos consumindo Brachiaria brizantha cv. marandu. Archivos de zootecnia, 60(232), 997-1008. doi: 10.4321/S0004-05922011000400016.
Ribeiro, P. R., Macedo Júnior, G. L., & Silva, S. P. (2014). Aspectos nutricionais da utilização da proteína pelos ruminantes. Veterinária Notícias, 20(2), 1-14. doi: 10.14393/VTv20n2a2014.24867.
Sá, J. F., Pedreira, M. S., Silva, F. F., Bonomo, P., Figueiredo, M. P., Menezes, D. R., & Almeida, T. B. (2010). Fracionamento de carboidratos e proteínas de gramíneas tropicais cortadas em três idades Carbohydrates and proteins fractions of tropical grasses cut at three ages. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 62(3), 667-676. doi: 10.1590/S0102-09352010000300023.
Santos, C. B., Costa, K. A. P., Oliveira, I. P., Severiano, E. C., Costa, R. R. G. F., Silva, A. G., ... Silva, J. T. (2016). Production and nutritional characteristics of sunflowers and paiaguas palisadegrass under different forage systems in the off season. Bioscience Journal, 32(2), 460-470.
Sniffen, C. J., O'Connor, J. D., Van Soest, P. J., Fox, D. G., & Russell, J. B. (1992). A net carbohydrate and protein system for evaluating cattle diets: II. Carbohydrate and protein availability. Journal of animal science, 70(11), 3562-3577. doi: 10.2527/1992.70113562x.
Van Amburgh, M. E., Collao-Saenz, E. A., Higgs, R. J., Ross, D. A., Recktenwald, E. B., Raffrenato, E., ... Foskolos, A. (2015). The Cornell Net Carbohydrate and Protein System: Updates to the model and evaluation of version 6.5. Journal of Dairy Science, 98(9), 6361-6380. doi: 10.3168/jds.2015-9378.
Van Soest, P. J. (1994). Nutritional ecology of the ruminant. Ithaca, NY: Cornell University Press.
Velásquez, P. A. T., Berchielli, T. T., Reis, R. A., Rivera, A. R., Dian, P. H. M., & Teixeira, I. A. M. A. (2010). Composição química, fracionamento de carboidratos e proteínas e digestibilidade in vitro de forrageiras tropicais em diferentes idades de corte. Revista Brasileira de Zootecnia, 39, 1206-1213. doi: 10.1590/S1516-35982010000600007.
Vieira, R. A. M., Tedeschi, L. O., & Cannas, A. (2008). A generalized compartmental model to estimate the fibre mass in the ruminoreticulum: 1. Estimating parameters of digestion. Journal of Theoretical Biology, 255(4), 345-356. doi: 0.1016/j.jtbi.2008.08.014.
DECLARAÇÃO DE ORIGINALIDADE E DIREITOS AUTORAIS
Declaro que o presente artigo é original, não tendo sido submetido à publicação em qualquer outro periódico nacional ou internacional, quer seja em parte ou em sua totalidade.
Os direitos autorais pertencem exclusivamente aos autores. Os direitos de licenciamento utilizados pelo periódico é a licença Creative Commons Attribution 4.0 (CC BY 4.0): são permitidos o compartilhamento (cópia e distribuição do material em qualqer meio ou formato) e adaptação (remix, transformação e criação de material a partir do conteúdo assim licenciado para quaisquer fins, inclusive comerciais.
Recomenda-se a leitura desse link para maiores informações sobre o tema: fornecimento de créditos e referências de forma correta, entre outros detalhes cruciais para uso adequado do material licenciado.