Bromatological composition and dry matter production of corn hydroponic fodder
Resumo
The objective was to evaluate sowing density influence on hydroponic corn fodder bromatological composition, harvested in different ages raised on grass mix substrate. The experimental design used was completely randomized with six replications for each treatment, using 2.0 m² plots (1.0 x 2.0 m). The densities were distributed into factorial array (4x4), consisting in four sowing densities (1.0, 1.5, 2.0 and 2.5 kg m-²) and four cutting ages (10, 15, 20 and 25 days). The dry matter content (DMC) and production (DMP) and crude protein (CP), acid detergent fiber (ADF), Fiber neutral detergent (FND) and ethereal extract (EE) were analyzed each cutting age. In terms of DMP (kg m-²), EE (%) and DMC (kg m-²), it is recommended to use the density 1.0 kg m-² with cutting age of 25 days. Regarding CP (%) the best result was at 15 days of cut and density 2.5 kg m-² and the values for FND (%) and ADF (%) were higher at 25 days at 2.0 kg density 2,0 kg m-². The choice of both best harvesting age and density will depend on what is desired of the nutritional forage (CP, EE, NDF, ADF, DMC and DMP) as well its destination, since very close values were found in all analyzes, regardless of density and age of harvest analyzed.
Downloads
Referências
Alves, A. R., Pascoal, L. A. F., Cambuí, G. B., Trajano, J. S., Silva, C. M., & Gois, G. C. (2016). Fibra para ruminantes: Aspecto nutricional, metodológico e funcional. PUBVET, 10, 513-579.
Alves, M. S., Soares, T. M., Silva, L. T., Fernandes, J. P., Oliveira, M. L., & Paz, V. P. (2011). Estratégias de uso de água salobra na produção de alface em hidroponia NFT. Revista Brasileira de Engenharia Agricola e Ambiental-Agriambi, 15(5), 1-8
Araújo, N. C., Oliveira, R., Coura, M. A., & Bandeira, F. A. (2018). Macronutrientes e produtividade da forragem hidropônica de milho fertilizado com soluções compostas por águas amarelas. Revista Ibero-Americana de Ciências Ambientais, 9(7). 456- 463.
Araujo, V. D. S., Coelho, F. C., Cunha, R. C. V., & Lombardi, C. T. (2008). Forragem hidropônica de milho cultivado em bagaço de cana e vinhoto. Revista Brasileira de Milho e Sorgo, 7(03). 23-31.
Bezerra, L. L., Melo, D. R. M., Fernandes, D., Andrade, R., & Santos, J. G. R. (2008). Produção de forragem hidropônica de milho em função de concentrações de biofertilizante e densidade de sementes. Revista Verde, 3(4), 110-116.
Campêlo, J. E. G., Gomes, A., Silva, J., Carvalho, G., Coutinho, M., Oliveira, J., ... Marchão, M. (2007). Forragem de milho hidropônico produzida com diferentes substratos. Revista. Brasileira de Zootecnia, 36(2), 276-281.
Coutinho, J. O., Athayde, A. A. R., Rodrigues, L. M., & Coura, R. A. N. (2017). Efeito de aditivo em silagens de leguminosas forrageiras. Ciência et Praxis, 8(15), 53-57.
Faria, B. M., Morenz, M. J. F., Paciullo, D. S. C., Lopes, F. C. F., & Gomide, C. A. D. M. (2018). Características bromatológicas e de crescimento de Brachiaria decumbens e Brachiaria ruziziensis sob sombreamento e nitrogênio. Revista Ciência Agronômica, 49(3), 529-536. doi: 10.5935/1806-6690.20180060
Fraga, T. M., Ferrari, L., Garcia, A., Leite, D. C., & Tannous, S. (2009). Influência de três variedades de milho (Zea mays, L.) E dois substratos na produção de forragem hidropônica. Nucleus Animalium, 1(1), 1-12.
Gutiérrez, S. F., & Camacho, E. C. (2019). Aplicación de abono orgánico líquido aeróbico en la producción de forraje verde hidropónico, en dos variedades de cebada (Hordeum vulgare L.) en el Centro Experimental de Cota Cota. Apthapi, 5(1), 1430-1440.
Humphreys, M. W., Yadav, R. S., Cairns, A. J., Turner, L. B., Humphreys, J., & Skøt, L. (2006). A changing climate for grassland research. New Phytologist, 169(1), 9-26. doi: 10.1111/j.1469-8137.2005.01549.x
Manhães, N. E., Sant'Ana, J., Coelho, F. C., Costa, L., Lombardi, C., & Francelino, F. (2011). Forragem de milho hidropônico cultivado em bagaço de cana-de-açúcar, com diferentes densidades de semeadura e concentrações de vinhoto. Cadernos de Agroecologia, 6(2).
Maucieri, C., Nicoletto, C., Van Os, E., Anseeuw, D., Van Havermaet, R., & Junge, R. (2019). Hydroponic Technologies. In S. Goddek, A. Joyce, B. Kotzen, & G. Burnell (Eds.). Aquaponics Food Production Systems. Cham, SW: Springer.
Mertens, D. R. (1994). Regulation of forage intake. In G.C. Fahey Junior, M. Collins, D. R. Mertens, & L. E. Moser (Eds.), Forage quality, evaluation, and utilisation. Madison, WI: American Society of Agronomy.
Müller, L., Manfron, P., Santos, O., Medeiros, S., Haut, V., Dourado Neto, D., ... Bandeira, A. (2005). Produção e composição bromatologica da forragem hidropônica de milho, Zea mays L., com diferentes densidades de semeadura e datas de colheita. Zootecnia Tropical, 23(2), 105-119.
Morais, L. F., Nepomuceno, D. D., & Almeida, J. C. C. (2017). Tratamentos de volumosos de baixo valor nutritivo para ruminantes-uma revisão. Acta Tecnológica, 11(1), 67-81.
Paulino, P. V. R., Oliveira, T. S., Gionbeli, M. P., & Gallo, S. B. (2014). Dietas sem forragem para terminação de animais ruminantes. Revista Científica de Produção Animal, 15(2), 161-172. doi: 10.15528/2176-4158/rcpa.v15n2p161-172
Paulino, V. T., Possenti, R., Lucena, M. A. C., Vedove, D., & Souza, C. (2004). Crescimento e avaliação químico-bromatológica de milho cultivado em condições hidropônicas. Revista Científica Eletrônica de Agronomia, 5(3), 1-5.
Paulus, D., Paulus, E., Nava, G. A., & Moura, C. A. (2015). Crescimento, consumo hídrico e composição mineral de alface cultivada em hidroponia com águas salinas. Ceres, 59(1). 1-13.
Rocha, R. J. S., Salviano, A. A. C., Alves, A. A., Lopes, J. B., & Neiva, J. N. M. (2007). Produtividade e composição bromatológica da forragem hidropônica de milho produzida em diferentes volumes de solução nutritiva. Revista Científica de Produção Animal, 9(1). 34-41. doi: 10.15528/409
Sambo, P., Nicoletto, C., Giro, A., Pii, Y., Valentinuzzi, F., Mimmo, T., ... Cesco, S. (2019). Hydroponic solutions for soilless production systems: Issues and opportunities in a smart agriculture perspective. Frontiers in Plant Science, 10. doi: 10.3389/fpls.2019.00923
Santana, G. S., Bianchi, P. P. M., Morita, I. M., Isepon, O. J., & Fernandes, F. M. (2010). Produção e composição bromatológica da forragem do capim-mombaça (Panicum maximum Jacq.), submetidos a diferentes fontes e doses de corretivo de acidez. Semina: Ciências Agrárias, 241-246.
Santos, L. M. O. S., Manfron, P. A., Haut, S. L. P. M. V., & Dourado Neto, D. (2006). Forragem hidropônica de milheto: produção e qualidade nutricional em diferentes densidades de semeadura e idades de colheita. Ciência Rural, 36(4). 1-9.
Silva, D. D., & Queiroz, A. (2002). Análise de alimentos: métodos químicos e biológicos. Viçosa, MG: UFV.
Silva, V. L., Borges, I., Araújo, A., Costa, H., Messias Filho, F., Inácio, D. F., ... Ancântara, P. B. (2016). Importância da nutrição energética e proteica sobre a reprodução em ruminantes. Revista Acta Kariri-Pesquisa e Desenvolvimento, 1(1).
Statistical Analysis Systems [SAS]. (2012). SAS/STAT User’s guide, Version 9.3. Cary, NC: SAS Institute Inc.
Valença, R. L., Ferreira, Â. C. D., Santos, A. C. P., Silva, B. C. D., Oliveira, V. S., Santana Neto, J. A., ... Oliveira, E. S. (2016). Silagem de bagaço de laranja pré-seco e a sua utilização na alimentação de ruminantes–Revisão. Revista de Ciências Agroveterinárias, 15(1), 68-73. doi: 10.5965/223811711512016068
Van Soest, P. J. (1965). Symposium on factors influencing the voluntary intake of herbage by ruminants: voluntary intake in relation to chemical composition and digestibility. Journal of Animal Science, 24(3), 834-843.
Van Soest, P. V., Robertson, J. B., & Lewis, B. A. (1991). Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74(10), 3583-3597. doi: 10.3168/jds.S0022-0302(91)78551-2
Zanine, A. M., & Macedo Júnior, G. D. L. M. (2006). Importância do consumo da fibra para nutrição de ruminantes. REDVET -. Revista Electrónica de Veterinária, 7(4), 1-11.
DECLARAÇÃO DE ORIGINALIDADE E DIREITOS AUTORAIS
Declaro que o presente artigo é original, não tendo sido submetido à publicação em qualquer outro periódico nacional ou internacional, quer seja em parte ou em sua totalidade.
Os direitos autorais pertencem exclusivamente aos autores. Os direitos de licenciamento utilizados pelo periódico é a licença Creative Commons Attribution 4.0 (CC BY 4.0): são permitidos o compartilhamento (cópia e distribuição do material em qualqer meio ou formato) e adaptação (remix, transformação e criação de material a partir do conteúdo assim licenciado para quaisquer fins, inclusive comerciais.
Recomenda-se a leitura desse link para maiores informações sobre o tema: fornecimento de créditos e referências de forma correta, entre outros detalhes cruciais para uso adequado do material licenciado.