Digestibility of diets with passion fruit by-product estimated through external and internal markers in dairy heifers

Palavras-chave: fecal recovery; in situ; passion fruit by-product; total collection.

Resumo

This study examined the influence of the external markers chromium oxide (CO), titanium dioxide (TD), isolated, purified and enriched lignin (LIPE®) and isolated, purified, enriched lignin in nanoparticles (NANOLIPE®) as well as the internal markers indigestible dry matter (iDM), indigestible neutral detergent fiber (iNDF) and indigestible acid detergent fiber (iADF) in diets with inclusion of passion fruit by-product for dairy heifers on the estimation of fecal output and nutrient digestibility. Sixteen Holstein × Zebu crossbred heifers at an average live weight of 363 ± 28 kg were randomly distributed in a completely randomized design where they received diets in which Tifton 85 (Cynodon sp.) hay was replaced with passion fruit by-product (0, 12, 24 and 36%, as-fed basis). The CO, LIPE®, NANOLIPE® and iNDF markers did not differ from the total collection method (p > 0.05) in the estimation of fecal output and nutrient digestibility. The TD and iDM markers overestimated, while iADF underestimated fecal output. Under the presented conditions, we recommend using the CO, LIPE®, NANOLIPE® and iNDF markers to estimate fecal output and nutrient digestibility in diets with inclusion of passion fruit by-product for dairy heifers.

Downloads

Não há dados estatísticos.

Referências

Alves, G. R., Fontes, C. A. A., Processi, E. F., Fernandes, A. M., Oliveira, T. S., & Glória, L. S. (2015). Performance and digestibility of steers fed by- product of fresh passion fruit or sorghum silage, with and without concentrate supplementation. Revista Brasileira de Zootecnia, 44(9), 314-320. doi: 10.1590/S1806-92902015000900002

Andrade, R. P. X., Ferreira, M. A., Urbano, S. A., Azevedo, M., Félix, S. C. R., Siqueira, M. C. B., ... Chagas, J. C. C. (2013). Castor beans hulls as a replacement for Tifton 85 hay in lamb diets. Tropical Animal Health and Production, 45(5), 1191-1196. doi: 10.1007/s11250-012-0345-4

Association Official Analytical Chemists International [AOAC]. (2012). Official Methods of Analysis (19th ed.). Arlington, VA: AOAC International.

Berchielli, T. T., Garcia, A. V., & Oliveira, S. G. (2006). Principais técnicas de avaliação aplicadas em estudo de nutrição. In T.T. Berchielli, A. V. Pires, & S. G. Oliveira (Orgs.), Nutrição de Ruminantes (p. 397-421). Jaboticabal, SP: Funep.

Berchielli, T. T., Oliveira, S. G., Carrilho, E. N. V. M., Feitosa, J. V., & Lopes, A. D. (2005). Comparação de marcadores para estimativas de produção fecal e de fluxo de digesta em bovinos. Revista Brasileira de Zootecnia, 34(3), 987-996. doi: 10.1590/S1516-35982005000300032

Bonfá, C. S., Castro, G. H. F., Villela, S. D. J., Santos, R. A., Evangelista, A. R., Jayme, C. G., ... Barbosa, J. A. S. (2015). Silagem de capim- elefante adicionada de casca de maracujá. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 67(3), 801-808. doi: 10.1590/1678-4162-7982

Cappelle, E. R., Valadares Filho, S. C., Silva, J. F. C., & Cecon, P. R. (2001). Estimativas do valor energético a partir de características químicas e bromatológicas dos alimentos. Revista Brasileira de Zootecnia, 30(6), 1837-1856. doi: 10.1590/S1516-35982001000700022

Casali, A. O., Detmann, E., Valadares Filho, S. C., Pereira, J. C., Henriques, L. T., Freitas, S. G., & Paulino, M. F. (2008). Influência do tempo de incubação e do tamanho de partículas sobre os teores de compostos indigestíveis em alimentos e fezes bovinas obtidos por procedimentos in situ. Revista Brasileira de Zootecnia, 37(2), 335-342. doi: 10.1590/S1516-35982008000200021

Detmann, E., Souza, M. A., Valadares Filho, S. C., Queiroz, A. C., Berchielli, T. T., Saliba, E. O. S., ... Azevedo, J. A. G. (2012). Métodos para análises de alimentos: INCT - Ciência Animal. Visconde do Rio Branco, MG: Suprema.

Dias, M., Leão, M. I., Detmann, E., Valadares Filho, S. C., Vasconcelos, A. M., Souza, S. M., ... Murça, T. B. (2008). Técnicas para estimativa da digestibilidade e produção microbiana em bovinos. Revista Brasileira de Zootecnia, 37 (3), 504-512. doi: 10.1590/S1516-35982008000300016

Ferreira, D. F. (2011). Sisvar: a computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia, 35(6), 1039-1042. doi: 10.1590/S1413-70542011000600001

Ferreira, M. A., Valadares Filho, S. C., Marcondes, M. I., Paixão, M. L., Paulino, M. F., & Valadares, R. F. D. (2009). Avaliação de indicadores em estudos com ruminantes: digestibilidade. Revista Brasileira de Zootecnia, 38(8), 1568-1573. doi: 10.1590/S1516-35982009000800022

Figueiredo, M. R. P., Saliba, E. O. S., Barbosa, G. S. S. C., Silva, F. A., Nunes, A. N., Silva, C. R. M., & Moreira, G. R. (2019). Use of indigestible markers to estimate the apparent dry matter digestibility of diets containing a cocoa by-product. Semina: Ciências Agrárias, 40(6), 2771-2782. doi: 10.5433/1679-0359.2019v40n6p2771

Glindemann, T., Tas, B. M., Wang, C., Alvers, S., & Susenbeth, A. (2009). Evaluation of titanium dioxide as an inert marker for estimating faecal excretion in grazing sheep. Animal Feed Science and Technology, 152(3-4), 186-197. doi:10.1016/j.anifeedsci.2009.04.010

Lanzetta, V. A. S., Rezende, A. S. C., Saliba, E. O. S., Lana, Â. M. Q., Rodriguez, N. M., & Moss, P. C. B. (2009). Validação do Lipe® como método para determinar a digestibilidade dos nutrientes em eqüinos. Revista Brasileira de Zootecnia, 38(1), 69-74. doi: 10.1590/S1516-35982009000100009

Lima, J. B. P., Graça, D. S., Borges, A. L. C. C., Saliba, E. O. S., & Simão, S. M. B. (2008). Uso do óxido crômico e do LIPE® na estimativa do consumo de matéria seca por bezerros de corte. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 60(5), 1205-1212. doi: 10.1590/S0102-09352008000500023

Lira Júnior, W. B., Bezerra, S. B. L., Paula, T. A., Beelen, R. N., Amorim, P. L., & Beelen, P. M. G. (2018). Características de silagens de capim- elefante (Pennisetum purpureum) e casca de maracujá in natura. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 70(3), 905-912. doi: 10.1590/1678-4162-9410

Maeda, E. M., Zeoula, L. M., Gomes, H. C. C., Jacobi, G., Simioni, F. L., & Oliviera, R. A. (2011). Avaliação de indicadores usados nos estudos de ingestão e digestibilidade de bovinos e bubalinos. Archivos de Zootecnia, 60(229), 123-131. doi: 10.4321/S0004-05922011000100014

Magalhães, A. L. R., Teodoro, A. L., Souza, M. F. S., Nascimento Júnior, J. R. S., Souza, D. R., Santos, K. C., ... Silva, S. M. C. (2018). Dietas para ovinos contendo capim elefante maduro e raspa de mandioca: estimativa de digestibilidade aparente por meio de indicadores. Archivos de Zootecnia, 67(258), 244-252. doi: 10.21071/az.v67i258.3660

Mertens, D. R. (1994). Regulation of forage intake. In. G. C. Fahey Junir (Ed.), Forage quality, evaluation, and utilization (p. 450-493). Madison, WI: American Society of Agronomy.

Moss, P. C. B., Rezende, A. S. C., Saliba, E. O., Lana, Â. M. Q., Moura, R. S., Cassou, F., & Alves, G. E. S. (2017). Validação do Nanolipe ® como método para determinar a digestibilidade aparente dos nutrientes pelos equinos. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 69(3), 687-694. doi: 10.1590/1678-4162-8270

Myers, W. D., Ludden, P. A., Nayigihugu, V., & Hess, B. W. (2004). Technical note: a procedure for the preparation and quantitative analysis of samples for titanium dioxide. Journal of Animal Science, 82(1), 179-183. doi:10.2527/2004.821179x

Owens, F. N., & Hanson, C. F. (1992). External and internal markers for appraising site and extent of digestion in ruminants. Journal Dairy Sciense, 75(9), 2605-2617. doi: 10.3168/jds.S0022-0302(92)78023-0

Pombo, G. V., Valle, T. D., Bradi, R. A., & Bueno, I. C. S. (2016). Acurácia, precisão e robustez de indicadores internos para predição da digestibilidade aparente total de matéria seca em equinos. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 68(3), 769-775. doi: 10.1590/1678-4162-8441

Ribeiro Filho, H. M. N., Zimermann, F. C., & Kozloski, G. V. (2008). Baixa dosagem de óxido de cromo para estimativa da produção fecal em bovinos. Ciência Rural, 38(9), 2567-2573. doi: 10.1590/S0103-84782008005000014

Saliba, E. O. S., Faria, E. P., Rodriguez, N. M., Moreira, G. R., Sampaio, I. B. M., Saliba, J. S., & Borges, A. L. C. C. (2015). Use of infrared spectroscopy to estimate fecal output with marker Lipe. International Journal of Food Science, Nutrition and Dietetics, 4(001), 1-10. doi: 10.19070/2326-3350-SI04001

Sampaio, C. B., Detmann, E., Valente, T. N. P., Costa, V. A. C., Valadares Filho, S. C., & Queiroz, A. C. (2011). Fecal excretion patterns and short term bias of internal and external markers in a digestion assay with cattle. Revista Brasileira de Zootecnia, 40(3), 657-665. doi: 10.1590/S1516-35982011000300026

Silva, J. F. C., & Leão, M. I. (1979). Fundamentos de nutrição de ruminantes. Piracicaba, SP: Livroceres.

Silva, J. J., Saliba, E. O. S., Borges, I., Gonçalves, L. C., Rodriguéz, N. M., Aroeira, L. J. M., & Costa, F. J. N. (2010). Indicadores para estimativa de consumo total por novilhas holandês x zebu mantidas em confinamento. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 11(3), 838-848.

Silva, L. G., Torrecilhas, J. A., Ornaghi, M. G., Eiras, C. E., Prado, R. M., & Prado, I. N. (2014). Glycerin and essential oils in the diet of Nellore bulls finished in feedlot: animal performance and apparent digestibility. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 36(2), 177-184. doi:10.4025/actascianimsci.v36i2.23089

Sousa, S. V., Araújo, M. J., Marques, C. A. T., Torreão, J. N. C., Lima, L. A., Gottardi, F. P., & Bezerra, L. R. (2018). Internal markers for predicting dry matter intake and digestibility in Santa Inês ewes on a pasture. Grassland Science, 18(1), 1–11. doi: 10.1111/grs.12223

Tilley, J. M. A., & Terry, R. A. (1963). A two-stage technique for the in vitro digestion of forage crops. Journal of the British Grassland Society, 18(2), 104-111. doi: 10.1111/j.1365-2494.1963.tb00335.x

Wang, T., Ragland, D., & Adeola, O. (2017). Combination of digestibility marker and fiber affect energy and nitrogen digestibility in growing pigs. Animal Feed Science and Technology, 230, 23-29. doi: 10.1016/j.anifeedsci.2017.05.012

Watanabe, P. H., Ezequiel, J. M. B., Galati, R. L., Biagioli, B., & Silva, O. G. C. (2010). Indicadores internos indigestíveis para a estimativa das digestibilidades de dietas à base de coprodutos. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 11(3), 849-857.

Publicado
2020-08-19
Como Citar
Figueiredo, M. R. P. de, Saliba, E. de O. S., Barbosa, G. S. C., Colodo, J. C. N., Almança, R. A., & Moreira, G. R. (2020). Digestibility of diets with passion fruit by-product estimated through external and internal markers in dairy heifers. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 43(1), e50241. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v43i1.50241
Seção
Nutrição de Ruminantes

0.9
2019CiteScore
 
 
29th percentile
Powered by  Scopus