Zootechnic and economic indicators of termination in feedlot of different genetic groups of lambs
Resumo
The objective of this work was to evaluate the performance, carcass traits and economic indicators of Santa Inês lambs and their crossings finished in feedlot. Thirty whole lambs (10 Santa Inês, 10 ½ Dorper + ½ Santa Inês and 10 ¾ Dorper + ¼ Santa Inês) were used, with 115 days of age and initial live weight of 20.07 kg. The lambs were kept for 60 days receiving sorghum silage and concentrate, after which they were slaughtered. The ¾ Dorper + ¼ Santa Inês lambs and the ½ Dorper + ½ Santa Inês lambs showed higher of dry matter intake and water intake, greater daily weight gain and body score in relation to Santa Inês lambs. The carcasses of ¾ Dorper + ¼ Santa Inês lambs showed better conformation, finishing and marbling. The gross profit margin showed positive values for all genetic groups, covering the effective operating cost. Dorper crossbred lambs had a higher gross margin compared to Santa Inês lambs. The cost of the diet represented on average 61.35% of the price paid per kilo of sheep meat. In the sheep meat production system, the genetic group influences the zootechnical and economic indicators of finishing feedlot of lambs.
Downloads
Referências
Araújo Filho, J. T., Amorim, P. L. D., Monteiro, I. A., Fregadolli, F. L., & Ribeiro, J. D. M. (2015). Características da carcaça de cordeiros submetidos à dietas com inclusão de levedura seca de cana-de-açúcar. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 16(2), 337-349. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S1519-99402015000200009
Araújo Filho, J. T., Costa, R. G., Fraga, A. B., Sousa, W. D., Cezar, M. F., & Batista, A. S. M. (2010). Desempenho e composição da carcaça de cordeiros deslanados terminados em confinamento com diferentes dietas. Revista Brasileira de Zootecnia, 39(2), 363-371. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S1516-35982010000200020
Barros, C. S., Monteiro,. A. L. G., Poli, C. H. E. C., Fernandes, M. A. M., Almeida, R., & Fernandes, S. R. (2009). Resultado econômico da produção de ovinos para carne em pasto de azevém e confinamento. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 31(1), 77-85. DOI: http://dx.doi.org/10.4025/actascianimsci.v31i1.3995
Cartaxo, F. Q., Sousa, W. H., Cezar, M. F., Gonzaga Neto, S., & Cunha, M. G. G. (2008). Efeitos do genótipo e da condição corporal sobre o desempenho de cordeiros terminados em confinamento. Revista Brasileira de Zootecnia, 37(8), 1483-1489. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S1516-35982008000800021
Cartaxo, F. Q., Sousa, W. H., Costa, R. G., Cezar, M. F., Pereira Filho, J. M., & Cunha, M. D. G. G. (2011). Características quantitativas da carcaça de cordeiros de diferentes genótipos submetidos a duas dietas. Revista Brasileira de Zootecnia, 40(10), 2220-2227. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S1516-35982011001000023
Cartaxo, F. Q., Sousa, W. H. D., Cezar, M. F., Cunha, M. D. G. G., Menezes, L. M. D., Ramos, J. P. D. F., & Viana. J. A. (2017). Performance and carcass traits of Santa Ines pure lambs and crosses with Dorper finished in feedlot. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 18(2), 388-401. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/s1519-99402017000200017
Cezar, M. F., & Sousa, W. D. (2006). Avaliação e utilização da condição corporal como ferramenta de melhoria da reprodução e produção de ovinos e caprinos de corte. Revista Brasileira de Zootecnia, 35(especial), 541-565.
Cezar, M. F., & Sousa. W. H. (2007). Carcaças caprinas e ovinas: obtenção. avaliação e classificação. Uberaba, MG: Agropecuária Tropical.
Costa, R. G., Araújo Filho, J. T. D., Sousa, W. H. D., Gonzaga Neto, S., Madruga. M. S., & Fraga, A. B. (2010). Effect of diet and genotype on carcass characteristics of feedlot hair sheep. Revista Brasileira de Zootecnia, 39(12), 2763-2768. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S1516-35982010001200029
Fernandes Júnior, G. A., Lôbo, R. N. B., Madruga, M. S., Lôbo, A. M. B. O., Vieira,. L. D. S., & Facó, O. (2013). Genotype effect on carcass and meat quality of lambs finished in irrigated pastures in the semiarid Northeastern Brazil. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 65(4), 1208-1216. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S0102-09352013000400037
Garcia, I. F. F., Costa, T. I. R., Almeida, A. K. D., Pereira, I. G., Alvarenga, F. A. P., & Lima, N. L. L. (2010). Performance and carcass characteristics of Santa Inês pure lambs and crosses with Dorper e Texel at different management systems. Revista Brasileira de Zootecnia, 39(6), 1313-1321. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S1516-35982010000600021
Nascimento, E. N. D., Rogério, M. C. P., Batista, A. S. M., Carneiro, M. S. D. S., Vasconcelos, A. M. D., Leite, E. R., ... Costa, H. H. A. (2012). Nutrient intake and quantitative aspects of carcass of finishing sheep fed with diets containing cashew nut meal. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 13(4), 1099-1111. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S1519-99402012000400013
National Research Council [NRC]. (2007). Nutrient requirements of small ruminants: sheep, goats, cervids, and new world camelids (7th ed.). Washington, D.C.: National Academy Press.
Osório, J. C. D. S., Osório, M. T. M., & Sañudo, C. (2009). Características sensoriais da carne ovina. Revista Brasileira de Zootecnia, 38(especial), 292-300. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S1516-35982009001300029
Peixoto, L. R. R., Batista, A. S. M., Bomfim, M. A. D., Vasconcelos, Â. M., & Araújo, F. (2011). Physicochemical and sensory attributes of lamb meat from different genotypes feedlot finished. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 12(1), 117-125.
Pinheiro, R. S. B., Silva Sobrinho, A. G. D., Souza, H. B. A. D., & Yamamoto, S. M. (2009). Qualidade de carnes provenientes de cortes da carcaça de cordeiros e de ovinos adultos. Revista Brasileira de Zootecnia, 38(9), 1790-1796. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S1516-35982009000900022
Ribeiro, E. L. D. A., Oliveira, H. C., Castro, F. A. B. D., Mizubuti, I. Y., Silva,. L. D. D. F. D., & Barbosa, M. A. A. D. F. (2009). Performance in feedlot and non carcass components in crossbred lambs from three genetic groups. Ciência Rural, 39(7). 2162-2168. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S0103-84782009000700032
Rocha, L. P., Cartaxo, F. Q., Sousa, W. H. D., Pimenta Filho, E. C., Cunha, M. D. G. G., Viana, J. A., & Pereira Filho, J. M. (2016). Desempenho produtivo e econômico de cordeiros de diferentes genótipos terminados em confinamento. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 17(2), 262-271. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S1519-99402016000200013
Silva, E. G. B., Marinho, A. L., Moreira, J. A., Novaes, L. P., Silva, A. D. L., & Mota, L. C. (2016). Bran palm giant with exogenous enzymes addition in pig nutrition on growth. Acta Veterinaria Brasilica, 10(4), 314-321. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S1519-99402016000200013
Sousa, W. H. D., Cartaxo, F. Q., Costa, R. G., Cezar, M. F., Cunha, M. D. G. G., Pereira Filho, J. M., & Santos, N. M. D. (2012). Biological and economic performance of feedlot lambs feeding on diets with different energy densities. Revista Brasileira de Zootecnia, 41(5), 1285-1291. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S1516-35982012000500028
Warner, R. D., Greenwood, P. L., Pethick, D. W., & Ferguson, D. M. (2010). Genetic and environmental effects on meat quality. Meat Science, 86(1), 171-183. DOI: http://dx.doi.org/10.1016 /j.meatsci.2010.04.042
DECLARAÇÃO DE ORIGINALIDADE E DIREITOS AUTORAIS
Declaro que o presente artigo é original, não tendo sido submetido à publicação em qualquer outro periódico nacional ou internacional, quer seja em parte ou em sua totalidade.
Os direitos autorais pertencem exclusivamente aos autores. Os direitos de licenciamento utilizados pelo periódico é a licença Creative Commons Attribution 4.0 (CC BY 4.0): são permitidos o compartilhamento (cópia e distribuição do material em qualqer meio ou formato) e adaptação (remix, transformação e criação de material a partir do conteúdo assim licenciado para quaisquer fins, inclusive comerciais.
Recomenda-se a leitura desse link para maiores informações sobre o tema: fornecimento de créditos e referências de forma correta, entre outros detalhes cruciais para uso adequado do material licenciado.