Zootechnic and economic indicators of termination in feedlot of different genetic groups of lambs

  • Felipe Queiroga Cartaxo Universidade Estadual da Paraíba
  • Wandrick Hauss de Sousa Empresa Estadual de Pesquisa Agropecuária da Paraíba
  • Marcílio Fontes Cezar Universidade Federal de Campina Grande
  • João Paulo de Farias Ramos Empresa Estadual de Pesquisa Agropecuária da Paraíba
  • Iara Tamires Rodrigues Cavalcante Universidade Federal da Paraiba
  • Maria das Graças Gomes Cunha Empresa Estadual de Pesquisa Agropecuária da Paraíba
  • Josimar Torres Gomes Empresa Estadual de Pesquisa Agropecuária da Paraíba
  • Mauricio Luiz de Mello Vieira Leite Universidade Federal Rural de Pernambuco
Palavras-chave: performance; Dorper; genotype; Santa Inês

Resumo

The objective of this work was to evaluate the performance, carcass traits and economic indicators of Santa Inês lambs and their crossings finished in feedlot. Thirty whole lambs (10 Santa Inês, 10 ½ Dorper + ½ Santa Inês and 10 ¾ Dorper + ¼ Santa Inês) were used, with 115 days of age and initial live weight of 20.07 kg. The lambs were kept for 60 days receiving sorghum silage and concentrate, after which they were slaughtered. The ¾ Dorper + ¼ Santa Inês lambs and the ½ Dorper + ½ Santa Inês lambs showed higher of dry matter intake and water intake, greater daily weight gain and body score in relation to Santa Inês lambs. The carcasses of ¾ Dorper + ¼ Santa Inês lambs showed better conformation, finishing and marbling. The gross profit margin showed positive values for all genetic groups, covering the effective operating cost. Dorper crossbred lambs had a higher gross margin compared to Santa Inês lambs. The cost of the diet represented on average 61.35% of the price paid per kilo of sheep meat. In the sheep meat production system, the genetic group influences the zootechnical and economic indicators of finishing feedlot of lambs.

Downloads

Não há dados estatísticos.

Referências

Araújo Filho, J. T., Amorim, P. L. D., Monteiro, I. A., Fregadolli, F. L., & Ribeiro, J. D. M. (2015). Características da carcaça de cordeiros submetidos à dietas com inclusão de levedura seca de cana-de-açúcar. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 16(2), 337-349. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S1519-99402015000200009

Araújo Filho, J. T., Costa, R. G., Fraga, A. B., Sousa, W. D., Cezar, M. F., & Batista, A. S. M. (2010). Desempenho e composição da carcaça de cordeiros deslanados terminados em confinamento com diferentes dietas. Revista Brasileira de Zootecnia, 39(2), 363-371. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S1516-35982010000200020

Barros, C. S., Monteiro,. A. L. G., Poli, C. H. E. C., Fernandes, M. A. M., Almeida, R., & Fernandes, S. R. (2009). Resultado econômico da produção de ovinos para carne em pasto de azevém e confinamento. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 31(1), 77-85. DOI: http://dx.doi.org/10.4025/actascianimsci.v31i1.3995

Cartaxo, F. Q., Sousa, W. H., Cezar, M. F., Gonzaga Neto, S., & Cunha, M. G. G. (2008). Efeitos do genótipo e da condição corporal sobre o desempenho de cordeiros terminados em confinamento. Revista Brasileira de Zootecnia, 37(8), 1483-1489. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S1516-35982008000800021

Cartaxo, F. Q., Sousa, W. H., Costa, R. G., Cezar, M. F., Pereira Filho, J. M., & Cunha, M. D. G. G. (2011). Características quantitativas da carcaça de cordeiros de diferentes genótipos submetidos a duas dietas. Revista Brasileira de Zootecnia, 40(10), 2220-2227. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S1516-35982011001000023

Cartaxo, F. Q., Sousa, W. H. D., Cezar, M. F., Cunha, M. D. G. G., Menezes, L. M. D., Ramos, J. P. D. F., & Viana. J. A. (2017). Performance and carcass traits of Santa Ines pure lambs and crosses with Dorper finished in feedlot. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 18(2), 388-401. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/s1519-99402017000200017

Cezar, M. F., & Sousa, W. D. (2006). Avaliação e utilização da condição corporal como ferramenta de melhoria da reprodução e produção de ovinos e caprinos de corte. Revista Brasileira de Zootecnia, 35(especial), 541-565.

Cezar, M. F., & Sousa. W. H. (2007). Carcaças caprinas e ovinas: obtenção. avaliação e classificação. Uberaba, MG: Agropecuária Tropical.

Costa, R. G., Araújo Filho, J. T. D., Sousa, W. H. D., Gonzaga Neto, S., Madruga. M. S., & Fraga, A. B. (2010). Effect of diet and genotype on carcass characteristics of feedlot hair sheep. Revista Brasileira de Zootecnia, 39(12), 2763-2768. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S1516-35982010001200029

Fernandes Júnior, G. A., Lôbo, R. N. B., Madruga, M. S., Lôbo, A. M. B. O., Vieira,. L. D. S., & Facó, O. (2013). Genotype effect on carcass and meat quality of lambs finished in irrigated pastures in the semiarid Northeastern Brazil. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 65(4), 1208-1216. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S0102-09352013000400037

Garcia, I. F. F., Costa, T. I. R., Almeida, A. K. D., Pereira, I. G., Alvarenga, F. A. P., & Lima, N. L. L. (2010). Performance and carcass characteristics of Santa Inês pure lambs and crosses with Dorper e Texel at different management systems. Revista Brasileira de Zootecnia, 39(6), 1313-1321. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S1516-35982010000600021

Nascimento, E. N. D., Rogério, M. C. P., Batista, A. S. M., Carneiro, M. S. D. S., Vasconcelos, A. M. D., Leite, E. R., ... Costa, H. H. A. (2012). Nutrient intake and quantitative aspects of carcass of finishing sheep fed with diets containing cashew nut meal. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 13(4), 1099-1111. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S1519-99402012000400013

National Research Council [NRC]. (2007). Nutrient requirements of small ruminants: sheep, goats, cervids, and new world camelids (7th ed.). Washington, D.C.: National Academy Press.

Osório, J. C. D. S., Osório, M. T. M., & Sañudo, C. (2009). Características sensoriais da carne ovina. Revista Brasileira de Zootecnia, 38(especial), 292-300. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S1516-35982009001300029

Peixoto, L. R. R., Batista, A. S. M., Bomfim, M. A. D., Vasconcelos, Â. M., & Araújo, F. (2011). Physicochemical and sensory attributes of lamb meat from different genotypes feedlot finished. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 12(1), 117-125.

Pinheiro, R. S. B., Silva Sobrinho, A. G. D., Souza, H. B. A. D., & Yamamoto, S. M. (2009). Qualidade de carnes provenientes de cortes da carcaça de cordeiros e de ovinos adultos. Revista Brasileira de Zootecnia, 38(9), 1790-1796. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S1516-35982009000900022

Ribeiro, E. L. D. A., Oliveira, H. C., Castro, F. A. B. D., Mizubuti, I. Y., Silva,. L. D. D. F. D., & Barbosa, M. A. A. D. F. (2009). Performance in feedlot and non carcass components in crossbred lambs from three genetic groups. Ciência Rural, 39(7). 2162-2168. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S0103-84782009000700032

Rocha, L. P., Cartaxo, F. Q., Sousa, W. H. D., Pimenta Filho, E. C., Cunha, M. D. G. G., Viana, J. A., & Pereira Filho, J. M. (2016). Desempenho produtivo e econômico de cordeiros de diferentes genótipos terminados em confinamento. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 17(2), 262-271. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S1519-99402016000200013

Silva, E. G. B., Marinho, A. L., Moreira, J. A., Novaes, L. P., Silva, A. D. L., & Mota, L. C. (2016). Bran palm giant with exogenous enzymes addition in pig nutrition on growth. Acta Veterinaria Brasilica, 10(4), 314-321. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S1519-99402016000200013

Sousa, W. H. D., Cartaxo, F. Q., Costa, R. G., Cezar, M. F., Cunha, M. D. G. G., Pereira Filho, J. M., & Santos, N. M. D. (2012). Biological and economic performance of feedlot lambs feeding on diets with different energy densities. Revista Brasileira de Zootecnia, 41(5), 1285-1291. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S1516-35982012000500028

Warner, R. D., Greenwood, P. L., Pethick, D. W., & Ferguson, D. M. (2010). Genetic and environmental effects on meat quality. Meat Science, 86(1), 171-183. DOI: http://dx.doi.org/10.1016 /j.meatsci.2010.04.042

Publicado
2021-10-06
Como Citar
Cartaxo, F. Q., Sousa, W. H. de, Cezar, M. F., Ramos, J. P. de F., Cavalcante, I. T. R., Cunha, M. das G. G., Gomes, J. T., & Leite, M. L. de M. V. (2021). Zootechnic and economic indicators of termination in feedlot of different genetic groups of lambs. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 43(1), e51098. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v43i1.51098
Seção
Produção Animal

0.9
2019CiteScore
 
 
29th percentile
Powered by  Scopus