Weaning and concentrate supplementation on the characteristics of carcass cuts and longissimus muscle of Suffolk lambs finished on pasture
Resumo
The aim of this study was to evaluate the influence of weaning and concentrate supplementation on the characteristics of carcass cuts and longissimus muscle of Suffolk lambs finished on a Tifton 85 (Cynodon spp.) pasture. Weaning and concentrate supplementation strategies were evaluated in four finishing systems: i) non-weaned and non-supplemented lambs; ii) non-weaned lambs supplemented with concentrate in creep feeding; iii) weaned and non-supplemented lambs; and iv) weaned lambs supplemented with concentrate. In the systems with weaning, lambs were weaned at 46 ± 6 days of age. In the systems with supplementation, the concentrate was offered daily at 2% of lambs’ body weight. Weaning led to a decrease, whereas supplementation led to an increase in carcass cut weights. Supplemented lambs had lower yields of neck and uncovered ribs, and higher yields of breast + flank and loin. The characteristics of loin eye and fat thickness over the longissimus muscle presented lower values in weaned lambs and higher values in supplemented lambs. Keeping lambs with their dams and offering concentrate supplementation until slaughter are strategies recommended to obtain heavier cuts with increased muscularity and fat content.
Downloads
Referências
Alves, D. D., Araújo, L. M., Monteiro, H. C. F., Leonel, F. P., Silva, F. V., Simões, D. A., Gonçalves, W. C., & Brant, L. M. S. (2013). Características de carcaça, componentes não-carcaça e morfometria em ovinos submetidos a diferentes estratégias de suplementação. Semina: Ciências Agrárias, 34(6), 3093-3104. DOI: http://dx.doi.org/10.5433/1679-0359.2013v34n6p3093
Association of Official Analytical Chemists [AOAC]. (1990). Official Methods of Analysis (15th ed.). Arlington, VA: AOAC.
Cartaxo, F. Q., Sousa, W. H., Cezar, M. F., Costa, R. G., Cunha, M. G. G., & Gonzaga Neto, S. (2011). Características de carcaça determinadas por ultrassonografia em tempo real e pós-abate de cordeiros terminados em confinamento com diferentes níveis de energia na dieta. Revista Brasileira de Zootecnia, 40(1), 160-167. DOI: http://doi.org/10.1590/S1516-35982011000100023
Cartaxo, F. Q., Souza, W. H., Cezar, M. F., Cunha, M. G. G., Menezes, L. M., Ramos, J. P. F., ... Viana, J. A. (2017). Desempenho e características de carcaça de cordeiros Santa Inês e suas cruzas com Dorper terminados em confinamento. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 18(2), 388-401. DOI: http://doi.org/10.1590/s1519-99402017000200017
Cavalcanti, L. F. L., Borges, I., Silva, V. L., Silva, F. V., Sá, H. C. M., Maciel, I. C. F., Paula, F. A. P., & Costa, E. H. O. (2014). Morfologia dos pré-estômagos e de papilas ruminais de cordeiras Santa Inês em crescimento submetidas a dois planos nutricionais. Pesquisa Veterinária Brasileira, 34(4), 374-380. DOI: http://doi.org/10.1590/S0100-736X2014000400013
Carvalho, S., Vergueiro, A., Kieling, R., Teixeira, R. C., Pivato, J., Viero, R., & Cruz, A. N. (2006). Desempenho e características da carcaça de cordeiros mantidos em pastagem de Tifton-85 e suplementados com diferentes níveis de concentrado. Revista Brasileira de Agrociência, 12(3), 357-361. DOI: http://doi.org/10.18539/CAST.V12I3.4676
Carvalho, S., Zago, L. C., Pires, C. C., Martins, A. A., Venturini, R. S., Lopes, J. F., Pilleco, V. M., Simões, R. R., Bruti, D. D., & Moro, A. B. (2016). Tissue composition and allometric growth of tissues from commercial cuts and carcass of Texel lambs slaughtered with different weights. Semina: Ciências Agrárias, 37(4), 2123-2132. DOI: http://doi.org/10.5433/1679-0359.2016v37n4p2123
Clementino, R. H., Sousa, W. H., Medeiros, A. N., Cunha, M. G. G., Gonzaga Neto, S., Carvalho, F. F. R., & Cavalcante, M. A. B. (2007). Influência dos níveis de concentrado sobre os cortes comerciais, os constituintes não-carcaça e os componentes da perna de cordeiros confinados. Revista Brasileira de Zootecnia, 36(3), 681-688. DOI: http://doi.org/10.1590/S1516-35982007000300023
Colomer-Rocher, F., & Espejo, M. D. (1972). Determinación del peso óptimo de sacrificio de los corderos procedentes del cruzamiento Manchego x Raza Aragonesa en función del sexo. Información Técnica Econômica Agrária, 6, 219-235.
Costa, R. G., Lima, A. G. V. O., Oliveira, C. F. S., Azevedo, P. S., & Medeiros, A. N. (2012). Utilização de diferentes metodologias para determinação da área de olho de lombo em ovinos. Archivos de Zootecnia, 61(236), 615-618. DOI: http://doi.org/10.4321/S0004-05922012000400014
Esteves, G. I. F., Peripolli, V., Menezes, A. M., Louvandini, H., Silva, A. F., Cardoso, C. C., & McManus, C. (2018). Carcass characteristics and meat quality in cull ewes at different ages. Ciência Animal Brasileira, 19, 1-11. DOI: http://doi.org/10.1590/1809-6891v19e-33874
Fernandes, S. R., Monteiro, A. L. G., Silva, C. J. A., Silva, M. G. B., Rossi Junior, P., Souza, D. F., Salgado, J. A., & Hentz, F. (2011). Desmame precoce e a suplementação concentrada no peso ao abate e nas características de carcaça de cordeiros terminados em pastagem. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 12(2), 527-537.
Gallo, S. B., Arrigoni, M. B., Lemos, A. L. S. C., Haguiwara, M. M. H., & Bezerra, H. V. A. (2019). Influence of lamb finishing system on animal performance and meat quality. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 41(1), 1-8. DOI: http://doi.org/10.4025/actascianimsci.v41i1.44742.
Galvani, D. B., Pires, C. C., Oliveira, F., Wommer, T. P., & Jochims, F. (2008). Crescimento alométrico dos componentes da carcaça de cordeiros Texel × Ile de France confinados do desmame aos 35 kg de peso vivo. Ciência Rural, 38(9), 2574-2578. DOI: http://doi.org/10.1590/S0103-84782008005000027.
Geenty, K. G. (2010). Lactation and lamb growth (2nd ed.). In D. J. Cottle (Ed.), International Sheep and Wool Handbook (p. 259-276). Nottingham, UK: Nottingham University Press.
Geron, L. J. V., Mexia, A. A., Garcia, J., Silva, M. M., & Zeoula, L. M. (2012). Suplementação concentrada para cordeiros terminados a pasto sobre custo de produção no período da seca. Semina: Ciências Agrárias, 33(2), 797-808. DOI: http://doi.org/10.5433/1679-0359.2012v33n2p797
Hashimoto, J. H., Osório, J. C. S., Osório, M. T. M., Bonacina, M. S., Lehmen, R. I., & Pedroso, C. E. S. (2012). Qualidade de carcaça, desenvolvimento regional e tecidual de cordeiros terminados em três sistemas. Revista Brasileira de Zootecnia, 41(2), 438-448. DOI: http://doi.org/10.1590/S1516-35982012000200029
Hodgson, J. (1990). Grazing management: science into practice. New York, US: John Wiley and Sons.
Hopkins, D. L., Stanley, D. F., Martin, L. C., Toohey, E. S., & Gilmour, A. R. (2007). Genotype and age effects on sheep meat production 3. Meat quality. Australian Journal of Experimental Agriculture, 47(10), 1155-1164. DOI: http://doi.org/10.1071/EA06299
Jacques, J., Berthiaume, R., & Cinq-Mars, D. (2011). Growth performance and carcass characteristics of Dorset lambs fed different concentrates: Forage ratios or fresh grass. Small Ruminant Research, 95(2), 113-119. DOI: http://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2010.10.002
Mott, G. O., & Lucas, H. L. (1952). The design, conduct and interpretation of grazing trials on cultivated and improved pastures. International Grassland Congress, 6, 1380-1385.
Napolitano, F., Rosa, G., & Sevi, A. (2008). Welfare implications of artificial rearing and early weaning in sheep. Applied Animal Behaviour Science, 110(1-2), 58-72. DOI: http://doi.org/10.1016/j.applanim.2007.03.020
Oliveira, P. A., Cirne, L. G. A., Almeida, D. C., Oliveira, G. J. C., Jaeger, S. M. P. L., Strada, E. S. O., Bagaldo, A. R., & Oliveira, R. L. (2014). Desempenho reprodutivo de ovelhas mestiças da raça Santa Inês em Brachiaria humidícula e efeito do sexo no ganho de peso de cordeiros. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 66(1), 85-92. DOI: http://doi.org/10.1590/S0102-09352014000100013
Pellegrin, A. C. R. S., Pires, C. C., Mello, R. O., Venturini, R. S., Simões, R. R., Bernardes, G. M. C., … Mello, V. L. (2018). Carcaça e componentes corporais de cordeiros lactentes em pastejo de azevém suplementados com leguminosa ou concentrado. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 70(3), 975-982. DOI: http://doi.org/10.1590/1678-4162-9787
Peruzzi, A. Z., Monreal, A. C. D., Caramalac, S. M., & Caramalac, S. M. (2015). Desmame precoce em cordeiros da raça Santa Inês. Revista Agrarian, 8(27), 81-91.
Piola Junior, W., Castro, F. A. B., Bumbieris Júnior, W. H., Silva, L. D. F., Muniz, C. A. S. D., & Ribeiro, E. L. A. (2020). Effects of dietary energy level on the performance and carcass characteristics of lambs. Semina: Ciências Agrárias, 41(5), 2307-2316. DOI: http://doi.org/10.5433/1679-0359.2020v41n5Supl1p2307
Poli, C. H. E. C., Monteiro, A. L. G., Devicenzi, T., Albuquerque, F. H. M. A. R., Motta, J. H., Borges, L. I., & Muir, J. P. (2020). Management strategies for lamb production on pasture-based systems in subtropical regions: A review. Frontiers in Veterinary Science, 7, 1-9. DOI: http://doi.org/10.3389/fvets.2020.00543
Prado, O. R., Monteiro, A. L. G., Bastos, G. M., Saab, B. B., Quizini, S. M. P., Pierobom, C. C., Hentz, F., & Nomura, T. M. (2013). Sistemas de alimentação e épocas de terminação sobre as medidas corporais pré-abate e da carcaça de cordeiros abatidos na região Centro-Sul do Paraná. Semina: Ciências Agrárias, 34(6), 3031-3042. DOI: http://doi.org/10.5433/1679-0359.2013v34n6p3031
Provenza, F. D., Gregorini, P., & Carvalho, P.C.F. (2015). Synthesis: foraging decisions link plants, herbivores and human beings. Animal Production Science, 55(3), 411-425. DOI: http://doi.org/10.1071/AN14679
Raineri C., Santos, F. F., & Gameiro, A. H. (2015). Ovinocultura de corte no Brasil: balanço de 2013 e perspectivas para 2014. Revista de Educação Continuada em Medicina Veterinária e Zootecnia do CRMV-SP, 12(3), 12-17. DOI: http://doi.org/10.36440/recmvz.v12i3.24623
Ribeiro, T. M. D., Costa, C., Monteiro, A. L. G., Piazzetta, H. L., Silva, M. G. B., Silva, C. J. A., Prado, O. R., Fernandes, M. A. M., & Meirelles, P. R. L. (2013). Características das carcaças de cordeiros lactentes terminados em creep feeding e creep grazing. Veterinária e Zootecnia, 20(3), 9-17.
Santos, J. R. S., Pereira Filho, J. M., Silva, A. M. A., Cezar, M. F., Borburema, J. B., & Silva, J. O. R. (2010). Efeito da suplementação na composição física e centesimal da paleta, do costilhar e do pescoço de cordeiros Santa Inês terminados em pastejo. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 62(4), 906-913. DOI: http://doi.org/10.1590/S0102-09352010000400021
Santos, S. K., Falbo, M. K., Sandini, I. E., Pacentchuk, F., Neumann, M., & Garbossa, G. (2018). Concentrate supplementation strategies in ryegrass pasture for productive performance in lambs. Spanish Journal of Agricultural Research, 16(1), 1-6. DOI: http://doi.org/10.5424/sjar/20181614-11067
Statistical Analysis System [SAS]. (2002). SAS user's guide: statistics, version 9.0. Cary, NC: SAS Institute.
Silva, C. J. A., Fernandes, S. R., Silva, M. G. B., Monteiro, A. L. G., Poli, C. H. E. C., Prado, O. R., McMannus, C., & Gilaverte, S. (2014). Early weaning and concentrate supplementation strategies for lamb production on Tifton-85 pasture. Revista Brasileira de Zootecnia, 43(8), 428-435. DOI: http://doi.org/10.1590/S1516-35982014000800005
Silva, W. L., Costa, J. P. R., Caputti, G. P., Lage Filho, N. M., Ruggieri, A. C., & Reis, R. A. (2019). Effects of grazing intensity and supplementation strategies on Tifton 85 production and sheep performance. Small Ruminant Research, 174, 118-124. DOI: http://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2019.03.015
Silva Sobrinho, A. G., Purchas, R. W., Kadim, I. T., & Yamamoto, S. M. (2005). Características de qualidade da carne de ovinos de diferentes genótipos e idades ao abate. Revista Brasileira de Zootecnia, 34(3), 1070-1078. DOI: http://doi.org/10.1590/S1516-35982005000300040
Siqueira, E. R., & Fernandes, S. (2000). Efeito do genótipo sobre as medidas objetivas e subjetivas da carcaça de cordeiros terminados em confinamento. Revista Brasileira de Zootecnia, 29(1), 306-311. DOI: http://doi.org/10.1590/S1516-35982000000100040
Souza, R. A., Voltolini, T. V., Pereira, L. G. R., Moraes, S. A., Manera, D. B., & Araújo, G. G. L. (2010). Desempenho produtivo e parâmetros de carcaça de cordeiros mantidos em pastos irrigados e suplementados com doses crescentes de concentrado. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 32(3), 323-329. DOI: http://doi.org/10.4025/actascianimsci.v32i3.8320
Van Soest, P. J., Robertson, J. B., & Lewis, B. A. (1991). Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and no starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74(10), 3583-3597. DOI: http://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(91)78551-2
Van Wyk, J. A., & Bath, G. F. (2002). The FAMACHA system for managing haemonchosis in sheep and goats by clinically identifying individual animals for treatment. Veterinary Research, 33(5), 509-529. DOI: http://doi.org/10.1051/vetres:2002036.
Weiss, W. P., Conrad, H. R., & St. Pierre, N. R. (1992). A theoretically-based model for predicting total digestible nutrient values of forages and concentrates. Animal Feed Science and Technology, 39(1-2), 95-110. DOI: http://doi.org/10.1016/0377-8401(92)90034-4
Zundt, M., Oliveira, K. P., Ambiel, A. C., Rego, F. C. A., Castilho, C., & Firetti, R. (2014). Desempenho de cordeiros mestiços Dorper machos e fêmeas em creep feeding recebendo ração peletizada até a desmama. Colloquium Agrariae, 10(1), 26-32. DOI: http://doi.org/10.5747/ca.2014.v10.n1.a097
DECLARAÇÃO DE ORIGINALIDADE E DIREITOS AUTORAIS
Declaro que o presente artigo é original, não tendo sido submetido à publicação em qualquer outro periódico nacional ou internacional, quer seja em parte ou em sua totalidade.
Os direitos autorais pertencem exclusivamente aos autores. Os direitos de licenciamento utilizados pelo periódico é a licença Creative Commons Attribution 4.0 (CC BY 4.0): são permitidos o compartilhamento (cópia e distribuição do material em qualqer meio ou formato) e adaptação (remix, transformação e criação de material a partir do conteúdo assim licenciado para quaisquer fins, inclusive comerciais.
Recomenda-se a leitura desse link para maiores informações sobre o tema: fornecimento de créditos e referências de forma correta, entre outros detalhes cruciais para uso adequado do material licenciado.