Exogenous enzymes in sheep diet: nutritional and physiological parameters

Palavras-chave: starch; fiber; Ovis aries; protein.

Resumo

The objective of this study was to evaluate the effect of adding exogenous enzymes to the diet on nutrient intake and digestibility, nitrogen balance, ingestive behavior and rumen movement of ewe lambs. Five ewe lambs, Dorper x Santa Inês crossbred, with an average age of 7 ± 1 months, average weight of 36.40 ± 2.36 kg were assigned in a 5x5 Latin square design. The treatments consisted of adding exogenous enzymes to the concentrate: Allzyme, Fibrozyme®, Amaize®, Mix and Control. Analyses of variance were applied and means were compared by the SNK test, and non-parametric Kruskal Wallis test at 5% significance. The dry matter intake in relation to body weight, crude protein intake and nitrogen intake were higher with the use of amylolytic enzyme compared to the other treatments (p <0.05). Nitrogen balance was higher with the use of amylolytic enzymes and the Allzyme® enzyme complex (p <0.05). A longer time spent in total chewing was observed with the inclusion of fibrolytic and amylolytic enzymes without changes in rumen movement. The use of exogenous enzymes promotes better use of nutrients, with high digestibility of dry matter, neutral detergent fiber and crude protein.

Downloads

Não há dados estatísticos.

Referências

Antonelli, A. C., Júnior, R. A. B., Mori, C. S., Sucupira, M. C. A., Marcello, A. C. S., & Ortolani, E. L. (2012). Efeito de diferentes fontes energéticas na predisposição para urolitíase em cabritos. Ciência Animal Brasileira, 13(4), 487-493. DOI: https://doi.org/10.5216/cab.v13i4.15617

Barros, C. S, Monteiro, A. L. G., Dittrich, J. R., Fernandes, M. A. M., & Pinto, S. (2011). Comportamento social de ovinos: apresentação de técnicas. Scientia Agraria Paranaenis, 10(2), 5-20. DOI: https://doi.org/10.18188/sap.v10i2.5533

Beauchemin, K. A., & Holtshausen, L. (2011). Developments in enzyme usage in ruminants. In M. R. Bedford, & G. G. Partridge (eds.), Enzymes in farm animal nutrition (p. 206-230). Bodmin, UK: CAB International.

Bhasker, T. V., Nagalakshmi, D., & Rao, D. S. (2013). Development of appropriate fibrolytic enzyme combination for maize stover and its effect on rumen fermentation in sheep. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 26(7), 945-951. DOI: https://doi.org/10.5713/ajas.2012.12590

Bringel, L. M. L., Neiva, J. N. M., Araújo, V. L., Bomfim, M. A. D., Restle, J., Ferreira, A. C. H., & Lôbo, R. N. B. (2011). Consumo, digestibilidade e balanço de nitrogênio em borregos alimentados com torta de dendê em substituição à silagem de capim-elefante. Revista Brasileira de Zootecnia, 40(9), 1975-1983. DOI: https://doi.org/10.1590/s1516-35982011000900019

Bueno, A. L., Martínez, G. D., García, P. A., García, J. A., & Pérez, F. X. (2013). Evaluation of high doses of exogenous fibrolytic enzymes in lambs fed an oat straw based ration. Animal Nutrition and Feed Technology, 13(3), 355-362.

Detmann, E., Souza, M. A., Valadares Filho, S. C., Queiroz, A. C., Berchielli, T. T., Saliba, E. O. S., ... Azevedo, J. A. G. (2012). Métodos para análise de alimentos. Visconde do Rio Branco, MG: Suprema.

Figueiredo, M. R. P., Saliba, E. O. S., Borges, I., Rebouças, G. M. N., Aguiar e Silva, F., & Sá, H. C. M. (2013). Ingestive behavior of sheep fed with different sources of fiber. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 65(2), 485-489. DOI: https://doi.org/10.1590/S0102-09352013000200026

Forbes, J. M. (1968). The water intake of ewes. British Journal of Nutrition, 22(1), 33-43. DOI: https://doi.org/10.1079/BJN19680006

Freiria, L. B., Zervoudakis, J. T., Paula, N. F., Silva Cabral, L., Tedeschi, L. O., Rosa, P. I. J. L., ... & Possamai, A. J. (2018). Do fibrolytic, proteolytic and amylolytic enzymes influence the in vitro fermentation characteristics of forage?. Semina: Ciências Agrárias, 39(3), 1143-1154. DOI: http://dx.doi.org/10.5433/1679-0359.2018v39n3p1143

Gomes, S. P., Borges, I., Borges, A. L. C. C., Macedo Junior, G. D. L., Campos, W. E., & Brito, T. S. D. (2012). Tamanho de partícula do volumoso e freqüência de alimentação sobre o metabolismo energético e protéico em ovinos, considerando dietas com elevada participação de concentrado. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 13(3), 732-744. DOI: https://doi.org/10.1590/s1519-99402012000300013

Gurung, N., Ray, S., & Rai, V. (2013). A broader review: microbial enzymes and their relevance in industries medicine, and beyond. Biomed Research International, 18(spec), 1-18. DOI: https://doi.org/10.1155/2013/329121

Ítavo, L. C. V., Valadares Filho, S. D. C., Silva, F. F. D., Valadares, R. F. D., Cecon, P. R., Ítavo, C. C. B. F., ... & Paulino, P. V. R. (2002). Consumo, degradabilidade ruminal e digestibilidade aparente de fenos de gramíneas do gênero Cynodon e rações concentradas utilizando indicadores internos. Revista Brasileira de Zootecnia, 31(2), 1024-1032. DOI: https://doi.org/10.1590/S1516-35982002000400027

Kozloski, G. V. (2011). Bioquímica dos ruminantes. Santa Maria, RS: UFSM.

Lira, M. A. A., Simões, S. V. D., Riet-Correa, F., Pessoa, C. M., Dantas, A. F. M., & Neto, E. G. M. (2013). Doenças do sistema digestório de caprinos e ovinos no semiárido do Brasil. Pesquisa Veterinária Brasileira, 33(2), 193-198. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-736X2013000200010

Medeiros, S. R., & Marino, C. T. (2015). Carboidratos na nutrição de gado de corte. In S. R. Medeiros, R. G. Gomes, & D. J. Bungenstab (eds.), Nutrição de bovinos de corte: fundamentos e aplicações (p. 1-18). Brasília, DF: Embrapa.

Meale, S. J., Beauchemin, K. A., Hristov, A. N., Chaves, A. V., & McAllister, T. A. (2014). Board-invited review: opportunities and challenges in using exogenous enzymes to improve ruminant production. Journal of Animal Science, 92(2), 427-442. DOI: https://doi.org/10.2527/jas.2013-6869

Mertens, D. R. (2002). Measuring fiber and its effectiveness in ruminant diets. In Proceeding Plains Nutrition Council Spring Conference (p. 40-66). San Antonio, TX.

Moreno, G. M. B., Sobrinho, S., Garciada, A., Leão, A. G., Loureiro, C. M. B., Perez, H. L., & Rossi, R. C. (2010). Desempenho, digestibilidade e balanço de nitrogênio em cordeiros alimentados com silagem de milho ou cana-de-açúcar e dois níveis de concentrado. Revista Brasileira de Zootecnia, 39(4), 853-860. DOI: https://doi.org/10.1590/S1516-35982010000400022

Mota, N., Mendoza, G. D., Plata, F. X., Martínez, J. A., Lee, H., Rojo, R., & Crosby, M. M. (2011). Effect of exogenous glucoamylase enzymes and reduction of grain level on lamb performance. Journal of Applied Animal Research, 39(2), 129-131. DOI: https://doi.org/10.1080/09712119.2011.565188

Morgado, E. D. S., Bertocco Ezequiel, J. M., Galzerano, L., & Santos, V. C. (2014). Consumo, digestibilidade e balanço de nitrogênio de cordeiros alimentados com alto teor de amido ou fibra solúvel em detergente neutro associados ao óleo de girassol. Semina - Ciências Agrárias, 35(1), 457-466. DOI: https://doi.org/10.5433/1679-0359.2014v35n1p457

Nacional Research Council [NRC]. (2007). Nutrient requirements of small ruminants: sheep, goats, cervids, and new world camelids. Washington, DC.: National Academy Press.

Reece, W. O. (2006). Função renal nos mamíferos. In H. H. Dukes, W. O. Reece, N. C. Rocha, C. Figueiredo, I. R. Vanzellotti, & R. F. Zanon, Dukes. Fisiologia dos animais domésticos (p. 67-96), Rio de Janeiro. RJ: Guanabara Koogan.

Ribeiro, P. H. C., Lima Júnior, V., Urbano, S. A., Santos Menezes, M., Neta, M. D. L. T., Costa, M. G., ... Inácio, J. G. (2020). Intake and performance of lambs fed in feedlot with different levels of neutral detergent fiber. Brazilian Journal of Development, 6(4), 16964-16975.

Rotta, P. P., Menezes, A. C. B., Costa e Silva, L. F., Valadares Filho, S. C., Prados, L. F., & Marcondes, M. I. (2016). Exigências nutricionais de proteína para bovinos de corte. In S. C. Valadares Filho, L. F. Costa e Silva, M. P. Gionbelli, P. P. Rotta, M. I. Marcondes, M. L. Chizzotti, & L. F. Prados (eds.), Exigências nutricionais de zebuínos puros e cruzados BR corte (p. 191-220). Viçosa, MG: UFV, DZO.

Salman, A. K. D., Ferreira, A. C. D., & Soares, J. P. G. (2010). Metodologias para avaliação de alimentos para ruminantes domésticos. Porto Velho, RO: Embrapa.

Sujani, S., & Seresinhe, R. T. (2015). Exogenous enzymes in ruminant nutrition: a review. Asian Journal of Animal Sciences, 9(3), 85-99. DOI: https://doi.org/10.3923/ajas.2015.85.99

Thammiah, V., Samanta, A. K., Senani, S., & Sridhar, M. (2017). Scope of exogenous enzymes in enhancing ruminant productivity. Journal of Dairy, Veterinary & Animal Research, 5(2), 00137. DOI: https://doi.org/10.15406/jdvar.2017.05.00137

Van Soest, P. J. (1994). Nutritional ecology of the ruminant. Ithaca, NY: Cornell University Press.

Vieira, P. A. S., Azevêdo, J. A. G., Silva, F. F., Pereira, L. G. R., Neves, A. L. A., Santos, A. B., ... & Santos, R. D. (2017). Ruminal parameters and nitrogen balance in fed cattle feeding with cassava root silage. Pesquisa Veterinária Brasileira, 37(8), 883-890. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-736X2017000800018

Vigne, G. L. D., Neumann, M., Santos, L. C., Stadler Júnior, E. S., Pontarolo, G. B., Petkowicz, K., & Cristo, F. B. (2019). Digestibility of starch and ingestive behavior of feedlot steers by effect of enzymatic complex doses in high-energy diets. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 71(3), 1015-1026. DOI: https://doi.org/10.1590/1678-4162-10538

Zilio, E. M., Del Valle, T. A., Ghizzi, L. G., Takiya, C. S., Dias, M. S., Nunes, A. T., ... & Rennó, F. P. (2019). Effects of exogenous fibrolytic and amylolytic enzymes on ruminal fermentation and performance of mid-lactation dairy cows. Journal of Dairy Science, 102(5), 4179-4189. DOI: https://doi.org/10.3168/jds.2018-14949

Publicado
2022-07-01
Como Citar
Neiva, M. C., Schultz, E. B., Sousa, L. M., Oliveira, K. A., Sousa, L. F., & Macedo Junior, G. de L. (2022). Exogenous enzymes in sheep diet: nutritional and physiological parameters. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 44(1), e56504. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v44i1.56504
Seção
Nutrição de Ruminantes

0.9
2019CiteScore
 
 
29th percentile
Powered by  Scopus