Elephant grass silage with addition of regional by-products

Palavras-chave: coffee husks; passion fruit peel; silage fermentation; Theobroma cacao by-products.

Resumo

This study examines the effect of adding coffee husks (CH), cacao by-product (CBP) and passion fruit by-product (PBP) (fresh-matter basis) in the silage of elephant grass cv. Napier on nutritional characteristics. The experiment was laid out in a completely randomized design with a 3 × 4 factorial arrangement represented by three additives (CH, CBP or PBP) and four inclusion levels (0, 12, 24 or 36%). Four replicates were used per treatment. The material was ensiled in experimental mini-silos that were opened 60 days later for chemical analysis of the produced silages. The dry matter content of the silages with CH and PBP included at levels greater than 25% was adequate. The silage with PBP inclusion showed the highest crude protein levels and the best results for in vitro dry matter digestibility. In the silage containing CH, the neutral detergent fiber content decreased linearly with increasing inclusion of the husks. The silage with CBP showed the lowest dry matter and crude protein levels and the highest pH. In conclusion, the inclusion of up to 36% PBP in the ensiling of elephant grass is recommended, as the resulting material has potential for use in ruminant feeding at times of forage scarcity.

Downloads

Não há dados estatísticos.

Referências

Alves, G. R., Fontes, C. A. A., Processi, E. F., Fernandes, A. M., Oliveira, T. S., & Glória, L.S. (2015). Performance and digestibility of steers fed by-product of fresh passion fruit or sorghum silage, with and without concentrate supplementation. Revista Brasileira de Zootecnia, 44(9), 314-320. DOI: https://doi.org/10.1590/S1806-92902015000900002

Association of Official Analytical Chemists [AOAC]. (1995). Official methods of analysis. Washington, DC: Association of the Analytical Chemists.

Bernardino, F. S., Garcia, R., Tonucci, R. G., Rocha, F. C., Valadares Filho, S. C., & Pereira, O. G. (2009). Consumo e digestibilidade de nutrientes de silagens de capim-elefante com casca de café por ovinos. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 10(2), 460-469.

Bonfá, C. S., Castro, G. H. F., Villela, S. D. J., Santos, R. A., Evangelista, A. R., Jayme, C. G., ... Barbosa, J. A. S. (2015). Silagem de capim-elefante adicionada de casca de maracujá. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 67(3), 801-808. DOI: https://doi.org/10.1590/1678-4162-7982

Carvalho, G. G. P., Garcia, R., Pires, A. J. V., Azevêdo, J. A. G., Fernandes, F. E. P., & Pereira, O. G. (2007). Valor nutritivo e características fermentativas de silagens de capim-elefante com adição de casca de café. Revista Brasileira de Zootecnia, 36(6), 1875-1881. DOI: https://doi.org/10.1590/S1516-35982007000800022

Carvalho, G. G. P., Garcia, R., Pires, A. J. V., Pereira, O. G., Fernandes, F. E. P., & Carvalho, B. M. A. (2008). Características fermentativas de silagens de capim-elefante emurchecido ou com adição de farelo de cacau. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 60(1), 234-242. DOI: https://doi.org/10.1590/S0102-09352008000100032

Carvalho Junior, J. N., Pires, A. J. V., Veloso, C. M., Silva, F. F., Reis, R. A., & Carvalho, G. G. P. (2010). Digestibilidade aparente da dieta com capim-elefante ensilado com diferentes aditivos. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 62(4), 889-897. DOI: https://doi.org/10.1590/S0102-09352010000400019

Cruz, B. C. C., Santos-Cruz, C. L., Pires, A. J. V., Rocha, J. B., Santos, S. B., & Bastos, M. P. V. (2010). Composição bromatológica da silagem de capim-elefante com diferentes proporções de casca desidratada de maracujá (Passiflora edulis Sims f. flavicarpa). Revista Brasileira de Ciências Agrárias, 5(3), 434-440. DOI: https://doi.org/10.5039/agraria.v5i3a853

Cruz, B. C. C., Santos-Cruz, C. L., Pires, A. J. V., Bastos, M. P. V., Santos, S., & Rocha, J. B. (2011). Silagens de capim-elefante com diferentes proporções de casca desidratada de maracujá em dietas de cordeiros Santa Inês. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 12(1), 107-116.

Faria, D. J. G., Garcia, R., Pereira, O. G., Fonseca, D. M., Mello, R., & Rigueira, J. P. S. (2007). Composição químico-bromatológica da silagem de capim elefante com níveis de casca de café. Revista Brasileira de Zootecnia, 36(2), 301-308. DOI: https://doi.org/10.1590/S1516-35982007000200005

Ferreira, T. S., Lana, S. R. V., Lana, G. R. Q., Madalena, J. A., Silva, L. C. L., & Torres, E. C. (2019). Resíduo de acerola em dietas para codornas. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 71(1), 259-266. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/1678-4162-9965

Gusmão, J. O., Danés, M. A. C., Casagrande, D. R., & Bernardes T. F. (2018). Total mixed ration silage containing elephant grass for small-scale dairy farms. Grass Forage Sciense, 73(3), 717-726.

Jobim, C. C., Nussio, L. G., Reis, R. A., & Schmidt, P. (2007). Avanços metodológicos na avaliação da qualidade da forragem conservada. Revista Brasileira de Zootecnia, 36(supl esp), 101-119.

Lira Junior, W. B., Bezerra, S. B. L., Paula, T. A., Bellen, R. N., Amorim, P. L., & Bellen, P. M. G. (2018). Características de silagens de capim-elefante (Pennisetum purpureum) e casca de maracujá in natura. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 70(3), 905-912. DOI: https://doi.org/10.1590/1678-4162-9410

McDonald, P., Henderson, A. R., & Heron, S. J. E. (1981). The biochemistry of silage. Marlow, UK: Chalcomb Publications.

Mertens, D. R. (1994). Regulation of forage intake. In G. C. Fahey JR., & M. Collins (eds.), Forage quality, evaluation and utilization (p. 450-493). Madison, WI: American Society of Agronomy.

Mertens, D. R. (1997). Creating a system for meeting the fiber requirement of dairy cows. Journal of Dairy Science, 80(7), 1463-1481. DOI: https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(97)76075-2

Meyer, H., Bronsch, K., & Leibetseder, J. (1989). Supplemente zu vorlesungen und übungen in der Tierernährung. Hannover, NI: M. & H. Schaper.

Pereira, O. G., Ribeiro, K. G., & Oliveira, A. S. (2013). Forragicultura: ciência, tecnologia e gestão dos recursos forrageiros. In R. A. Reis, T. F. Bernardes, & G. R. Siqueira (eds.), Capineiras (p. 607-613). Jaboticabal, SP: Funep.

Pires, A. J. V., Carvalho, G. G. P., Garcia, R., Carvalho Junior, J. N., Ribeiro, L. S. O., & Chagas, D. M. T. (2009). Capim-elefante ensilado com casca de café, farelo de cacau ou farelo de mandioca. Revista Brasileira de Zootecnia, 38(1), 34-39. DOI: https://doi.org/10.1590/S1516-35982009000100005

Santos, M. V. F., Gómez Castro, A. G., Perea, J. M., García, A., Guim, A., & Pérez Hernández, M. (2010). Fatores que afetam o valor nutritivo de silagens de forrageiras tropicais. Archivos de Zootecnia, 59(1), 25-43. DOI: https://doi.org/10.21071/az.v59i232.4905

Silva, D. J., & Queiroz, A. C. (2006). Análise de alimento: métodos químicos e biológicos. Viçosa, MG: UFV.

Teixeira, F. A., Veloso, C. M., Pires, A.V., Silva, F. F., & Nascimento, P. V. N. (2008). Perdas na ensilagem de capim-elefante aditivado com farelo de cacau e cana-de-açúcar. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 60(1), 227-233. DOI: https://doi.org/10.1590/S0102-09352008000100031

Tilley, J. M. A., & Terry, R. A. (1963). A two stage technique for the in vitro digestion of forage crops. Grass and Forage Science, 18(2), 104-111. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1365-2494.1963.tb00335.x

Tylutki, T. P., Fox, D. G., Durbal, V. M., Tedeschi, L. O., Russell, J. B., Van Amburgh, M. E., ... Pell, A. N. (2008). Cornell net carbohydrate and protein system: a model for precision feeding of dairy cattle. Animal Feed Science and Technology, 143(1-4), 174-202. DOI: https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2007.05.010

Valadares Filho, S. C., Magalhães, K. A., Rocha Júnior, V. R., & Capelle, E. R. (2006). Tabelas brasileiras de composição de alimentos para bovinos. Viçosa, MG: Suprema Gráfica.

Van Soest, P. J., Robertson, J. B., & Lewis, B. A. (1991). Symposium: carbohydrate methodology, metabolism, and nutritional implications in dairy cattle. Journal of Dairy Science, 74(10), 3583-3597. DOI: http://dx.doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(91)78551-2

Publicado
2022-07-01
Como Citar
Figueiredo, M. R. P. de, Teixeira, A. C. B., Bittencourt , L. L., Moreira, G. R., Ribeiro, A. J., Silva, F. S. G. da, Santos, A. L. P. dos, & Costa, M. L. L. da. (2022). Elephant grass silage with addition of regional by-products. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 44(1), e56616. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v44i1.56616
Seção
Forragicultura

0.9
2019CiteScore
 
 
29th percentile
Powered by  Scopus