Replacing corn silage with extruded forage in sheep feeding

  • Débora Adriana de Paula Silva Universidade Federal de Uberlândia
  • Matheus Borges Naves Loreno Universidade Federal de Uberlândia
  • Erica Beatriz Schultz Universidade Federal de Viçosa http://orcid.org/0000-0003-1916-2117
  • Marco Tulio Santos Siqueira Universidade Federal de Uberlândia
  • Karla Alves Oliveira Universidade Estadual Paulista
  • Gilberto de Lima Macedo Júnior Universidade Federal de Uberlândia
Palavras-chave: nutrition; sheep; extrusion.

Resumo

The objective was to evaluate levels of replacement of corn silage with extruded forage (Foragge®) in sheep feeding. Twenty adult Santa Inês ewes in maintenance, and 55.8 kg average weight were housed in metabolic cages, and the treatments consisted of 20, 40, 60 and 80% replacement of corn silage with Foragge® extruded forage with 60% Uruchloa brizantha in the diet. The design was completely randomized, with regression analysis and non-parametric analysis at 5% probability. The supply of up to 80% extruded roughage to replace corn silage increased dry matter intake and digestibility, and fecal output in dry matter (p < 0.05). Also, it increased the efficiency of ingestion, rumination and chewing activities of sheep, but did not alter urinary parameters and energy metabolites (p > 0.05). However, it reduced the concentration of uric acid (p < 0.05). Foragge® extruded roughage can replace corn silage by up to 80% with changes in intake, digestibility, fecal parameters, ingestive behavior and concentration of uric acid and urea, with no modifications in urinary parameters and energy metabolites.

Downloads

Não há dados estatísticos.

Referências

Akaike, H. (1974). A new look at the statistical model identification. IEEE Transactions on Automatic Control, 19(6), 716-723. DOI: https://doi.org/10.1109/TAC.1974.1100705

Allen, M. S. (2020). Control of feed intake by hepatic oxidation in ruminant animals: integration of homeostasis and homeorhesis. Animal, 14(S1), 55-64. DOI: https://doi.org/10.1017/S1751731119003215

Cleef, E. H. C. B. van, Ezequiel, J. M. B., D'Aurea, A. P., Fávaro, V. R., & Sancanari, J. B. D. (2014). Crude glycerin in diets for feedlot Nellore cattle. Revista Brasileira de Zootecnia, 43(2), 86-91. DOI: https://doi.org/10.1590/S1516-35982014000200006

Conover, W. J. (1980). Practical nonparametric statistics. New York, NY: John Willey & Sons.

Dantas, C. C. O., & Mattos Negrão, F. (2010). Fenação e ensilagem de plantas forrageiras. Pubvet, 4(39), 974-979.

Dufreneix, F., Faverdin, P., & Peyraud, J. L. (2019). Influence of particle size and density on mean retention time in the rumen of dairy cows. Journal of Dairy Science, 102(4), 3010-3022. DOI: https://doi.org/10.3168/jds.2018-15926

Fischer, V., Deswysen, A. G., Déspres, L., Dutilleul, P. A., & Lobato, J. F. P. (1997) Comportamento ingestivo de ovinos recebendo dieta a base de feno durante um período de seis meses. Revista Brasileira de Zootecnia, 26(5), 1032-1038.

Fischer, V., Deswysen, A. G., Dèspres, L., Dutilleul, P., & Lobato, J. F. P. (1998). Padrões nectemerais do comportamento ingestivo de ovinos. Revista Brasileira de Zootecnia, 27(2), 362-369.

Forbes, J. M. (1968). The water intake of ewes. British Journal of Nutrition, 22(1), 33-43. DOI: https://doi.org/10.1079/BJN19680006

Gomes, S. P., Borges, I., Borges, A. L. C. C., Macedo Junior, G. D. L., Campos, W. E., & Brito, T. S. D. (2012). Tamanho de partícula do volumoso e freqüência de alimentação sobre o metabolismo energético e protéico em ovinos, considerando dietas com elevada participação de concentrado. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 13(3), 732-744. DOI: https://doi.org/10.1590/S1519-99402012000300013

González, F. H. D. (2000). Uso do perfil metabólico para determinar o status nutricional em gado de corte. In F. H. D. González, J. Barcellos, H. O. Patiño, L. A. Ribeiro (Eds.), Perfil metabólico em ruminantes: seu uso em nutrição e doenças nutricionais (p. 63-74). Porto Alegre, RS: UFRGS.

Hendrix, C. M. (2005). Procedimentos laboratoriais para técnicos veterinários (4a ed.). São Paulo, SP: Rocca.

Klein, J. L., Viana, A. F. P., Martini, P. M., Adams, S. M., Guzatto, C., Bona, R. A., ... Brondani, I. L. (2018). Desempenho produtivo de híbridos de milho para produção de silagem de planta inteira. Revista Brasileira de Milho e Sorgo, 17(1), 101-110. DOI: https://doi.org/10.18512/1980-6477/rbms.v17n1p101-110

Kruskal, W. H., & Wallis, W. A. (1952). Use of ranks in one-criterion variance analysis. Journal of the American statistical Association, 47(260), 583-621. DOI: https://doi.org/10.1080/01621459.1952.10483441

Lancheros, J. P., Espinosa, C. D., & Stein, H. H. (2020). Effects of particle size reduction, pelleting, and extrusion on the nutritional value of ingredients and diets fed to pigs: a review. Animal Feed Science and Technology, 268, 114603. DOI: https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2020.114603

Levene, H., & Rosenfield, R. E. (1960). ABO incompatibility. New York: Columbia University.

Maynard, L. A., Loosi, J., Hintz, H. F., & Warner, R. G. (1984). Nutrición animal. México, MX: Editorial Linsa.

Mourão, R. C., Pancoti, C. G., Moura, A. M., Ferreira, A. L., Borges, A. L. D. C. C., & Reis, R. (2012). Processamento do milho na alimentação de ruminantes. Pubvet, 6(5), Art. 1289-1294. DOI: https://doi.org/10.22256/pubvet.v16n5.1292

Nacional Research Council [NRC]. (2007). Nutrient requirements of small ruminants: sheep, goats, cervids, and new world camelids. Washington, DC: National Academy Press.

Oliveira, K. A., Macedo Junior, G. L., Silva, S. P., Araújo, C. M., Varanis, L. F. M., & Sousa, L. F. (2018). Nutritional and metabolic parameters of sheep fed with extrused roughage in comparison with corn silage. Semina: Ciências Agrárias, 39(4), 1795-1804. DOI: https://doi.org/10.5433/1679-0359.2018v39n4p1795

Oliveira, K. A., Macedo Júnior, G. L., Varanis, L. F. M., Araújo, C. M., Assis, T. S., Siqueira, M. T. S., & Sousa, L. F. (2019). Nutritional parameters of lambs fed extruded ration with different roughage to concentrate ratios. Semina: Ciências Agrárias, 40(5), 1979-1990. DOI: https://doi.org/10.5433/1679-0359.2019v40n5p1979

Polli, V. A., Restle, J., Senna, D. B. D., & Almeida, S. D. (1996). Aspectos relativos à ruminação de bovinos e bubalinos em regime de confinamento. Revista Brasileira de Zootecnia, 25(5), 987-993. DOI: https://doi.org/10.1590/S0103-84781995000100025

Reece, W. O. (2006). Anatomia funcional e fisiologia dos animais domésticos. São Paulo, SP: Roca.

Ruela, P. A. C., Oliveira, K. A., Sousa, L. M., Silva, S. P., Sousa, L. F., & Macedo Júnior, G. L. (2020). Consumo, comportamento ingestivo e perfil metabólico de ovinos alimentados com ração extrusada com diferentes relações volumoso: concentrado. Caderno de Ciências Agrárias, 12. DOI: https://doi.org/10.35699/2447-6218.2020.20412

Schultz, E. B., Amaral, R. M. D., Glória, L. S., Silva, F. F., Rodrigues, M. T., & Vieira, R. A. M. (2019). Ingestive behavior of dairy goats fed diets containing increasing levels of neutral detergent fiber and particle size using multivariate analysis. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 41. DOI: https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v41i1.45870

Shapiro, S. S., & Wilk, M. B. (1965). An analysis of variance test for normality (complete samples). Biometrika, 52(3/4), 591-611.

Silva, D. A. P., Varanis, L. F. M., Oliveira, K. A., Sousa, L. M., Siqueira, M. T. S., & Macedo Júnior, G. L. (2020a). Parâmetros de metabólitos bioquímicos em ovinos criados no Brasil. Caderno de Ciências Agrárias, 12, 1-5. DOI: https://doi.org/10.35699/2447-6218.2020.20404

Silva, D. A P., Santana, A. G., Araújo, C. M., Oliveira, K. A., Siqueira, M. T. S. S., & Macedo Júnior, G. L. (2020b). Avaliação dos efeitos nutricionais e metabólicos da substituição de silagem de milho por ração extrusada de Capim-marandu (Urochloa brizantha) em ovinos. Caderno de Ciências Agrárias, 12, 1-9. DOI: https://doi.org/10.35699/2447-6218.2020.19833

Soest, P. J. Van. (1994). Nutritional ecology of the ruminant. Ithaca, NY: Cornell University Press.

Statistical Analysis System [SAS]. (2012). SAS/STAT 9.1 user’s guide. Cary, NC: SAS Institute Inc.

Valadares Filho, S. C., Magalhães, K. A., Rocha Júnior, V. R., & Cappelle, E. R. (Ed.). (2006). Tabelas brasileiras de composição de alimentos para bovinos. Viçosa, MG: UFV.

Verbic, J., Chen, X. B., MacLeod, N. A., & Ørskov, E. R. (1990). Excretion of purine derivatives by ruminants. Effect of microbial nucleic acid infusion on purine derivative excretion by steers. The Journal of Agricultural Science, 114(3), 243-248. DOI: https://doi.org/10.1017/S0021859600072610

Vieira, L. D. S. (2008). Métodos alternativos de controle de nematóides gastrintestinais em caprinos e ovinos. In Anais 3º Simpósio Internacional sobre Caprinos e Ovinos de Corte (p. 1-12). João Pessoa: PB. Embrapa Caprinos e Ovinos.

Publicado
2022-12-08
Como Citar
Silva, D. A. de P., Loreno, M. B. N., Schultz, E. B., Siqueira, M. T. S., Oliveira, K. A., & Macedo Júnior, G. de L. (2022). Replacing corn silage with extruded forage in sheep feeding. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 45(1), e57397. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v45i1.57397
Seção
Nutrição de Ruminantes

0.9
2019CiteScore
 
 
29th percentile
Powered by  Scopus