Soy deactivated in semi feedlot diets for heifers 1/2 angus-Nellore
Resumo
This research evaluated the effects of diets containing or not containing deactivated soybean sums on productive performance, carcass attributes, carcass ultrasound, and feed cost in confined heifers with 1/2 Nellore-Angus blood. We used blood from 60 1/2 Nellore-Angus heifers aged 2 or 25 years with a body weight of 404.62 kg. A completely randomized design was used, in which the animals were divided into 2 experimental groups: Cont (concentrated for semi feedlot without added deactivated soybean) and Bocchi (concentrated for semi feedlot with the addition of deactivated soybeans). There was no significant difference in the final weight between the experimental groups or for the consumption of concentrate in the evaluation periods. However, heifers supplemented with deactivated soybean in the diet showed greater daily weight gain than did those in the Cont group, as well as greater carcass weight, arrobas gain, and carcass yield. Bocchi concentrate was less expensive than Cont (U$ 7.26 ton-1). The addition of deactivated soybean for finishing cattle is indicated because it provided the animals with higher energy intake and positively influenced the productive performance as a final weight gain greater than that of the feed without adding the deactivated soybean in addition to lower production cost.
Downloads
Referências
Alves, N. G., Sofiati, A. D., Tavares, C. M. B., Villaça, J. R., Santin, J. C., & Cotrim, T. S. (2019). Avaliação econômica da terminação de bovinos em confinamento com diferentes pesos iniciais. Nativa–Revista de Ciências Sociais do Norte de Mato Grosso, 8(2), 1-14.
Brasil. (2004). Instrução normativa - 9, de 04 de maio de 2004. Brasília, DF: Diário Oficial da União.
Chiodi, M. S., Luz, D. F., & Oliveira, M. V. M. (2022). Soja integral e desativada sobre consumo, digestibilidade e produção de leite em vacas Pantaneiras. Revista RG New, 8(1), 14-21.
Cônsolo, N. R. B., Gandra, J. R., Gardinal, R., Freitas Júnior, J. F., Takiya, C. S., Rennó, F. P., & Pereira, A. S. C. (2017). Effect of different dietary inclusion levels of whole raw soyabean on ruminal fermentation and nutrient utilization in Nelore steers. Journal of Animal and Feed Sciences, 26(4), 311-318. DOI: https://doi.org/10.22358/jafs/80904/2017
Cônsolo, N. R. B., Gardinal, R., Gandra, J. R., Freitas Júnior, J. E., Rennó, F. P., Santana, M. H. A., ... Pereira, A. S. C. (2015). High levels of whole raw soybean in diets for Nellore bulls in feedlot: effect on growth performance, carcass traits and meat quality. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 99(2), 201-209. DOI: https://doi.org/10.1111/jpn.12237
Detmann, E., Paulino, M. F., Valadares Filho, S. C. V., Cecon, P. R., Zervoudakis, J. T., Cabral, L. S., ... Valadares, R. F. D. (2005). Níveis de proteína em suplementos para terminação de bovinos em pastejo durante o período de transição seca/águas: digestibilidade aparente e parâmetros do metabolismo ruminal e dos compostos nitrogenados. Revista Brasileira de Zootecnia, 34(4), 1380-1391. DOI: https://doi.org/10.1590/S1516-35982005000400036
Giacomel, A., Freitas, T. C., Costa, A. L. B., Sbardelotto, E. M., Bergmann, E., & Debortoli, E. C. (2022). Suplementação mineral para bovinos de corte – uma revisão sistemática. Research, Society and Development, 11(3), e39211326616. DOI: https://doi.org/10.33448/rsd-v11i3.26616
IEG., & FNP. (2018). ANUALPEC: Anuário da Pecuária Brasileira. São Paulo, SP: IEG/FNP.
Menezes, L. F. G., Segabinazzi, L. R., Freitas, L. S., Restle, J., Brondani, I. L., Callegaro, A. M., ... Alves Filho, D. C. (2014). Aspectos qualitativos da carcaça e carne de novilhos superjovens da raça Devon, terminados em pastagem tropical, recebendo diferentes níveis de concentrado. Semina: Ciências Agrárias, 35(3), 1557-1568. DOI: https://doi.org/10.5433/1679-0359.2014v35n3p1557
Oliveira, A. A., Zervoudakis, J. T., Hatamoto-Zervoudakis, L. K., Cabral, L. S., Silva-Marques, R. P., Koscheck, J. F. W., ... Alonso, M. K. (2015). Roasted soybean supplements for finishing beef cattle on Brachiaria brizantha pasture. Tropical Animal Health and Production, 47(7), 1233-1239. DOI: https://doi.org/10.1007/s11250-015-0851-2
Stein, H. H., Berger, L. L., Drackley, J. K., Fahey Jr, G. C., Hernot, D. C., & Parsons, C. M. (2008). Nutritional properties and feeding values of soybeans and their coproducts. In L. A. Johnson, P. J. White, & R. Galloway (Ed.), Soybeans (p. 613-660). AOCS Press. DOI: https://doi.org/10.1016/B978-1-893997-64-6.50021-4
Restle, J., Vaz, F. N., Alves Filho, D. C., Pascoal, L. L., Oliveira, A. N., Faturi, C., & Arboitte, M. Z. (2001). Efeito da suplementação energética sobre a carcaça de vacas de diferentes idades, terminadas em pastagem cultivada de estação fria sob pastejo horário. Revista Brasileira de Zootecnia, 30 (3 suppl. 1), 1076-1086. DOI: https://doi.org/10.1590/S1516-35982001000400023
Rocha, C., Durau, J. F., Barrilli, L. N. E., Dahlke, F., Maiorka, P., & Maiorka, A. (2014). The effect of raw and roasted soybeans on intestinal health, diet digestibility, and pancreas weight of broilers. Journal of Applied Poultry Research, 23(1), 71-79. DOI: https://doi.org/10.3382/japr.2013-00829
Statistical Analytical Systems [SAS]. (2012). SAS/STAT® 9.3 - User's Guide. Cary, NC: SAS Institute Inc.
Valadares Filho, S. C. (2006). Tabelas brasileiras de composição de alimentos para bovinos. Viçosa, MG: UFV.
DECLARAÇÃO DE ORIGINALIDADE E DIREITOS AUTORAIS
Declaro que o presente artigo é original, não tendo sido submetido à publicação em qualquer outro periódico nacional ou internacional, quer seja em parte ou em sua totalidade.
Os direitos autorais pertencem exclusivamente aos autores. Os direitos de licenciamento utilizados pelo periódico é a licença Creative Commons Attribution 4.0 (CC BY 4.0): são permitidos o compartilhamento (cópia e distribuição do material em qualqer meio ou formato) e adaptação (remix, transformação e criação de material a partir do conteúdo assim licenciado para quaisquer fins, inclusive comerciais.
Recomenda-se a leitura desse link para maiores informações sobre o tema: fornecimento de créditos e referências de forma correta, entre outros detalhes cruciais para uso adequado do material licenciado.