Chemical analysis and in situ dry matter disappearance of açaí seeds chemically treated with urea

Palavras-chave: By-product; Euterpe oleracea Mart; animal nutrition; alkaline treatment.

Resumo

This study aimed to analyze the chemical composition and in situ dry matter disappearance of açaí seeds treated with urea. Açaí seeds were treated with urea solutions at different concentrations (0, 5 and 7.5% CH₄N₂O). Subsequently, chemical analyses and in situ tests were carried out to evaluate the disappearance of dry matter (DM) in the periods of 0, 6, 12, 24, 48, 72, and 96 hours of incubation. The increasing inclusion of urea influenced the DM, crude protein (CP), ether extract (EE), neutral detergent fiber (NDF), and acid detergent fiber (ADF), except for mineral matter (MM). The DM content decreased with increasing urea levels, the control presented 92.99%. CP increased by 23.93% as urea inclusion increased. EE content was lower in the 5% treatment, reaching 0.79%. NDF, ADF, and lignin of the açaí seed decreased with increasing urea, with a lower content observed in the 7.5% CH₄N₂O treatment. Urea influenced the disappearance of DM, with greater loss in the 96-hour incubation in the 7.5% CH₄N₂O treatment. Açaí seeds can be included in the diet of ruminants when treated with urea.

Downloads

Não há dados estatísticos.

Referências

Arruda, J. de C. B., Fonseca, L. A. B. da, Pinto, L. C. P., Pinheiro, H. C. de O., Monteiro, B. T. O., Manno, M. C., Souza, L. K. R. de, & Lima, A. R. (2018). Açaí seed bran in the feed of slow-growth broilers. Acta Amazonica, 48(4), 298–303. https://doi.org/10.1590/1809-4392201703994

Castro, V. C. G., Budel, J. C. C., Rodrigues, T. C. G. C., Silva, B. A., Lima, A. C. S., Souza, S. M., Silva, J. A. R., Joele, M. R. S. P., Silva, A. G. M. E., & Lourenço-Junior, J. B. (2023). Nutrient intake, digestibility, performance, carcass traits and sensory analysis of meat from lambs fed with co-products of Amazon oilseeds. Frontiers in Veterinary Science, 10. https://doi.org/10.3389/fvets.2023.1181765

Costa, C. dos S., Rodrigues, R. C., Araújo, R. A. de, Souza, F. B. F. de, Santos, F. N. de S., Costa, F. O., Rodrigues, M. M., & Mendes, S. S. (2016). Composição química e degradabilidade in situ de silagens de capim-Marandu com farelo de babaçu. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 17(4), 572–583. https://doi.org/10.1590/s1519-99402016000400002

Cruz, B., & Silva, D. (2016). Tratamento químico e biológico em volumosos para ruminantes. PubVet, 10(3), 224–234. https://doi.org/10.22256/pubvet.v10n3.224-234

Deminicis, B. B., Araújo, R. P., Rocha, N. S., Abreu, M. L. C., Guerra, R. N., Nicolini, B. R., Pandolfi Filho, A. D., & Rodrigues, P. do R. (2015). Composição químico-bromatológica do feno de capim elefante amonizado com uréia. Pubvet, 8(13). https://doi.org/10.22256/pubvet.v8n13.1738

Detmann, E., Souza, M. A., Valadares Filho, S. C., Queiroz, A. C., Berchielli, T. T., Saliba, E. O. S., Cabral, L. S., Pina, D. S., Ladeira, M. M., & Azevedo, J. A. G. (2012). Métodos para análise de alimentos. Suprema.

Figueiredo, M. R. P. de, Saliba, E. de O. S., Barbosa, G. S. S. C., Silva, F. A. e., Nunes, A. N., Silva, C. R. da M. e., & Moreira, G. R. (2019). Use of indigestible markers to estimate the apparent dry matter digestibility of diets containing a cocoa by-product. Semina: Ciências Agrárias, 40(6), 2771–2782. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2019v40n6p2771

Goes, R. H. T. B., Souza, K. A., Patussi, R. A., Cornelio, T. C., Oliveira, E. R., & Brabes, K. C. S. (2010). Degradabilidade in situ dos grãos de crambe, girassol e soja, ede seus coprodutos em ovinos. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 32 (3), 271- 277. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v32i3.7913

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística [IBGE]. (2022). Table 289: Quantidade produzida e valor da produção na extração vegetal, por tipo de produto extrativo. https://sidra.ibge.gov.br/tabela/289

Luz, G. B., de Matos, R. F., Cardoso, J. B., & Brauner, C. C. (2019). Exigências nutricionais, cálculos de dieta e mensuração de sobras no manejo nutricional de vacas leiteiras. Pesquisa Agropecuária Gaúcha, 25(1/2), 16–31. https://doi.org/10.36812/pag.2019251/216-31

Menezes, B. P. de, Rodrigues, L. S., Lourenço Júnior, J. D. B., Silva, A. G. M. e., Andrade, S. J. T. de, Silva, J. A. R. de, Faturi, C., Garcia, A. R., Nahúm, B. de S., Barbosa, A. V. C., Budel, J. C. de C., & Araújo, G. S. (2016). Consumo, digestibilidade e balanço de nitrogênio de rações contendo diferentes teores de torta de murumuru em dietas para ovinos. Semina: Ciências Agrárias, 37(1). https://doi.org/10.5433/1679-0359.2016v37n1p415

Morais, L. F., Almeida, J. C. de C., Nepomuceno, D. de D., Freitas, R. S. X., de Melo, B. M. G., & Silva, J. F. M. (2020). Nutritive value of elephant grass hay ammoniated by urea. Bioscience Journal, 36(5), 1498–1506. https://doi.org/10.14393/BJ-v36n5a2020-41135

Pires, A. J. V., Carvalho, G. G. P. de, & Ribeiro, L. S. O. (2010). Chemical treatment of roughage. Revista Brasileira de Zootecnia, 39(suppl spe), 192–203. https://doi.org/10.1590/s1516-35982010001300022

Pires, A. J. V., Garcia, R., Valadares Filho, S. de C., Pereira, O. G., Cecon, P. R., Silva, F. F. da, Silva, P. A., & Veloso, C. M. (2004). Novilhas alimentadas com bagaço de cana-de-açúcar tratado com amônia anidra e, ou, sulfeto de sódio. Revista Brasileira de Zootecnia, 33(4), 1078–1085. https://doi.org/10.1590/s1516-35982004000400028

Reis, W. L. S., Detmann, E., Batista, E. D., Rufino, L. M. A., Gomes, D. I., Bento, C. B. P., Mantovani, H. C., & Valadares Filho, S. C. (2016). Effects of ruminal and post-ruminal protein supplementation in cattle fed tropical forages on insoluble fiber degradation, activity of fibrolytic enzymes, and the ruminal microbial community profile. Animal Feed Science and Technology, 218, 1–16. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2016.05.001

Romão, C. O., Carvalho, G. G. P., Leite, V. M., Santos, A. S., Chagas, D. M. T., Ribeiro, O. L., Oliveira, P. A., Magalhães, A. F., & Pires, A. J. V. (2014). Chemical composition and dry matter digestibility of sugar cane oxide treated with calcium. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 66(2), 529–538. https://doi.org/10.1590/1678-41625930

Silva, V. L., Borges, I., Araújo, A., Costa, H., Messias Filho, F., Frutuoso, F. I., Silva, R. H., & Ancântara, P. B. (2016). Efeito do tratamento químico sobre a digestibilidade de volumosos e subprodutos agroindustriais. Acta Kariri Pesquisa e Desenvolvimento, 1(1), 29–37.

Souza Junior, L. D., Lourenço Junior, J. D. B., Santos, N. D. F. A. dos, Ferreira, G. D. G., Garcia, A. R., & Nahúm, B. D. S. (2011). Ingestão de alimentos e digestibilidade aparente das frações fibrosas da torta de coco para ovinos. Acta Scientiarum. Animal sciences, 33(2). https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v33i2.10406

Van Soest, P. J. (1994). Nutritional ecology of the ruminant (2nd ed.). Cornell University Press. https://www.jstor.org/stable/10.7591/j.ctv5rf668

Zanine, A. D. M., Santos, E. M., Ferreira, D. D. J., & Pereira, O. G. (2007). Efeito de níveis de ureia sobre o valor nutricional do feno de capim-Tanzânia. Semina. Ciencias agrarias, 28(2), 333-340. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2007v28n2p333

Publicado
2025-03-24
Como Citar
Santos, L. S. dos, Santos , A. R. dos, Brito, A. R. da S., Rodrigues, L. S., Castro, V. C. G. de, Morais, E. de, Alvarenga, A. B. B. de, & Ávila, S. C. de. (2025). Chemical analysis and in situ dry matter disappearance of açaí seeds chemically treated with urea . Acta Scientiarum. Animal Sciences, 47(1), e71514. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v47i1.71514
Seção
Produção Animal

0.9
2019CiteScore
 
 
29th percentile
Powered by  Scopus