Chemical analysis and in situ dry matter disappearance of açaí seeds chemically treated with urea
Resumo
This study aimed to analyze the chemical composition and in situ dry matter disappearance of açaí seeds treated with urea. Açaí seeds were treated with urea solutions at different concentrations (0, 5 and 7.5% CH₄N₂O). Subsequently, chemical analyses and in situ tests were carried out to evaluate the disappearance of dry matter (DM) in the periods of 0, 6, 12, 24, 48, 72, and 96 hours of incubation. The increasing inclusion of urea influenced the DM, crude protein (CP), ether extract (EE), neutral detergent fiber (NDF), and acid detergent fiber (ADF), except for mineral matter (MM). The DM content decreased with increasing urea levels, the control presented 92.99%. CP increased by 23.93% as urea inclusion increased. EE content was lower in the 5% treatment, reaching 0.79%. NDF, ADF, and lignin of the açaí seed decreased with increasing urea, with a lower content observed in the 7.5% CH₄N₂O treatment. Urea influenced the disappearance of DM, with greater loss in the 96-hour incubation in the 7.5% CH₄N₂O treatment. Açaí seeds can be included in the diet of ruminants when treated with urea.
Downloads
Referências
Arruda, J. de C. B., Fonseca, L. A. B. da, Pinto, L. C. P., Pinheiro, H. C. de O., Monteiro, B. T. O., Manno, M. C., Souza, L. K. R. de, & Lima, A. R. (2018). Açaí seed bran in the feed of slow-growth broilers. Acta Amazonica, 48(4), 298–303. https://doi.org/10.1590/1809-4392201703994
Castro, V. C. G., Budel, J. C. C., Rodrigues, T. C. G. C., Silva, B. A., Lima, A. C. S., Souza, S. M., Silva, J. A. R., Joele, M. R. S. P., Silva, A. G. M. E., & Lourenço-Junior, J. B. (2023). Nutrient intake, digestibility, performance, carcass traits and sensory analysis of meat from lambs fed with co-products of Amazon oilseeds. Frontiers in Veterinary Science, 10. https://doi.org/10.3389/fvets.2023.1181765
Costa, C. dos S., Rodrigues, R. C., Araújo, R. A. de, Souza, F. B. F. de, Santos, F. N. de S., Costa, F. O., Rodrigues, M. M., & Mendes, S. S. (2016). Composição química e degradabilidade in situ de silagens de capim-Marandu com farelo de babaçu. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 17(4), 572–583. https://doi.org/10.1590/s1519-99402016000400002
Cruz, B., & Silva, D. (2016). Tratamento químico e biológico em volumosos para ruminantes. PubVet, 10(3), 224–234. https://doi.org/10.22256/pubvet.v10n3.224-234
Deminicis, B. B., Araújo, R. P., Rocha, N. S., Abreu, M. L. C., Guerra, R. N., Nicolini, B. R., Pandolfi Filho, A. D., & Rodrigues, P. do R. (2015). Composição químico-bromatológica do feno de capim elefante amonizado com uréia. Pubvet, 8(13). https://doi.org/10.22256/pubvet.v8n13.1738
Detmann, E., Souza, M. A., Valadares Filho, S. C., Queiroz, A. C., Berchielli, T. T., Saliba, E. O. S., Cabral, L. S., Pina, D. S., Ladeira, M. M., & Azevedo, J. A. G. (2012). Métodos para análise de alimentos. Suprema.
Figueiredo, M. R. P. de, Saliba, E. de O. S., Barbosa, G. S. S. C., Silva, F. A. e., Nunes, A. N., Silva, C. R. da M. e., & Moreira, G. R. (2019). Use of indigestible markers to estimate the apparent dry matter digestibility of diets containing a cocoa by-product. Semina: Ciências Agrárias, 40(6), 2771–2782. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2019v40n6p2771
Goes, R. H. T. B., Souza, K. A., Patussi, R. A., Cornelio, T. C., Oliveira, E. R., & Brabes, K. C. S. (2010). Degradabilidade in situ dos grãos de crambe, girassol e soja, ede seus coprodutos em ovinos. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 32 (3), 271- 277. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v32i3.7913
Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística [IBGE]. (2022). Table 289: Quantidade produzida e valor da produção na extração vegetal, por tipo de produto extrativo. https://sidra.ibge.gov.br/tabela/289
Luz, G. B., de Matos, R. F., Cardoso, J. B., & Brauner, C. C. (2019). Exigências nutricionais, cálculos de dieta e mensuração de sobras no manejo nutricional de vacas leiteiras. Pesquisa Agropecuária Gaúcha, 25(1/2), 16–31. https://doi.org/10.36812/pag.2019251/216-31
Menezes, B. P. de, Rodrigues, L. S., Lourenço Júnior, J. D. B., Silva, A. G. M. e., Andrade, S. J. T. de, Silva, J. A. R. de, Faturi, C., Garcia, A. R., Nahúm, B. de S., Barbosa, A. V. C., Budel, J. C. de C., & Araújo, G. S. (2016). Consumo, digestibilidade e balanço de nitrogênio de rações contendo diferentes teores de torta de murumuru em dietas para ovinos. Semina: Ciências Agrárias, 37(1). https://doi.org/10.5433/1679-0359.2016v37n1p415
Morais, L. F., Almeida, J. C. de C., Nepomuceno, D. de D., Freitas, R. S. X., de Melo, B. M. G., & Silva, J. F. M. (2020). Nutritive value of elephant grass hay ammoniated by urea. Bioscience Journal, 36(5), 1498–1506. https://doi.org/10.14393/BJ-v36n5a2020-41135
Pires, A. J. V., Carvalho, G. G. P. de, & Ribeiro, L. S. O. (2010). Chemical treatment of roughage. Revista Brasileira de Zootecnia, 39(suppl spe), 192–203. https://doi.org/10.1590/s1516-35982010001300022
Pires, A. J. V., Garcia, R., Valadares Filho, S. de C., Pereira, O. G., Cecon, P. R., Silva, F. F. da, Silva, P. A., & Veloso, C. M. (2004). Novilhas alimentadas com bagaço de cana-de-açúcar tratado com amônia anidra e, ou, sulfeto de sódio. Revista Brasileira de Zootecnia, 33(4), 1078–1085. https://doi.org/10.1590/s1516-35982004000400028
Reis, W. L. S., Detmann, E., Batista, E. D., Rufino, L. M. A., Gomes, D. I., Bento, C. B. P., Mantovani, H. C., & Valadares Filho, S. C. (2016). Effects of ruminal and post-ruminal protein supplementation in cattle fed tropical forages on insoluble fiber degradation, activity of fibrolytic enzymes, and the ruminal microbial community profile. Animal Feed Science and Technology, 218, 1–16. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2016.05.001
Romão, C. O., Carvalho, G. G. P., Leite, V. M., Santos, A. S., Chagas, D. M. T., Ribeiro, O. L., Oliveira, P. A., Magalhães, A. F., & Pires, A. J. V. (2014). Chemical composition and dry matter digestibility of sugar cane oxide treated with calcium. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 66(2), 529–538. https://doi.org/10.1590/1678-41625930
Silva, V. L., Borges, I., Araújo, A., Costa, H., Messias Filho, F., Frutuoso, F. I., Silva, R. H., & Ancântara, P. B. (2016). Efeito do tratamento químico sobre a digestibilidade de volumosos e subprodutos agroindustriais. Acta Kariri Pesquisa e Desenvolvimento, 1(1), 29–37.
Souza Junior, L. D., Lourenço Junior, J. D. B., Santos, N. D. F. A. dos, Ferreira, G. D. G., Garcia, A. R., & Nahúm, B. D. S. (2011). Ingestão de alimentos e digestibilidade aparente das frações fibrosas da torta de coco para ovinos. Acta Scientiarum. Animal sciences, 33(2). https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v33i2.10406
Van Soest, P. J. (1994). Nutritional ecology of the ruminant (2nd ed.). Cornell University Press. https://www.jstor.org/stable/10.7591/j.ctv5rf668
Zanine, A. D. M., Santos, E. M., Ferreira, D. D. J., & Pereira, O. G. (2007). Efeito de níveis de ureia sobre o valor nutricional do feno de capim-Tanzânia. Semina. Ciencias agrarias, 28(2), 333-340. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2007v28n2p333
DECLARAÇÃO DE ORIGINALIDADE E DIREITOS AUTORAIS
Declaro que o presente artigo é original, não tendo sido submetido à publicação em qualquer outro periódico nacional ou internacional, quer seja em parte ou em sua totalidade.
Os direitos autorais pertencem exclusivamente aos autores. Os direitos de licenciamento utilizados pelo periódico é a licença Creative Commons Attribution 4.0 (CC BY 4.0): são permitidos o compartilhamento (cópia e distribuição do material em qualqer meio ou formato) e adaptação (remix, transformação e criação de material a partir do conteúdo assim licenciado para quaisquer fins, inclusive comerciais.
Recomenda-se a leitura desse link para maiores informações sobre o tema: fornecimento de créditos e referências de forma correta, entre outros detalhes cruciais para uso adequado do material licenciado.