Physicochemical Analysis of Honey Produced and Sold in the Municipality of Senhor do Bonfim, Bahia
Resumo
The objective of this study was to analyze the physicochemical characteristics of Apis mellifera L. honey produced and sold in Senhor do Bonfim, Bahia, Brazil. A completely randomized design was adopted; it consisted of 6 treatments and 4 replicates, with the honey collection sites being considered as the treatments, namely: T1CMQ - Quicé Honey House, T2AMt - Maranata Apiary, T3FLv - Senhor do Bonfim Street Market, T4AMT - Monte Tabor Apiary, T5AJVC - Juvêncio Apiary and T6AS - Souza Apiary. The honeys in the different treatments analyzed showed similarity for moisture, total titratable acidity and Lund reaction (p > 0.05). The lowest ash and total soluble solids contents were obtained by the T3FLv honey samples (p < 0.05). The highest pH was obtained in the T1CMQ samples (p < 0.05). The honeys were classified as having a color between extra light amber and light amber. The Lugol test was negative. The results found show that the honey produced and sold in Senhor do Bonfim, BA, is of good quality and suitable for human consumption.
Downloads
Referências
Almeida, D. J., Madureira, D. C. G., Gregati, R. A., Niemes, J. P., & Dalberto, G. (2023). Análises físico-químicas de méis de abelhas nativas de área urbana. Uniciencias, 27(2), 150-153. https://doi.org/10.17921/1415-5141.2023v27n2p150-153
Brasil. (2012). Resolução nº 466, de 12 de dezembro de 2012. Ministério da Saúde, Conselho Nacional de Saúde. http://conselho.saude.gov.br/resolucoes/2012/Reso466.pdf
Brasil. (2000). Instrução Normativa nº 11, de 20 de outubro de 2000. Estabelece o regulamento técnico de identidade e qualidade do mel. Diário Oficial da República Federativa do Brasil, Poder Executivo, Seção 1, 16-17. https://www.cidasc.sc.gov.br/inspecao/files/2012/08/IN-11-de-2000.pdf
Brasil. (1985). Portaria Nº 6, de 25 de Julho de 1985. Secretaria de Inspeção de Produto Animal. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. https://www.cidasc.sc.gov.br/inspecao/files/2012/08/portaria-6-de-1985-mel.pdf
Chou, W. M., Liao, H. C., Yang, Y. C., & Peng, C. C. (2020). Evaluation of honey quality with stored time and temperatures. Journal of Food and Nutrition Research, 8(10), 591-599. https://doi.org/10.12691/jfnr-8-10-8
Cucu, A. A., Baci, G. M., Moise, A. R., Dezsi, S., Marc, B. D., Stângaciu, S., & Dezmirean, D. S. (2021). Towards a better understanding of nutritional and therapeutic effects of honey and their applications in apitherapy. Applied Sciences, 11(1), e4190. https://doi.org/10.3390/app11094190
Dantas, J. D., Santos, S. C. L., Santos, T. C. L., Silva, A. B., & Carvalho, L. X. M. (2022). Análise físico-química do mel de abelhas comercializado no município de Frei Martinho-PB. Research, Society and Development, 11(10), e320111032638. https://doi.org/10.33448/rsd-v11i10.32638
Erban, T., Shcherbachenko, E., Talacko, P., & Harant, K. (2021). A single honey proteome dataset for identifying adulteration by foreign amylases and mining various protein markers natural to honey. Journal of Proteomics, 239(1), e104157. https://doi.org/10.1016/j.jprot.2021.104157
Fakhlaei, R., Selamat, J., Khatib, A., Razis, A. F. A., Sukor, R., Ahmad, S., & Babadi, A. A. (2020). The toxic impact of honey adulteration: A review. Foods, 9(1), e1538. https://doi.org/10.3390/foods9111538
Freitas, E. P. B., Craveiro, R. S., Assunção, J. M. B., Assunção, J. M. B., Lopes, Y. M. S., Modesto Júnior, E. N., & Souza, R. F. (2022). Caracterização físico-química em méis de abelhas produzidos no município de Cachoeira do Arari – Ilha de Marajó, Pará. Research, Society and Development, 11(3), e34811326532. https://doi.org/10.33448/rsd-v11i3.26532
Gois, G. C., Evangelista-Rodrigues, A., Silva, L. T., Lima, C. A. B., & Pessoa, R. M. S. (2015). Estudo físico-químico e microbiológico do mel de Apis mellifera comercializados no estado da Paraíba. Acta Veterinaria Brasilica, 9(1), 50-58.
Guo, N., Wang, Q., Shen, L., Wang, L., & Zhad, Y. (2019). An effective and economic method to produce re-ripe honey with honeybee colonies. Food Science and Technology, 39(Suppl. 2), 510-516. https://doi.org/10.1590/fst.23618
Instituto Adolfo Lutz [IAL]. (2008). Métodos físico-químicos para análise de alimentos (4ª ed.).
Krolow, A. C., Ferri, N. M. L., Fonseca, L. X., Bento, A. F., Figueira, K. U., & Lima, F. M. (2020). Estabilidade físico-química de amostras de méis da região Sul do Rio Grande do Sul no período de armazenamento. Brazilian Journal of Development, 6(4), 19796-19806. https://doi.org/10.34117/bjdv6n4-229
Macedo, J. D. B., Alves, A. P. P., & Carvalho, J. M. S. (2002). Perfil da apicultura racional no município de Senhor do Bonfim. Bahia Agrícola, 5(2), 20-23.
Maicelo-Quintana, J. L., Reyna-Gonzales, K., Balcazar-Zumaeta, C. R., Auquinivin-Silva, E. A., Castro-Alayo, E. M., Medina-Mendoza, M., Cayo-Colca, I. S., Maldonado-Ramirez, I., & Silva-Zuta, M. Z. (2024). Potential application of bee products in food industry: An exploratory review. Heliyon, 10(1), e24056. https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2024.e24056
Marsaro Júnior, A. L., Barreto A. L. H., Pereira, F. M., Sattler, A., Silva, D. A., Pereira, L. A., & Blochtein, B. (2022). Caracterização físico-química e palinológica de mel de Apis mellifera, obtido a partir de florada de canola, de municípios do Rio Grande do Sul, Brasil. Revista Científica Intelletto, 7(1), 108–126. https://revista.grupofaveni.com.br/index.php/revista-intelletto/article/view/568
Mora Junior, J. M. N., Negrão, C. A. B., Rocha, R. M., Souza, E. C., & Silva, A. S. (2021). Estudo Físico Químico e Quimiométrico de Méis do Estado do Pará. Revista Virtual de Química, 13(1), 222-223.
Okaneku, B. M., Souza, A. Q. L., Araújo, D. L., Alves, T. C. L., Cardoso, D. N. P. & Santos, W. G. (2020). Análise físico-química e microbiológica do mel de abelhas africanizadas (Apis mellifera). Revista Brasileira de Desenvolvimento, 6(4), 18607– 18620. https://doi.org/10.37885/200700677
Olas, B. (2020). Honey and its phenolic compounds as an effective natural medicine for cardiovascular diseases in humans? Nutrients, 12(1), e283. https://doi.org/10.3390/nu12020283
Patruica, S., Alexa, E., Obistioiu, D., Cocan, I., Radulov, I., Berbecea, A., Lazar, R. N., Simiz, E., Vicar, N. M., Hulea, A., & Moraru, D. (2022). Chemical composition, antioxidant and antimicrobial activity of some types of honey from Banat region, Romania. Molecules, 27(1), e4179. https://doi.org/10.3390/molecules27134179
Pereira, J. R., Campos, A. N. R., Oliveira, F. C., Silva, V. R. O., David, G. F., Silva, J. G., Nascimento, W. W. G., Silva, M. H. L., & Denadai, A. M. L. (2020). Physical-chemical characterization of commercial honeys from Minas Gerais, Brazil. Food Bioscience, 36(1), e100644. https://doi.org/10.1016/j.fbio.2020.100644
Reis, F. S., & Souza, S. O. (2021). Compartimentação geomorfológica da área urbana do município de Senhor do Bonfim – BA enquanto subsídio ao planejamento do uso e ocupação. Geografia Ensino & Pesquisa, 25(1), e35. https://doi.org/10.5902/2236499463075
Şen, L., & Türkaslan, N. (2021). Some physicochemical properties and sugar composition of multifloral honeys from different regions of Turkey. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University, 38(1), 11-19.
Secretaria de Desenvolvimento Agropecuário. (2024). Prefeitura de Senhor do Bonfim se reúne com APAQ para fortalecimento da agricultura no distrito de Quicé. Prefeitura de Senhor do Bonfim. https://senhordobonfim.ba.gov.br/prefeitura-de-senhor-do-bonfim-se-reune-com-apaq-para-fortalecimento-da-agricultura-no-distrito-de-quice/
Seraglio, S. K. T., Silva, B., Bergamo, G., Brugnerotto, P., Gonzaga, L. V., Fett, R., & Costa, A. C. O. (2019). An overview of physicochemical characteristics and health-promoting properties of honeydew honey. Food Research International, 119(1), 44-66. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2019.01.028
Souza, C. F., Alves, L. R. P., Tulini, F. L., Mamede, A. M. G. N., Santana, A. C. B. A., & Lima, Í. A. (2021). Parâmetros de qualidade dos méis inspecionados comercializados na cidade de Barreiras-Bahia. Research, Society and Development, 10(1), e28710110959. https://doi.org/10.33448/rsd-v10i1.10959
Souza, C. F., Alves, L. R. P., Tulini, F. L., Mamede, A. M. G. N., Souza, D. M., Santana, A. C. B. A., & Lima, Í. A. (2021). Análisesde amostras de mel comercializados em feiras-livres da cidade de Barreiras-Bahia. Conjecturas, 21(6), 427–442.
Sun, Z., Zhao, L., Cheng, N., Xuec, X., Wuc, L., Zheng, J., & Cao, W. (2017). Identification of botanical origin of Chinese unifloral honeys by free amino acid profiles and chemometric methods. Journal of Pharmaceutical Analysis, 7(5), 317-323. https://doi.org/10.1016/j.jpha.2017.06.009
Vasconcelos, E. S., Santos, S. S., Pamplona, V. M. S., Rodrigues, A. E., Oliveira, G. T., Silva, M. V. O., & Diaz, L. N. S. (2021). Análise sensorial e aceitabilidade de méis de diferentes floradas oriundas de três municípios do Nordeste Paraense. Research, Society and Development, 10(6), e16010615521. https://doi.org/10.33448/rsd-v10i6.15521
DECLARAÇÃO DE ORIGINALIDADE E DIREITOS AUTORAIS
Declaro que o presente artigo é original, não tendo sido submetido à publicação em qualquer outro periódico nacional ou internacional, quer seja em parte ou em sua totalidade.
Os direitos autorais pertencem exclusivamente aos autores. Os direitos de licenciamento utilizados pelo periódico é a licença Creative Commons Attribution 4.0 (CC BY 4.0): são permitidos o compartilhamento (cópia e distribuição do material em qualqer meio ou formato) e adaptação (remix, transformação e criação de material a partir do conteúdo assim licenciado para quaisquer fins, inclusive comerciais.
Recomenda-se a leitura desse link para maiores informações sobre o tema: fornecimento de créditos e referências de forma correta, entre outros detalhes cruciais para uso adequado do material licenciado.