<b>Physico-chemical characteristics of honey from Chapada do Araripe/Santana do Cariri-Ceará, Brazil</b> - DOI: 10.4025/actascianimsci.v27i1.1264

  • Carolina Maranhão Fernandes de Arruda USP
  • Luis Carlos Marchini Universidade de São Paulo.
  • Augusta Carolina de C. Carmello Moreti Instituto de Zootecnia APTA
  • Ivani Pozar Otsuk Instituto de Zootecnia APTA
  • Geni da Silva Sodré USP

Abstract

This paper was carried out to verify how honey samples, collected from November to December 2001, from the region of Chapada do Araripe, in Santana do Cariri, State of Ceará, Brazil, could be grouped. Twenty-one samples of Apis mellifera honey were studied concerning their total sugars, reducing sugar, sucrose, humidity, Hydroxymethylfurfural (HMF), protein, ashes, pH, acidity, formal index, electric conductivity, color and viscosity. The pollen types occurring in each honey sample were identified as well. Although the samples were fairly uniform regarding the floral origin, the latitude and longitude of the collecting sites, results showed there 12 different groups

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Luis Carlos Marchini, Universidade de São Paulo.
LUIS CARLOS MARCHINI CONCLUIU O DOUTORADO EM ENTOMOLOGIA - UNIVERSITY OF MANCHESTER EM 1982. ATUALMENTE E PROFESSOR TITULAR DA UNIVERSIDADE DE SAO PAULO E PESQUISADOR DA UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA. PUBLICOU 65 ARTIGOS EM PERIODICOS ESPECIALIZADOS E 230 TRABALHOS EM ANAIS DE EVENTOS. POSSUI 8 CAPITULOS DE LIVROS E 6 LIVROS PUBLICADOS. POSSUI 10 ITENS DE PRODUCAO TECNICA. PARTICIPOU DE 8 EVENTOS NO EXTERIOR E 59 NO BRASIL. ORIENTOU 10 DISSERTACOES DE MESTRADO E CO-ORIENTOU 1, ORIENTOU 11 TESES DE DOUTORADO, ALEM DE TER ORIENTADO 3 TRABALHOS DE INICIACAO CIENTIFICA E 1 TRABALHO DE CONCLUSAO DE CURSO NA AREA DE AGRONOMIA. RECEBEU 4 PREMIOS E/OU HOMENAGENS. ENTRE 1999 E 2003 COORDENOU 3 PROJETOS DE PESQUISA. ATUALMENTE PARTICIPA DE 6 PROJETOS DE PESQUISA, SENDO QUE COORDENA 2 DESTES. ATUA NA AREA DE AGRONOMIA, COM ENFASE EM FITOSSANIDADE. EM SUAS ATIVIDADES PROFISSIONAIS INTERAGIU COM 154 COLABORADORES EM CO-AUTORIAS DE TRABALHOS CIENTIFICOS. EM SEU CURRICULO LATTES OS TERMOS MAIS FREQUENTES NA CONTEXTUALIZACAO DA PRODUCAO CIENTIFICA, TECNOLOGICA E ARTISTICO-CULTURAL SAO: ABELHA, AFRICANIZADA, APIS MELLIFERA, ABELHA, APIS MELLIFERA, MEIS, APIS MELLIFERA, CARACTERIZACAO, APIS MELLIFERA, POLEN, PLANTAS APICOLAS, HONEY, APIS MELLIFERA, AFRICANISED., MEIS, APIS MELLIFERA, CARACTERIZACAO, GIRASSOL, ABELHAS, POLEN E INSETICIDAS. http://lattes.cnpq.br/1978694935342848
Published
2008-03-20
How to Cite
Arruda, C. M. F. de, Marchini, L. C., Moreti, A. C. de C. C., Otsuk, I. P., & Sodré, G. da S. (2008). <b>Physico-chemical characteristics of honey from Chapada do Araripe/Santana do Cariri-Ceará, Brazil</b&gt; - DOI: 10.4025/actascianimsci.v27i1.1264. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 27(1), 171-176. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v27i1.1264
Section
Animal Production

0.9
2019CiteScore
 
 
29th percentile
Powered by  Scopus