<b>Characterization of autochthonous wine yeasts isolated in vineyards of the State of Paraná, Brazil

  • Samarina Rodrigues Wlodarczyk Universidade Federal do Paraná
  • Fernanda Gaensly Universidade Federal do Paraná
  • Rossana Calegari-Santos Universidade Federal do Paraná
  • Flávia Deffert Universidade Federal do Paraná
  • Gildo Almeida da Silva Embrapa Uva e Vinho
  • Tania Maria Bordin Bonfim Universidade Federal do Paraná
Palavras-chave: Saccharomyces cerevisiae, killer phenotype, oenological properties

Resumo

The transformation of grape must into wine is a complex microbiological process and is the product of the combined action of several genera and species of yeasts, dominated in the intermediate and final stages of fermentation by an alcohol-tolerant Saccharomyces sp. Current assay characterizes 42 autochthonous yeasts, isolated from the state of Paraná, southern Brazil, according to the following oenological properties: H2S production, fermentation rate, flocculation capacity, and killer phenotype (killer, sensitive and neutral characteristics). Current analysis is the first to evaluate killer phenotype in yeasts isolated from the State of Paraná, Brazil. With regard to their oenological traits, the yeasts evaluated were not suitable for winemaking and suggested that, depending on the harvest, the winemakers may face problems during the spontaneous wine production process.

 

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Biografia do Autor

Samarina Rodrigues Wlodarczyk, Universidade Federal do Paraná
Departamento de Farmácia. Programa de Pós-Graduação em Ciências Farmacêuticas.
Fernanda Gaensly, Universidade Federal do Paraná
Departamento de Farmácia. Programa de Pós-Graduação em Ciências Farmacêuticas.
Rossana Calegari-Santos, Universidade Federal do Paraná
Departamento de Farmácia. Programa de Pós-Graduação em Ciências Farmacêuticas.
Flávia Deffert, Universidade Federal do Paraná
Departamento de Farmácia. Programa de Pós-Graduação em Ciências Farmacêuticas.
Tania Maria Bordin Bonfim, Universidade Federal do Paraná
Departamento de Farmácia. Programa de Pós-Graduação em Ciências Farmacêuticas.
Publicado
2015-07-01
Como Citar
Wlodarczyk, S. R., Gaensly, F., Calegari-Santos, R., Deffert, F., Silva, G. A. da, & Bonfim, T. M. B. (2015). <b&gt;Characterization of autochthonous wine yeasts isolated in vineyards of the State of Paraná, Brazil. Acta Scientiarum. Biological Sciences, 37(3), 361-365. https://doi.org/10.4025/actascibiolsci.v37i3.25540
Seção
Microbiologia

 

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