<b>Digestible lysine levels in semi-heavy laying hens in the period from 28 to 44 weeks of age

  • Tiago Antônio dos Santos Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Minas Gerais
  • Adriano Geraldo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Minas Gerais
  • Luiz Carlos Machado Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Minas Gerais
  • Rogério Amaro Gonçalves Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Minas Gerais
  • Kléber Pelícia Universidade José do Rosário Vellano
  • Sérgio Domingos Simão Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Minas Gerais

Resumo

This study aimed to evaluate the performance of laying hens subjected to heavy semi-low crude protein (14.0%) and lysine levels while maintaining the same relation of digestible amino acid/ digestible lysine. A commercial line of 420 Isa Brown laying hens, in the period from 28 to 44 weeks of age, were distributed in 42 experimental plots. A completely randomized design with six treatments and seven replicates in four periods of 28 days/each was used. The treatments were: Control - Formulated according to the nutritional requirements proposed in the strain, containing 16.92% crude protein, 0.750% digestible lysine. Treatments 1 to 5, with crude protein levels of 14% and 0.600% of digestible lysine, 0.675%, 0.750%, 0.825% and 0.900%, respectively. The requirement of lysine, in relation to other digestible amino acids, can be estimated at 0.750% in diet with 14% crude protein, which corresponds to the average daily intake of 876 mg lysine dig. hen-1 day-1, without compromising the performance of hens.

 

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Biografia do Autor

Tiago Antônio dos Santos, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Minas Gerais
Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Minas Gerais, IFMG - Campus Bambuí, Departamento de Ciências Agrárias, Fazenda Varginha – km 05 – Rodovia Bambuí Medeiros, Caixa Postal: 05, Zona Rural, Zip Code 38900-000, Bambuí, MG, Brasil.
Adriano Geraldo, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Minas Gerais
Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Minas Gerais, IFMG - Campus Bambuí, Departamento de Ciências Agrárias, Fazenda Varginha – km 05 – Rodovia Bambuí Medeiros, Caixa Postal: 05, Zona Rural, Zip Code 38900-000, Bambuí, MG, Brasil.
Luiz Carlos Machado, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Minas Gerais
Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Minas Gerais, IFMG - Campus Bambuí, Departamento de Ciências Agrárias, Fazenda Varginha – km 05 – Rodovia Bambuí Medeiros, Caixa Postal: 05, Zona Rural, Zip Code 38900-000, Bambuí, MG, Brasil.
Kléber Pelícia, Universidade José do Rosário Vellano
Universidade José do Rosário Vellano, UNIFENAS/ FETA (Fundação de Ensino e Tecnologia de Alfenas, MG)-Depto. de Ciências Agrárias –Rod. MG 179, km 0, Câmpus Universitário, Cep 37130-000 – Alfenas, MG - Brasil
Sérgio Domingos Simão, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Minas Gerais
Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Minas Gerais, IFMG - Campus Bambuí, Departamento de Ciências Agrárias, Fazenda Varginha – km 05 – Rodovia Bambuí Medeiros, Caixa Postal: 05, Zona Rural, Zip Code 38900-000, Bambuí, MG, Brasil.
Publicado
2014-03-24
Como Citar
Santos, T. A. dos, Geraldo, A., Machado, L. C., Gonçalves, R. A., Pelícia, K., & Simão, S. D. (2014). <b&gt;Digestible lysine levels in semi-heavy laying hens in the period from 28 to 44 weeks of age. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 36(2), 145-150. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v36i2.21822
Seção
Nutrição de Não-Ruminantes

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