<b>Multivariate calibration and moisture control in yerba mate by near infrared spectroscopy<b>

Autores

  • Larize Mazur Universidade Federal do Paraná
  • Gabrieli Alves de Oliveira Universidade Federal do Paraná
  • Milene Oliveira Pereira Bicudo Universidade Federal do Paraná
  • Rosemary Hoffmann Ribani Universidade Federal do Paraná
  • Noemi Nagata Universidade Federal do Paraná
  • Patrí­cio Peralta-Zamora Universidade Federal do Paraná

DOI:

https://doi.org/10.4025/actascitechnol.v36i2.17777

Palavras-chave:

NIR, online analysis, PLSR

Resumo

This work describes the development of a multivariate model based on near infrared reflectance spectroscopy (NIR) and partial least squares regression for the prediction of the moisture content in yerba mate samples. The multivariate model based on derivatized and multiplicative sign correction (MSC) spectral signals (4000-8500 cm-1) was elaborated with 3 latent variables, allowing the fast evaluation of the moisture content with average prediction errors of about 2.5%. The minimal manipulation of the samples permits a high analytical speed that facilitates the implementation of quality control operations.

 

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Biografia do Autor

Larize Mazur, Universidade Federal do Paraná

Graduada em Engenharia de Alimentos pela Universidade Estadual de Ponta Grossa (2009). Mestre em Engenharia de Alimentos pela Universidade Federal do paraná (2012). Atualmente sou doutoranda na Universidade federal do Paraná, em Engenharia de Alimentos.

Gabrieli Alves de Oliveira, Universidade Federal do Paraná

Programa de Pós-Graduação em Engenharia de Alimentos, departamento de Engenharia Quí­mica,Universidade Federal do Paraná. Rua Francisco H. Santos, caixa postal 19011, 81531-990, Curitiba, PR,
Brazil

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Publicado

2014-04-04

Como Citar

Mazur, L., Oliveira, G. A. de, Bicudo, M. O. P., Ribani, R. H., Nagata, N., & Peralta-Zamora, P. (2014). <b>Multivariate calibration and moisture control in yerba mate by near infrared spectroscopy<b>. Acta Scientiarum. Technology, 36(2), 369–374. https://doi.org/10.4025/actascitechnol.v36i2.17777

Edição

Seção

Tecnologia de Alimentos

 

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