Toxicity of food flavorings to ex-vivo, in vitro and in vivo bioassays
DOI:
https://doi.org/10.4025/actascitechnol.v42i1.44867Palavras-chave:
flavoring additive; toxic potential; Allium cepa; MTT; Artemia salinaResumo
This study evaluated the toxicity of food flavorings of mint, cinnamon and lemon in meristem root cells of Allium cepa, in pure form (as marketed) and in the concentrations of 12.5, 25, and 50%, after 24 and 48 hours of exposure; in Vero cell culture evaluated by MTT test and in nauplii of Artemia salina, both tests used flavorings in pure form and in the concentrations of 0.78, 1.56, 3.12, 6.25, 12.5, 25, and 50%, after 24 hours of exposure. The three flavorings, in all treatments and times of analysis considered, caused significant inhibition of cell division. However, the flavorings did not cause cellular alterations to the evaluated meristems. All evaluated treatments significantly reduced the viability of the evaluated cell line and promoted 100% lethality of A. salina nauplii. The evaluated flavorings, under the established study conditions, promoted wide and significant toxicity.
Downloads
Downloads
Publicado
Como Citar
Edição
Seção
Licença
DECLARAÇíO DE ORIGINALIDADE E DIREITOS AUTORAIS
Declaro que o presente artigo é original, não tendo sido submetido í publicação em qualquer outro periódico nacional ou internacional, quer seja em parte ou em sua totalidade.
Os direitos autorais pertencem exclusivamente aos autores. Os direitos de licenciamento utilizados pelo periódico é a licença Creative Commons Attribution 4.0 (CC BY 4.0): são permitidos o compartilhamento (cópia e distribuição do material em qualqer meio ou formato) e adaptação (remix, transformação e criação de material a partir do conteúdo assim licenciado para quaisquer fins, inclusive comerciais.
Recomenda-se a leitura desse link para maiores informações sobre o tema: fornecimento de créditos e referências de forma correta, entre outros detalhes cruciais para uso adequado do material licenciado.
