<b>Phytic acid in corn hybrids and in some industrialized corn products</b> - DOI: 10.4025/actasciagron.v30i1.1125

  • Tatiana Shizue Fukuji UEL
  • Diogo Lázaro Ferreira UEL
  • Adriana Lourenço Soares UEL
  • Cássio Egídio Cavenaghi Prete UEL
  • Elza Iouko Ida UEL

Abstract

Phytic acid (PA), also known as myoinositol hexaphosphate, is found mainly in cereal grains. Corn germ has high concentrations of PA – from 6.0 to 7.0% on a dry weight basis. Due to its chelating properties on di- and trivalent metals, PA has antioxidant attributes, effectively inhibiting oxidation reactions. In this study, PA levels were determined in the germ and endosperm of eleven corn hybrids cultivated in Paraná State (Brazil), and also in several industrialized corn products. Corn hybrid germs were characterized as corn components with high PA levels, whereas endosperms featured low levels of PA. Corn-based industrialized products, derived mostly from corn endosperm (such as canjica, creamed corn, corn flour and cornmeal) featured the lowest PA values. Conversely, defatted corn germs and corn cuticle showed the highest PA levels

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Elza Iouko Ida, UEL
Possui graduação em Química pela Faculdade Filosofia Ciencias e Letras Osvaldo Cruz (1976), Mestrado em Ciência de Alimentos pela Universidade Estadual de Londrina (1981) e Doutorado em Ciência dos Alimentos pela Universidade de São Paulo (1986). Atualmente é Professora Associada C da Universidade Estadual de Londrina, Representante Adjunto da Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior/CAPES-MEC, Editor Adjunto do periódico Ciência e Tecnologia de Alimentos , e Membro do Comitê Editorial de Brazilian Archives of Biology and Tecnology e SEMINA:Ciências Agrárias. Foi Coordenadora do Comitê de Ciências Agrárias da Fundação Araucária/FA-Pr, Diretora Adjunta Financeiro da Sociedade Brasielira de Ciência e Tecnologia de Alimentos/sbCTA,Coordenadora da Programação Científica do XX Congresso Brasileiro de Ciência e Tecnologia de Alimentos-Curitiba-Pr, Consutora Científica do Conselho Nacional de Desenvolvimnto Científico e Tecnológico/CNPq, Consultora Científica de vários periódicos nacional e internacional. Coordenaou e executa varios projetos de pesquisas aprovados por orgãos de fomento. Publicou mais de 80 artigos científicos em periódico nacional e internacional e 3 capítulos de livros.Titulou muitos Mestres e Doutores em Ciência de Alimentos. Têm experiência na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos, com ênfase em Química e Bioquímica de Alimentos. Atuando principalmente nos seguintes temas: ácido fítico de grãos, fitase vegetal, soja (farinha e produtos, oligossacarídeos, inibidores de tripsina, isoflavonas e beta-glicosidase, inibidores de alfa-amilase de grãos , bem como, bioquímica e qualidade de produtos cárneos Currículo Lattes
Published
2008-03-18
How to Cite
Fukuji, T. S., Ferreira, D. L., Soares, A. L., Prete, C. E. C., & Ida, E. I. (2008). <b>Phytic acid in corn hybrids and in some industrialized corn products</b&gt; - DOI: 10.4025/actasciagron.v30i1.1125. Acta Scientiarum. Agronomy, 30(1), 31-35. https://doi.org/10.4025/actasciagron.v30i1.1125
Section
Crop Production

 

2.0
2019CiteScore
 
 
60th percentile
Powered by  Scopus

 

2.0
2019CiteScore
 
 
60th percentile
Powered by  Scopus