<b>The influence of seed moisture content on the popping ability of three popcorn (<em>Zea mays</em> L.) genotypes</b> - DOI: 10.4025/actasciagron.v27i3.1475

  • Maria de Lourdes Santiago Luz UEM
  • Valdecir Antoninho Dalpasquale UEM
  • Carlos Alberto Scapim UEM
  • Alessandro de Lucca e Braccini Editor Chefe - UEM
  • Márcia Regina Royer UEM
  • Freddy Mora UEM

Abstract

The seed moisture content is one of the most important characteristics in the popcorn popping ability and it depends on the popcorn genotype. Published articles are unconcluded to indicate the seed moisture, which promote maximum popping ability. Several national popcorn genotypes have not been evaluated yet in relation to the ideal seed moisture content to promote maximum popping ability. Thus, this study was carried out with the aim of studying the influence of seed moisture content on the popping ability index (PAI) of three popcorn genotypes. The three popcorn genotypes studied were: Zélia, 0+the IAC-112 hybrids and BRS-Ângela cultivar. The evaluated seed moisture contents were 9, 12, 15, 18 and 21%. For BRS-Ângela popcorn variety, the PAI maximum response was 22.5 mL mL-1 with a maximum of 12.8% of seed moisture content. The IAC-112 breed showed PAI of 23.5 mL mL-1 with the seed moisture content of 13.1% and for Zélia hybrid the maximum PAI of 25.0 mL mL--1 was achieved with the seed moisture content of 12.7%. Thus it is possible to conclude that the 13% commercial seed moisture content is the best moisture to pack popcorn seeds.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Alessandro de Lucca e Braccini, Editor Chefe - UEM
EDITOR CHEFE. Possui graduação em Agronomia pela Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (1989), especialização em Horticulatural and Agricultural Research and Development pela The Queen's University of Belfast (1990), mestrado em Fitotecnia (Produção Vegetal) pela Universidade Federal de Viçosa (1993) e doutorado em Fitotecnia (Produção Vegetal) pela Universidade Federal de Viçosa (1996). Atualmente é Editor-Chefe da Revista Acta Scientiarum (UEM), Editor Associado da Revista Brasileira de Sementes (ABRATES), membro titular do Comitê Assessor de Área (CAA - Ciências Agrárias) da Fundação Araucária de Apoio ao Desenvolvimento Científico e Tecnológico do Estado do Paraná e Professor Associado TIDE - Nível B da Universidade Estadual de Maringá (UEM). Tem experiência na área de Agronomia, com ênfase em Produção e Beneficiamento de Sementes, atuando principalmente nos seguintes temas: soja, sementes, potencial hídrico, condicionamento osmótico, avaliação da qualidade, manejo e tratos culturais. Currículo Lattes
Published
2008-03-27
How to Cite
Luz, M. de L. S., Dalpasquale, V. A., Scapim, C. A., Braccini, A. de L. e, Royer, M. R., & Mora, F. (2008). <b>The influence of seed moisture content on the popping ability of three popcorn (<em>Zea mays</em> L.) genotypes</b&gt; - DOI: 10.4025/actasciagron.v27i3.1475. Acta Scientiarum. Agronomy, 27(3), 549-553. https://doi.org/10.4025/actasciagron.v27i3.1475
Section
Genetics and Plant Breeding

 

2.0
2019CiteScore
 
 
60th percentile
Powered by  Scopus

 

2.0
2019CiteScore
 
 
60th percentile
Powered by  Scopus