<b>Fungistatic activity of caffeine “in vitro” in fungi associated with coffee grains</b> - DOI: 10.4025/actasciagron.v26i3.1818

  • Simone Fujii UEL
  • Fernanda Garcia Algarte Assunção UEL
  • Marta Hiromi Taniwaki Universidade Estadual de Campinas
  • Maria Brigida dos Santos Scholz Instituto Agronomico do Paraná
  • Raul Jorge Hernan Castro Gomez UEL
  • Elisa Yoko Hirooka UEL

Abstract

The effect of caffeine on mycelia growth of fungi isolated from coffee was evaluated. The fungi were cultivated in decaffeinated coffee agar media added with caffeine at 0 to 1,0 %, and fungistatic effect was expressed by the size of colony diameter. The caffeine degradation by fungal activity in liquid medium was evaluated by HPLC. The antibiosis was proportional to dose, and the inhibition of growth was of 52,8 to 100% of Aspergillus flavus, 9,4 to 72,5% of Fusarium semitectum, 8,8 to 66,8% of Penicillium sp., 5,3 to 54,1% of Fusarium sp., 4,6 to 39% of A. niger and 4,7 to 37% of A. ochraceus. The inhibitory activity declined, probably due to its degradation by the fungal activity. Therefore, the fungistatic effect of caffeine may contribute for coffee quality and sanity

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Elisa Yoko Hirooka, UEL
Graduação em Farmácia e Bioquímica pela Universidade Estadual de Londrina (1976), Mestrado em Ciência de Alimentos pela Universidade Estadual de Londrina (1981) e Doutorado em Engenharia de Alimentos (Área Ciência de Alimentos) pela Universidade Estadual de Campinas (1984). Atuou como Professor Visitante em Science University ot Tokyo (2), assim como Pós-Doutorado em Meijo University, Japão (2). A continuidade à Ciência foi dada através destas permanências Pós-Docs e visitas desde 1989, concomitantemente com participações em eventos internacionais na área de Toxinas Microbianas. Atua como docente coordenadora em projetos e revisor em revistas nacionais e internacionais na Universidade Estadual de Londrina. Publicou artigos em periódicos especializados, livro e capítulos de livros, aliado a apresentação em eventos nacionais e internacionais através de palestras, coordenação, mesa-redonda e trabalhos orais e pôsteres. As atividades envolvem intercâmbio internacional visando formação de recuso humano desde IC-Jr a Pós-Docs na área de Segurança de Alimentos e Água Microbiologia, Toxicidade e Resíduos (Higiene, Sanidade e Segurança Alimentar). Ênfase tem sido dada a Imunobiotecnologia visando produção de imunorreagentes sob intercâmbio com Kagawa University-JP, tendo como meta aplicação em monitoramento e biocontrole de micotoxinas e ficotoxinas (fungos e cianobactérias toxigênicas). Em suas atividades profissionais interagiu com mais de 600 colaboradores em co-autorias de trabalhos científicos Currículo Lattes
Published
2008-04-11
How to Cite
Fujii, S., Assunção, F. G. A., Taniwaki, M. H., Scholz, M. B. dos S., Gomez, R. J. H. C., & Hirooka, E. Y. (2008). <b>Fungistatic activity of caffeine “in vitro” in fungi associated with coffee grains</b&gt; - DOI: 10.4025/actasciagron.v26i3.1818. Acta Scientiarum. Agronomy, 26(3), 279-285. https://doi.org/10.4025/actasciagron.v26i3.1818
Section
Agronomy

 

2.0
2019CiteScore
 
 
60th percentile
Powered by  Scopus

 

2.0
2019CiteScore
 
 
60th percentile
Powered by  Scopus