Cluster and berry morphological characteristics of <em>Niagara Rosada</em> (<em>Vitis labrusca</em> L.) grapes by stem girdling and gibberellic acid application

  • Stella Consorte Cato ESALQ - USP
  • Maurilo Monteiro Terra IAC
  • Renato Vasconcelos Botelho UNICENTRO
  • Marco Antonio Tecchio UNESP
  • Erasmo José Paioli-Pires Unicentro
  • Cassia Regina Limonta Carvalho IAC
  • Sônia Maria Stefano Piedade ESALQ - USP

Abstract

The experiment was carried out in 1999/2000, in a Niagara Rosada vineyard. The aim was to evaluate the effects of GA3 and stem girdling on cluster and berry characteristics. In the first season, the treatments consisted of cluster dipping in GA3 solutions of 0, 10.0, 22.5, 35; 47.5; 60 and 72.5 mg.l-1, associated or not to stem girdling, fifteen days after bloom. During the second season, the treatments were repeated, with addition of gibberellic acid treatments of 85 and 97.5 mg.l-1. The following parameters were evaluated: width, length and mass of clusters, berries and rachis; also, pedicel diameter. The experimental design used was completely randomized blocks. Results indicated that during the first season the best cluster and berry characteristics were obtained by gibberellic acid applications of 35 and 47.5 mg.l-1. In the second season, GA3 at 60 and 82.5 mg. .l-1 concentration, associated with stem girdling, showed the best results.

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Author Biography

Maurilo Monteiro Terra, IAC
Possui graduação em Agronomia pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1969), mestrado em Agronomia (Solos e Nutrição de Plantas) pela ESALQ, Universidade de São Paulo (1984) e doutorado em Agronomia (Solos e Nutrição de Plantas) pela ESALQ, Universidade de São Paulo (1990). Atualmente é pesquisador científico VI do Instituto Agronômico de Campinas. Professor convidado responsável pela disciplina Viticultura no Curso de Pós-Graduação da ESALQ/USP, desde 1994. Professor da disciplina Tecnologia de Produção de Plantas, no Curso de Mestrado do IAC, área de Tecnologia de Produção Agrícola. Tem experiência na área de Agronomia, com ênfase em Fitotecnia, atuando principalmente nos seguintes temas: videira, adubação, cultivar itália, cultivar Niagara Rosada, Cultivares Sem Sementes, Cultivares para suco e vinho, Porta-enxertos, nutrição, reguladores de crescimento, Pré e Pós-Colheita de uvas e Estado de São Paulo Currículo Lattes
Published
2008-04-11
How to Cite
Cato, S. C., Terra, M. M., Botelho, R. V., Tecchio, M. A., Paioli-Pires, E. J., Carvalho, C. R. L., & Piedade, S. M. S. (2008). Cluster and berry morphological characteristics of <em>Niagara Rosada</em> (<em>Vitis labrusca</em&gt; L.) grapes by stem girdling and gibberellic acid application. Acta Scientiarum. Agronomy, 27(1), 177-181. https://doi.org/10.4025/actasciagron.v27i1.2141
Section
Crop Production

 

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