<b>Use of wild yeasts as a biocontrol agent against toxigenic fungi and OTA production

  • Mariana Lino Souza Universidade Federal de Lavras
  • Fabiana Reinis Franca Passamani Universidade Federal de Lavras
  • Carla Luiza da Silva Ávila Universidade Federal de Lavras
  • Luis Roberto Batista Universidade Federal de Lavras
  • Rosane Freitas Schwan Universidade Federal de Lavras
  • Cristina Ferreira Silva Universidade Federal de Lavras http://orcid.org/0000-0002-3327-2980
Keywords: antagonistic activity, ochratoxin A, Aspergillus, inhibition, Pichia sp., Saccharomyces sp

Abstract

This study evaluated the antagonistic potential of 32 wild yeast isolates from coffee and cocoa bean fermentation. These yeasts were inoculated in co-cultivation with Aspergillus carbonarius (CCDCA 10608 and CCDCA 10408) and Aspergillus ochraceus (CCDCA 10612) isolated from grapes and coffee beans. The mycelial growth and ochratoxin A (OTA) production were evaluated, and the spores were counted after cultivation at 28°C for seven days. The yeasts presented higher inhibitory effects (53% in relation to the control) over the mycelial growth of the isolated A. ochraceus (CCDCA10612). Pichia anomala CCMA0148 and Saccharomyces cerevisiae CCMA0159 provided the greatest inhibition of the growth of all fungal strains. All Pichia species presented the highest inhibitory effects on the production of spores, and S. cerevisiae CCMA 0159 at concentrations of both 104 and 107 mL-1 cells inhibited the production of spores by 100%. Rhodotorula mucilaginosa was effective at inhibiting OTA production by the three isolates of Aspergillus. S. cerevisiae CCMA0159 and Pichia anomala CCMA0148 showed high potential as biocontrol agents in the conditions tested.

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Author Biographies

Mariana Lino Souza, Universidade Federal de Lavras
Doutoranda no Programa de Pós-Graduação em Microbiologia Agrícola, UFLA (Conceito 6 Capes). Trabalha há 4 anos em Controle Biologico por microrganismos
Fabiana Reinis Franca Passamani, Universidade Federal de Lavras
Dra Fabiana Passamani é pesquisadora Pós-Doc no laboratório de Micologia e Taxonomia de fungos do Departamento de Ciencia dos Alimentos.
Carla Luiza da Silva Ávila, Universidade Federal de Lavras
Dra CArla Ávila é orientadora no PPGMA atuando na área de seleção de microrganismos com expertise em análises estatísticas.
Luis Roberto Batista, Universidade Federal de Lavras
Prof. Luis Roberto Batista é orientador do PPGMA com expertise na identificação polifásica de Aspergillus e Penicillium
Rosane Freitas Schwan, Universidade Federal de Lavras
Profa Rosane Schwan tem longa experiencia na seleção de microrganismos com potencial aplicação biotecnológica.
Cristina Ferreira Silva, Universidade Federal de Lavras
Profa Cristina Silva é orientadora e atual coordenadora do PPGMA atuando na área de controle biológico há pelo menos 10 anos.
Published
2017-05-17
How to Cite
Souza, M. L., Passamani, F. R. F., Ávila, C. L. da S., Batista, L. R., Schwan, R. F., & Silva, C. F. (2017). <b&gt;Use of wild yeasts as a biocontrol agent against toxigenic fungi and OTA production. Acta Scientiarum. Agronomy, 39(3), 349-358. https://doi.org/10.4025/actasciagron.v39i3.32659
Section
Agriculture Microbiology

 

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