<strong>Micronutrient nutrition in guava cuttings in response to the use of nutrient solutions</strong> - DOI: 10.4025/actasciagron.v30i3.3552

  • Claudemir Facincani Franco FCAV/UNESP
  • Renato de Mello Prado UNESP
Keywords: Psidium guajava, nutrition, micronutrients, cuttings

Abstract

The objective of this study was to evaluate the effect of different nutrient solutions on the development and concentration of micronutrients in guava cuttings. Two cultivars - Paluma and Século XXI - and four nutritional solutions were evaluated, using a factorial scheme (2x4) with three repetitions. At 90 days of hydroponic culture, dry mass and micronutrient nutrition in the cuttings were evaluated. The Paluma guava cuttings displayed greater development and nutritional requirements for boron, iron and manganese, as compared to cultivar Século XXI. The studied nutrient solutions did not affect accumulation, absorption or use efficiency of micronutrients in guava cuttings, except for copper and zinc, regardless of cultivar.

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Author Biography

Renato de Mello Prado, UNESP
Renato de Mello Prado, graduado em Agronomia pela Universidade Federal de Uberlândia (UFU) em 1995 e concluiu o mestrado e o doutorado em Agronomia pela Universidade Estadual Paulista (UNESP). Atualmente é Professor de Nutrição de Plantas da UNESP, Campus Jaboticabal, em Cursos de Graduação (Agronomia e Zootecnia) e de Pós-Graduação e Pesquisador PQ do CNPq. É autor/co-autor de 316 publicações, incluindo 108 artigos em periódicos e 11 livros e capitulos de livros. Participou de 50 eventos científicos, divulgando 197 trabalhos. Orientou/Co-orientou 19 estudantes (Graduação e Pós-Graduação). Entre 2003 e 2008 coordenou 11 projetos de pesquisa todos subvencionados (FAPESP/CNPq/Fundunesp). É coordenador do Genplant - Grupo de Estudos em Nutrição de Plantas da UNESP e de projetos com apoio de Agências de fomento e de Empresa Currículo Lattes
Published
2008-05-27
How to Cite
Franco, C. F., & Prado, R. de M. (2008). <strong>Micronutrient nutrition in guava cuttings in response to the use of nutrient solutions</strong&gt; - DOI: 10.4025/actasciagron.v30i3.3552. Acta Scientiarum. Agronomy, 30(3), 403-408. https://doi.org/10.4025/actasciagron.v30i3.3552
Section
Crop Production

 

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