<b>Processing flour product obtained from stationary beet drying</b> - doi: 10.4025/actasciagron.v33i2.4885

  • Djalma Gomes de Araújo Filho UEPG
  • Tânia Eidam UEPG
  • Aurélio Vinicios Borsato Embrapa Pantanal
  • Dorivaldo da Silva Raupp UEPG
Keywords: beet flour, drying, agroindustry, functional food

Abstract

The consumption of dehydrated vegetables has been stimulated for their practical use, higher conservation time compared to in natura varieties, and the possibility of using surplus production, thus reducing the effects of seasonality. This research proposed the production of beet flour, using simple technology and procedures available for the majority of small producers. Different beet slices were compared: longitudinal (long 2; 4.5 and 9 mm) and cross-section (cross 2, 4.5 and 9 mm), about drying and grinding times, drying rates, dry flour yields, and particle size. Considering that the drying rate was low, that the length of time of the product in the dryer was low, that the flour had low particle size, and the ease of preparing slices, the treatments of 4.5 mm slices were recommended for the production of beet flour. The flour presented high dietary fiber, carbohydrate, protein and total mineral contents, and reduced lipid content.

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Author Biographies

Djalma Gomes de Araújo Filho, UEPG
Curso de Mestrado em Agronomia - UEPG Área: Agricultura
Tânia Eidam, UEPG
Departamento de Engenharia de Alimentos - UEPG Áreas: Ciêncie e Tecnologia de Alimentos e Agronomia
Aurélio Vinicios Borsato, Embrapa Pantanal
Embrapa Pantanal Área: Agronomia
Dorivaldo da Silva Raupp, UEPG
Draduação em Farmácia, pela Universidade Federal de Santa Catarina (1975); Graduação em Farmácia e Bioquímica: Tecnologia de Alimentos, pela Universidade Federal de Santa Catarina (1976); Mestrado em Ciência de Alimentos, pela Universidade Estadual de Campinas - Unicamp (1983); Doutorado em Alimentos e Nutrição, pela Universidade Estadual de Campinas - Unicamp (1990). Atuação profissional: Universidade Estadual de Ponta Grossa, Professor Associado - Nível A, 40h, DE. Áreas de atuação: Ciência e Tecnologia de Alimentos, com ênfase para a agroindustrialização de produtos alimentícios vegetais, pós-colheita e processamento mínimo, bem como para as fibras alimentares dos alimentos (obtenção e avaliação das propriedades nutricionais e funcionais). Temáticas recentes em pesquisa: conservas de palmito pupunha, mini-milho, pinhão; frutas desidratadas; preparo de produtos fibrosos a partir de descartes do processamento e avaliação de suas propriedades nutricionais e funcionais digestivas. Revisor das revistas: Ciência e Tecnologia de Alimentos (0101-2061), Pesquisa Agropecuária Tropical (UFG) (1517-6398), Acta Amazonica (0044-5967), Publicatio UEPG(1676-8477). Currículo Lattes
Published
2011-02-16
How to Cite
Araújo Filho, D. G. de, Eidam, T., Borsato, A. V., & Raupp, D. da S. (2011). <b>Processing flour product obtained from stationary beet drying</b&gt; - doi: 10.4025/actasciagron.v33i2.4885. Acta Scientiarum. Agronomy, 33(2), 207-214. https://doi.org/10.4025/actasciagron.v33i2.4885
Section
Agricultural Engineering

 

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