<b>Tabasco pepper production with CO<sub>2</sub> application using drip irrigation</b> - doi: 10.4025/actasciagron.v33i1.5374

  • Fabiana Luiza Matielo de Paula Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz
  • José Antônio Frizzone USP-ESALQ, Piracicaba
  • Adalberto Luiz de Paula Escola Superior de Agricultura Luiz de queiroz
  • Carlos Tadeu dos Santos Dias Escola Superior de Agricultura Luiz de queiroz
  • Tales Miler Soares Universidade Federal do Recôncavo da Bahia
Keywords: Capsicum frutescens L., carbon dioxide, drip irrigation

Abstract

Application of CO2 through water reduces the soil solution pH, causing variations in nutrient mobility and consequent effects on the absorption. The objective of this study was to analyze the effects of carbon dioxide rates supplied by drip irrigation in the production of Capsicum frutescens L. crop. A randomized block design with four treatments and eight replications was used. The treatments were four rates of CO2: 0 (T1), 451.95 (T2); 677.93 (T3) and 903.92 (T4) kg ha-1. The fruits were counted and weighed; the length and the diameter were obtained from an average of 20 fruits per plant, randomly taken, from each treatment in the plot. The quadratic effect (p < 0.01) occurred for CO2 on the yield and there was quadratic effect (p < 0.05) of the rates on the number of fruits. There were no effects of CO2 rates on the green matter, dry matter and fruit length and diameter. The T2 treatment provided greater yield and higher number of fruits per plant with an increase of 16 and 26%, respectively in relation to T1 (without CO2). CO2 application favored the increase in the yield because of the greater number of fruits per plant in the Tabasco pepper crop.

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Author Biographies

Fabiana Luiza Matielo de Paula, Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz
Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz. Av. Pádua dias, 11 Independencia 13420-090 - Piracicaba, SP - Brasil - Caixa-Postal: 9 Telefone: (19) 3447 Ramal: 8574 Fax: (19) 34294100 URL da Homepage:
José Antônio Frizzone, USP-ESALQ, Piracicaba
Eossui graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Viçosa (1977) , especialização em Irrigação e Métodos de Extensão pelo Ministério de Relações Exteriores Divisão de Cooperação Internacional (1981) , mestrado em Engenharia Agrícola pela Universidade Federal de Viçosa (1979) e doutorado em Agronomia pela Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz (1986) . Atualmente é Professor Titular da Universidade de São Paulo. Tem experiência na área de Agronomia , com ênfase em Irrigação e Drenagem. Atuando principalmente nos seguintes temas: Programação linear, Otimização, Maximização de lucro, Alocação de água Currículo Lattes
Adalberto Luiz de Paula, Escola Superior de Agricultura Luiz de queiroz
Escola Superior de Agricultura Luiz de queiroz. Av.: Pádua Dias, 11 Jardim indepencência 13418-900 - Piracicaba, SP - Brasil - Caixa-Postal: 9 URL da Homepage: http://www.esalq.usp.br
Carlos Tadeu dos Santos Dias, Escola Superior de Agricultura Luiz de queiroz
Universidade de São Paulo, Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz, Departamento de Ciências Exatas. Avenida Pádua Dias, 11 Agronomia 13418-900 - Piracicaba, SP - Brasil - Caixa-Postal: 09 Telefone: (19) 34294144 Ramal: 215 Fax: (19) 34294346
Tales Miler Soares, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia
Universidade Federal Rural de Pernambuco. R. Dom Manoel de Medeiros Dois Irmãos 52171-900 - Recife, PE - Brasil Telefone: (81) 33206261
Published
2011-02-16
How to Cite
Paula, F. L. M. de, Frizzone, J. A., Paula, A. L. de, Dias, C. T. dos S., & Soares, T. M. (2011). <b>Tabasco pepper production with CO<sub>2</sub> application using drip irrigation</b&gt; - doi: 10.4025/actasciagron.v33i1.5374. Acta Scientiarum. Agronomy, 33(1), 133-138. https://doi.org/10.4025/actasciagron.v33i1.5374
Section
Crop Production

 

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