Substrates and containers influence the growth of Campomanesia phaea (O. Berg. Landrum) seedlings, an endangered Atlantic Rainforest species

Keywords: cambuci; Myrtaceae; initial development; seedling production.

Abstract

Native to the Brazilian Atlantic Rainforest, cambuci fruits can be consumed either in natura or in the processed form, and cambuci trees can be used to recover degraded areas. However, studies regarding cambuci germination and seedling development are scarce. The main aim of this study was to understand how different substrates and containers influence the growth of cambuci seedlings. To this end, two experiments were conducted: five different substrates were tested in the first experiment, and based on the multivariate analysis of the first experiment, the effect of combination of the best-performing substrates and three commonly employed plant growth containers on seedling development was investigated. Overall, good quality cambuci seedlings were obtained when they were grown in the commercial pine bark substrate and peat and perlite mixture in a 260 cm3 container.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Abreu, N. A. A., Mendonça, V., Ferreira, B. G., Teixeira, G. A., Souza, H. A., & Ramos, J. D. (2005). Crescimento de mudas de pitangueira (Eugenia uniflora L.) em substratos com utilização de superfosfato simples. Ciência e Agrotecnologia, 29(6), 1117-1124. DOI: http://doi.org/10.1590/s1413-70542005000600003

Bianchini, F. G., Balbi, R. V., Pio, R., Silva, D. F., Pasqual, M., & Vilas Boas, E. V. B. (2016). Caracterização morfológica e química de frutos de cambucizeiro. Bragantia, 75(1), 10-18. DOI: https://doi.org/10.1590/1678-4499.096

Caldeira, M. V. W., Delarmelina, W. M., Lübe, S. G., Gomes, D. R., Gonçalves, E. O., & Alves, A. F., (2012). Biossólido na composição de substrato para a produção de mudas de Tectona grandis. Floresta, 42, 77-84. DOI: http://doi.org/10.5380/rf.v42i1.26302

CNCFlora. (2012). Campomanesia phaea in lista vermelha da flora brasileira. Centro Nacional Conservação da Flora. Retrieved on Oct. 4, 2019 from http://cncflora.jbrj.gov.br/portal/pt-br/profile/Campomanesiaphaea

Danner, M. A., Fernandes, A. D. A., Citadin, I., Assmann, A. P., Sasso, S. A. Z., & Mazaro, S. M. (2007). Seedling development of jabuticaba fruit trees (Plinia sp.) in different substrates and sizes of containers. Revista Brasileira de Fruticultura, 29(1), 179-182. DOI: http://doi.org/10.1590/S0100-29452007000100038

Delgado, L. F., & Barbedo, C. J. (2007). Tolerância à dessecação de sementes de espécies de Eugenia. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 42(2), 265-272. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-204X2007000200016

Demétrio, C. A., Oliveira Jacob, J. F., Ambrosano, G. B., Oliveira, Ê. T., & Rodrigues, P. H. V. (2021). In vitro propagation of cambuci (Campomanesia phaea): An endangered exotic fruit and ornamental plant from Brazilian Atlantic Forest. Plant Cell, Tissue and Organ Culture, 145(1), 203-208. DOI: http://doi.org/10.1007/S11240-020-02002-1

Dumroese, R. K., Luna, T., & Landis, T. D. (2009). Nursery manual for native plants. Washington, D.C.: USDA, Forest Service.

Fachinello, J. C., Hoffmann, A., & Nachtigal, J. C. (2005). Propagação de plantas frutíferas. Brasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica.

Gentil, D. F. O., & Minami, K. (2005). Uvaieira, pitangueira e jabuticabeira: cultivo e utilização. Piracicaba, SP: FEALQ.

Gomes, J. M., & Silva, A. R. (2004). Os substratos e sua influência na qualidade de mudas. In J.G. Barbosa, H. E. P. Martinez, M. W. Pedrosa, & M. A. N. Sediyama (Eds.), Nutrição e adubação de plantas cultivadas em substratos (p. 190-225). Viçosa, MG: Editora UFV.

Gomes, J. P., Oliveira, L. M., França, C. S. S., Dacoregio, H. M., & Bortoluzzi, R. L. (2015). Caracterização morfológica de plântulas durante a germinação de sementes de Psidium cattleianum e Acca sellowiana (Myrtaceae). Ciência Florestal, 25(4), 1035-1042. DOI: https://doi.org/10.5902/1980509820665

Gomes, J. P., Oliveira, L. M., Ferreira, P. I., & Batista, F. (2016). Substratos e temperatura para teste de germinação em sementes de Myrtaceae. Ciência Florestal, 26(1), 285-293. DOI: http://doi.org/10.5902/1980509821120

Gonçalves, J. L. M., Santarelli, E. G., Moraes Netto, S. P., Manara, M. P., & Stape, J. L. (2000). Produção de mudas de espécies nativas: substrato, nutrição, sombreamento e fertilização. In Nutrição e fertilização florestal. Piracicaba, SP: IPEF.

Gondin, J. C., Silva, J. B., Alves, C. Z., Dutra, A. S., & Elias, L. (2015). Emergência de plântulas de Schizolobium amazonicum Huber ex Ducke (Caesalpinaceae) em diferentes substratos e sombreamento. Revista Ciência Agronômica, 46(2), 329-338. DOI: http://doi.org/10.5935/1806-6690.20150012

Kämpf, A. N. (2000). Seleção de materiais para uso com substrato. In A. N. Kämpf, & M. H. Firmino (Eds.), Substratos para plantas: base da produção vegetal em recipientes. Porto Alegre, RS: Genesis.

Lattuada, D. S., Souza, P. V. D., & Gonzatto, M. P. (2010). Enxertia herbácea em Myrtaceae nativas do Rio Grande do Sul. Revista Brasileira de Fruticultura, 32(4), 1285-1288. DOI: http://doi.org/10.1590/S0100-29452010005000115

Lorenzi, H. (2014). Árvores Brasileiras: manual de identificação e cultivo de plantas arbóreas nativas do Brasil. São Paulo, SP: Instituto Plantarum de Estudos da Flora.

Lorenzi, H., Bacher, L., Lacerda, M., & Sartori, S. (2006). Frutas brasileiras e exóticas cultivadas: de consumo in natura. São Paulo, SP: Instituto Plantarum de Estudos da Flora.

Malta, A. O., Oliveira, V. E. A., Almeida, D. J., & Santos, A. S. (2017). Crescimento do meloeiro em diferentes substratos. Revista Sítio Novo, 1, 238-246. DOI: http://doi.org/10.47236/2594-7036.2017.V1.I0.238-246P

Maluf, A. M., & Pisciottano-Ereio, W. A. (2005). Secagem e armazenamento de sementes de cambuci. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 40(7), 707-714. DOI: http://doi.org/10.1590/S0100-204X2005000700012

Martins, C. C., Nakagawa, J., & Bovi, M. L. (1999). Efeito da posição da semente no substrato e no crescimento inicial das plântulas de palmito-vermelho (Euterpe espiritosantensis Fernandes – Palmae). Revista Brasileira de Sementes, 21(1), 164-173. DOI: http://doi.org/10.17801/0101-3122/rbs.v21n1p164-173

Medeiros, L. F., Costa, F. C., Curi, P. N., Moura, P. H. A., & Tadeu, M. H. (2010). Diferentes substratos na produção de mudas de uvaieira (Eugenia pyriformis Cambess.). Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, 5(2), 209-212.

Bortolozzo, A. R., Valdebenito-Sanhueza, R. M., Melo, G. W. B., Kovaleski, A., Bernardi, J., Hoffmann, A., ... Pinent, S. M. J. (2007). Produção de morangos no sistema semihidropônico. Bento Gonçalves, RS: Embrapa Uva e Vinho. (Circular Técnica, 62).

Minami, K., & Salvador, E. D. (2010). Substrato para plantas. Piracicaba, SP: FEALQ.

Sobrinho, S. P., Luz, P. B., Silveira, T. L. S., Ramos, D. T., Neves, L. G., & Barelli, M. A. A. (2010). Substratos na produção de mudas de três espécies arbóreas do cerrado. Revista Brasileira de Ciências Agrárias, 5(2), 238-243. DOI: http://doi.org/10.5039/agraria.v5i2a741

Pio, R., Ramos, J. D., Gontijo, T. C. A., Carrijo, E. P., Mendonça, V., Fabri, E. G., & Chagas, E. A. (2005). Substratos na produção de mudas de jabuticaba. Revista Brasileira de Agrociência, 11(4), 425-427.

Popinigs, F. (1985). Fisiologia da semente (2. ed.). Brasília, DF: Agiplan.

Regent Instruments (2013). WinRHIZO User’s manual. Quebec, CA: Regent Instruments Inc.

Rego, S. S., Nogueira, A. C., Kuniyoshi, Y. S., & Santos, Á. F. (2009). Germinação de sementes de Blepharocalyx salicifolius (H.B.K.) Berg. em diferentes substratos e condições de temperaturas, luz e umidade. Revista Brasileira de Sementes, 31(2), 212-220. DOI: http://doi.org/10.1590/s0101-31222009000200025

Ristow, N. C., Antunes, L. E. C., & Carpenedo, S. (2012). Substratos para o enraizamento de microestacas de mirtileiro cultivar Georgigem. Revista Brasileira de Fruticultura, 34(1), 262-268. DOI: http://doi.org/10.1590/S0100-29452012000100035

Santoro, M. B., Brogio, B. A., Forti, V. A., Novembre, A. D. L. C., & Silva, S. R. (2020). Desiccation tolerance of cambuci seeds. Comunicata Scientiae, 11, 1-5. DOI: http://doi.org/10.14295/cs.v11i0.3143

Scalon, S. P. Q., & Jeromine, T. S. (2013). Substratos e níveis de água no potencial germinativo de sementes de uvaia. Revista Árvore, 37(1), 49-58. DOI: http://doi.org/10.1590/S0100-67622013000100006

Souza, E. R. B., Carneiro, I. F., Naves, R. V., Borges, J. D., Leandro, W. M., & Chaves, L. J. (2001). Emergência e crescimento de cagaita (Eugenia dysenterica DC.) em funcão do tipo e do volume de substratos. Pesquisa Agropecuária Tropical, 31(2), 89-95.

Sturion, J. A., & Antunes, J. B. M. (2000). Produção de mudas de espécies florestais, In A. P. M. Galvão (Ed.), Reflorestamento de propriedades rurais para fins produtivos e ambientais. Colombo, PR: Embrapa Florestas.

Taiz, L., & Zeiger, E. (2010). Plant physiology (5th ed.). Sunderland, UK: Sinauer Associates Inc.

Tokairin, T. O., Bremer Neto, H., & Jacomino, A. P. (2018a). Cambuci - Campomanesia phaea (O. Berg.) Landrum. In S. Rodriges, E. O. Silva, & E. S. Brito (Eds.), Exotic fruits (p. 91–96). London, UK: Elsevier. DOI: https://doi.org/10.1016/B978-0-12-803138-4.00013-7

Tokairin, T. O., Silva, A. P. G., Spricigo, P. C., Alencar, S. M., & Jacomino, A. P. (2018b). Cambuci: a native fruit from the Brazilian Atlantic Forest showed nutraceutical characteristics. Revista Brasileira de Fruticultura, 40(5), 1-8. DOI: http://doi.org/10.1590/0100-29452018666

Vallilo, M. I., Garbelotti, M. L., Oliveira, E., & Lamardo, L. C. A. (2005). Características físicas e químicas dos frutos do cambucizeiro (Campomanesia phaea). Revista Brasileira de Fruticultura, 27(2), 241-244. DOI: http://doi.org/10.1590/S0100-29452005000200014

Vallilo, M. I., Moreno, P. R. H., Oliveira, E., Lamardo, L. C. A., & Garbelotti, M. L. (2008). Composição química dos frutos de Campomanesia xanthocarpa Berg-Myrtaceae. Ciência e Tecnologia de Alimentos, 28(Supl.), 231-237. DOI: https://doi.org/10.1590/S0101-20612008000500035

Wendling, I., Gatto, A., Paiva, H. N., & Gonçalves, W. (2002). Substratos, adubação e irrigação na produção de mudas. Viçosa, MG. Aprenda Fácil.

Zillo, R. R., Silva, P. P. M., Zanatta, S., Carmo, L. F., & Spoto, M. H. F. (2013). Qualidade físico-química da fruta in natura e da polpa de uvaia congelada. Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais, 15(3), 293-298. DOI: http://doi.org/15871/1517-8595/rbpa.v15n3p293-298

Published
2023-12-12
How to Cite
Santoro, M. B., Gomes, J. A. S., Brogio, B. do A., Jacomino, A. P., & Silva, S. R. da. (2023). Substrates and containers influence the growth of Campomanesia phaea (O. Berg. Landrum) seedlings, an endangered Atlantic Rainforest species . Acta Scientiarum. Agronomy, 46(1), e63904. https://doi.org/10.4025/actasciagron.v46i1.63904
Section
Crop Production

 

2.0
2019CiteScore
 
 
60th percentile
Powered by  Scopus

 

2.0
2019CiteScore
 
 
60th percentile
Powered by  Scopus