<b>Chemical composition and apparent digestibility of the ostrich offal meal for Nile tilapia</b> - doi: 10.4025/actascianimsci.v34i4.13097

  • Priscila Juliana Pinsetta Sales Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho"
  • Wilson Massamitu Furuya Universidade Estadual de Ponta Grossa
  • Pedro Fernando Romanelli Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho"
Palavras-chave: by-product, alternative feed, digestible value

Resumo

This study aimed to produce and nutritionally characterize the ostrich offal meal, and to evaluate its digestible value for Nile tilapia. The relevance of the study lies in the possibility of using by-products from the food industry as alternative food for animals. For this, chemical and microbiological analyses were performed, as well as digestibility trial in the meal produced with ostrich offal for Nile tilapia. The levels found for protein, lipids, gross energy and minerals were 71.08%, 16.54%, 5115 kcal kg-1 and 5.62%, respectively. Microbiological analysis showed absence of Salmonella spp. in the product. The digestibility of protein was 90.41%, and of energy was 77.65%, while the phosphorus availability was 80.18%. Therefore, the ostrich offal meal proved to be a by-product with good nutritional profile and significant digestibility to be used in diets for Nile tilapia.

Downloads

Não há dados estatísticos.

Biografia do Autor

Priscila Juliana Pinsetta Sales, Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho"
Formada em Zootecnia pela Universidade Estadual de Maringá, efetuou trabalhos na área de nutrição de peixes/aquicultura. Recentemente, recebeu título de mestre em Engenharia e Ciência de Alimentos, pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho.
Wilson Massamitu Furuya, Universidade Estadual de Ponta Grossa
Formado em Zootecnia pela Universidade Estadual de Maringá. Mestrado em Zootecnia pela Universidade Estadual de Maringá. Doutor em Zootecnia pela UNESP.
Pedro Fernando Romanelli, Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho"
Licenciado e Bacharelado em Química pela USP de Ribeirão Preto, SP. Mestre em Ciência de Alimentos, pela USP, SP. Doutor em Tecnologia de Alimentos pela UNICAMP, SP. Atualmente é prof. Dr. do departamento de Engenharia e Ciência de Alimentos da UNESP de São José do Rio Preto, com estudos na área de Tecnologia de Carnes.
Publicado
2012-05-30
Como Citar
Sales, P. J. P., Furuya, W. M., & Romanelli, P. F. (2012). <b>Chemical composition and apparent digestibility of the ostrich offal meal for Nile tilapia</b&gt; - doi: 10.4025/actascianimsci.v34i4.13097. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 34(4), 335-339. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v34i4.13097
Seção
Aquicultura

0.9
2019CiteScore
 
 
29th percentile
Powered by  Scopus