<b>Bromatological characteristics and <i>in vitro</i> digestibility of four sugarcane varieties subjected or not to the application of quicklime</b> - doi: 10.4025/actascianimsci.v34i4.13775

  • Mauro Dal Secco Oliveira Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”
  • Aníbal Coutinho do Rêgo Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”
  • Mariana Paula Rossi Sforcini Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”
  • José Esler Freitas Junior Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”
  • Juliana dos Santos Instituto Federal do Rio Grande do Sul
  • Marina Vieira de Carvalho
Palavras-chave: calcium oxide, cell wall, fiber, ruminants, Saccharum officinarum L.

Resumo

The experiment was conducted to evaluate the bromatological characteristics and the in vitro digestibility of four sugarcane varieties, subjected or not to hydrolysis, with quicklime. A completely randomized design was employed with three replications arranged in a 4 × 2 factorial scheme, with four sugarcane varieties (SP 52454, RB 867515, RB 855536 and IAC 862480), hydrolyzed or not. There was significant effect on brix (p < 0.05) and industrial fiber (p < 0.05), and IAC 862480 variety had the lowest levels of industrial fiber. There were no significant difference (p > 0.05) in neutral detergent fiber, acid detergent fiber and lignin levels among the sugarcane varieties under analysis and for the sugarcanes, hydrolyzed or not. The use of sugarcane hydrolysis with 1% quicklime improves the in vitro digestibility of NDF and ADF, regardless of the variety studied. Hydrolysis with 1% quicklime did not alter the sugarcane chemical composition.

Downloads

Não há dados estatísticos.

Biografia do Autor

Mauro Dal Secco Oliveira, Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”
Professor do Departamento de Zootecnia da UNESP/Jaboticabal
Aníbal Coutinho do Rêgo, Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”
Engenheiro Agrônomo pela Universidade Federal do Ceará, Mestre em Zootecnia pela Universidade Federal de Lavras, Doutorando em Zootecnia pela UNESP/Jaboticabal.
Mariana Paula Rossi Sforcini, Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”
Doutoranda em Zootecnia da UNESP de Jaboticabal
José Esler Freitas Junior, Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”
Doutorando do Departamento de Zootecnia da UNESP/Jaboticabal
Juliana dos Santos, Instituto Federal do Rio Grande do Sul
Professora do Instituto Federal do Rio Grande do Sul
Marina Vieira de Carvalho
Publicado
2012-05-31
Como Citar
Oliveira, M. D. S., Rêgo, A. C. do, Sforcini, M. P. R., Freitas Junior, J. E., Santos, J. dos, & Carvalho, M. V. de. (2012). <b>Bromatological characteristics and <i>in vitro</i> digestibility of four sugarcane varieties subjected or not to the application of quicklime</b&gt; - doi: 10.4025/actascianimsci.v34i4.13775. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 34(4), 355-361. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v34i4.13775
Seção
Forragicultura

0.9
2019CiteScore
 
 
29th percentile
Powered by  Scopus