<b>Meat quality from four genetic groups of bulls slaughtered at 14 months old</b> - doi: 10.4025/actascianimsci.v34i4.14728

  • Roberto Haruyoshi Ito Universidade Estadual de Maringá
  • Maribel Velandio Valero Universidade Estadual de Maringá
  • Rodolpho Martin Prado Universidade Estadual de Maringá
  • Dayane Cristina Rivaroli Universidade Estadual de Maringá
  • Daniel Perotto Polo Regional de Pesquisa Agropecuária de Curitiba
  • Ivanor Nunes do Prado Universidade Estadual de Maringá
Palavras-chave: crossbreed, production systems, total cholesterol, total lipids

Resumo

Carcass characteristics and chemical composition of Longissimus muscle of 32 young bulls from four genetic groups slaughtered at 14 months old were evaluated. Experimental design was completely randomized and distributed into four genetics groups: 1. Caracu (CAR); 2. Canchin (CAN); 3. Charolais vs. Caracu (CHC) and 4. Aberdeen Angus vs. Canchin (AAC). Carcass dressing and carcass conformation were lower for CAR than CAN, CHC and AAC genetic groups. No difference has been reported with regard to moisture, ash, crude protein, total lipids and total cholesterol among four genetics groups. The genetic groups influence fatty acid profile on Longissimus muscle in bulls. Cattle with zebu genes had the highest rates in unsaturated fatty acids, saturated fatty acids represented approximately 50% of total fatty acid composition on Longissimus muscle. The genetic groups presented differences in PUFA, SFA, n-6 and n-3 percentages and n-6 and n-3 ratios.

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Biografia do Autor

Roberto Haruyoshi Ito, Universidade Estadual de Maringá
Doutor pela Universidade Estadual de Maringá.
Maribel Velandio Valero, Universidade Estadual de Maringá
Doutoranda pela Universidade Estadual de Maringá.
Rodolpho Martin Prado, Universidade Estadual de Maringá
Doutorando pela Universidade Estadual de Maringá.
Dayane Cristina Rivaroli, Universidade Estadual de Maringá
Graduanda pela Universidade Estadual de Maringá.
Daniel Perotto, Polo Regional de Pesquisa Agropecuária de Curitiba
Ivanor Nunes do Prado, Universidade Estadual de Maringá
&ossui graduação em Zootecnia pela Universidade Estadual de Maringá (1978) , mestrado em Zootecnia pela Universidade Federal de Lavras (1980) , doutorado em Zootecnia pela Universite de Rennes I (1988) e pos-doutorado pela Institut Nationale de Recherches (1996) . Atualmente é professor titular da Universidade Estadual de Maringá, Revisor de periódico da Acta Scientiarum (UEM), Revisor de periódico da Semina. Ciências Agrárias, Revisor de periódico da Archivos de Zootecnia (Universidad de Córdoba), Revisor de periódico da Brazilian Archives of Biology and Technology, Revisor de periódico da Revista Brasileira de Zootecnia / Brazilian Journal of Animal Science, Revisor de periódico da Pesquisa Agropecuária Brasileira, Revisor de periódico da Ciência Rural, Revisor de periódico da Journal of Animal Science, Revisor de periódico da Canadian Journal of Animal Science, Revisor de periódico da Boletim de Indústria Animal, Revisor de periódico do Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, Membro de corpo editorial da Acta Scientiarum (UEM) e Membro de corpo editorial da Revista Brasileira de Zootecnia / Brazilian Journal of Animal Science. Tem experiência na área de Zootecnia , com ênfase em Produção Animal. Atuando principalmente nos seguintes temas: ABSORÇÃO DE NUTRIENTES, ALEITAMENTO, ANTICORPOS, BEZERROS, SOJA e DIGESTIBILIDADE. Currículo Lattes
Publicado
2012-05-31
Como Citar
Ito, R. H., Valero, M. V., Prado, R. M., Rivaroli, D. C., Perotto, D., & Prado, I. N. do. (2012). <b>Meat quality from four genetic groups of bulls slaughtered at 14 months old</b&gt; - doi: 10.4025/actascianimsci.v34i4.14728. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 34(4), 425-432. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v34i4.14728
Seção
Produção Animal

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