<b>Allometry in carcasses of lambs of the Pantaneiro genetic group slaughtered with different subcutaneous fat thickness

  • Natália Holtz Alves Pedroso Mora Universidade Estadual de Maringá
  • Francisco de Assis Fonseca de Macedo Universidade Estadual de Maringá
  • José Carlos Silveira Osório Universidade Federal da Grande Dourados
  • Elias Nunes Martins Universidade Estadual de Maringá
  • Alexandre Agostinho Mexia Universidade do Estado do Mato Grosso
  • Thiago Gomes de Macedo Universidade Estadual de Maringá
Palavras-chave: growth, females, sheep, loin, shoulder, leg

Resumo

Twenty-four female lambs of the Pantaneiro genetic group, with approximately 100 days of age, average body of 16.24 ± 1.78 kg, were slaughtered with 2.0, 3.0 and 4.0 mmof subcutaneous fat thickness, measured by ultrasound in the Longissimus, to evaluate the allometric growth. Lambs fed a complete pelleted diet calculated to ensure a daily weight gain of0.30 kg. Slaughtering was performed as the female lambs reached the pre-established fat thickness. After 24 hours in a cold chamber at 4ºC, chilled carcasses were cut in half and weighed. The right side was separated into five sections to determine the allometry of carcasses and cuts. Neck and rib showed isogonic growth in all treatments. Loin has remained late growth to 2.0 and3.0 mm. Shoulder and leg were isogonic growth in the treatments 3.0 and4.0 mm. The leg in relation to half carcass showed the greatest correlation. The cuts exhibited differentiated development in the growth rates of tissues. It is recommended to slaughter female lambs when they reach3.0 mm of subcutaneous fat thickness, since the carcass has already reached physiological maturity. Shoulder and leg cuts are best suited for dissection for presenting the highest correlation with the carcass in females of the Pantaneiro group.

 

Downloads

Não há dados estatísticos.

Biografia do Autor

Natália Holtz Alves Pedroso Mora, Universidade Estadual de Maringá

Doutoranda do Programa de Pos Graduação em Zootecnia, Ciências Agrárias, Universidade Estadual de Maringá.

 

http://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4298025Z0

Francisco de Assis Fonseca de Macedo, Universidade Estadual de Maringá

Departamento de Zootecnia, Centro de Ciências Agrárias, Universidade Estadual de Maringá, Av. Colombo, 5790, 87020-900, Maringá, Paraná.

http://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4780542Z9

José Carlos Silveira Osório, Universidade Federal da Grande Dourados

Departamento de Zootecnia, Universidade Federal da Grande Dourados

http://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4781663E7

Elias Nunes Martins, Universidade Estadual de Maringá
Departamento de Zootecnia, Centro de Ciências Agrárias, Universidade Estadual de Maringá, Av. Colombo, 5790, 87020-900, Maringá, Paraná.
Alexandre Agostinho Mexia, Universidade do Estado do Mato Grosso

Docente, Departamento de Agronomia, Universidade do Estado do Mato Grosso

 

http://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4700174Y5

Thiago Gomes de Macedo, Universidade Estadual de Maringá

Universidade Estadual de Maringá

 

http://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4247456T2

Referências

ALDAI, N., DUGAN, M. E. R., KRAMER, J. K. G.; ROBERTSON, W.M.; JUÁREZ, M.; AALHUS, J.L. Trans-18:1 and conjugated linoleic acid profiles after the inclusion of buffer, sodium sesquicarbonate, in the concentrate of finishing steers. Meat Science, v.84, p.735–741, 2010.

ASSOCIATION OF OFFICIAL ANALYTICAL CHEMISTIS – AOAC. Official methods of analysis. 13.ed. Arlington: AOAC International, 2000. 989p.

BERG, R.T.; BUTTERFIELD, R.M. New concepts of cattle growth. Sydney: Sydney University, 1976. 240p.

CARTAXO, F.Q.; SOUSA, W.H. Correlações entre as características obtidas in vivo por ultra-som e as obtidas na carcaça de cordeiros terminados em confinamento. Revista Brasileira de Zootecnia, v.37, n.8, p.1490-1495, 2008.

FURUSHO-GARCIA, I.F.; PEREZ, J.R.O.; BONAGURIO, S. et al. Estudo alométrico dos cortes de cordeiros Santa Inês puros e cruzas. Revista Brasileira de Zootecnia, v.35, n.4, p.1416-1422, 2006.

FURUCHO GARCIA, I.F. PEREZ, J.R.O.; PEREIRA, I.G.; COSTA, T.I.R.; MARTINS, M.O. Estudo alométrico dos tecidos da carcaça de cordeiros Santa Inês puros ou mestiços com Texel, Ile de France e Bergamácia. Revista Brasileira Zootecnia, v.38, n.3, p.539-546, 2009.

GALVANI, B.D.; PIRES, C.C.; OLIVEIRA, T.P.W.; JOCHIMS, F. Crescimento alométrico dos componentes da carcaça de cordeiros Texel × Ile de France confinados do desmame aos 35kg de peso vivo. Ciência Rural, v.38, n.9, p.2574-2578, 2008.

HASHIMOTO, J.H.; OSORIO, J.C.S.; OSORIO, M.T.M.; BONACINA, M.S.; LEHMEN, R.I. PEDROSO, C.E.S.Qualidade de carcaça, desenvolvimento regional e tecidual de cordeiros terminados em três sistemas. Revista Brasileira Zootecnia, v.41, n.2, p.438-448, 2012.

HUXLEY, J.S. Problems of relative growth. Londres: Methuen, Cambridge University, 1932. 276p.

INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA - IBGE. [2011]. Rio de Janeiro, 2011. Disponível em: <http://www.ibge.gov.br/estadosat/index.php>. Acessado em: 7 mar. 2013.

LAMDIM, A.V.; MARIANTE, A.S.; MCMANUS, C.; GUGEL, R.; PAIVA, S.R. Caracter;isticas quantitativas da carcaça, medidas morfométricas e suas correlações em diferentes genótipos de ovinos. Ciência Animal Brasileira, v.8, n.4, p. 665-676, 2007.

LOMBARDI, L.; JOBIM, C.C.; BUMBIERIS JUNIOR, V.H.; CALIXTO JUNIOR, M.; MACEDO, F.A.F. Características da carcaça de cordeiros terminados em confinamento recebendo silagem de grãos de milho puro ou com adição de girassol ou ureia. Acta Scientiarum Animal Science, v.32, n.3, p.263-269, 2010.

MENDONÇA, G.; OSORIO, J.C.S.; OSORIO, M.T.M.; WIEGAND, M.M.; ESTEVES, R.; GONÇALVES, M. Crescimento e desenvolvimento de cordeiros da raça Texel nascidos em duas épocas. Revista Brasileira Agrociência. Pelotas, v.13, n.3, p. 361-369, 2007.

NATIONAL RESEARCH COUNCIL - NRC. Nutrient Requirements of Small Ruminants: Sheep, Goats, Cervids, and New World Camelids. Washington, DC.: National Academy Press, 2007. 384 p.

NEGUSSIE, E.; ROTTMANN, O.J.; PIRCHNER, F. et al. Growth and carcass composition of tropical fat-tailed Menz and Horro sheep breeds. Animal Science, v.78, n.2, p.245-252, 2004.

OSÓRIO, J.C.S.; MARIA, G.; OLIVEIRA, N.M. et al. Estudio de três sistemas de producción de carne em corderos Polwarth. Revista Brasileira de Agrociência, v.5, n.2, p.124-130, 1999.

PINHEIRO, R.S.B.; SILVA SOBRINHO, A.G.; YAMAMOTO, S.M. et al. Composição tecidual dos cortes da carcaça de ovinos jovens e adultos. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v.42, n.4, p.565-571, 2007.

RIPOLL, G.; JOY, M.; SANZ, A. Estimation of carcass composition by ultrasound measurements in 4 anatomical locations of 3 commercial categories of lamb. Journal Animal Science, v.88, n.10, p.3409-3418, 2010.

ROQUE, A.P.; OSÓRIO, J.C.S.; JARDIM, P.O. et al. Produção de carne em ovinos de cinco genótipos. 6. Desenvolvimento relativo. Ciência Rural, v.29, n.3, p.549-553, 1999.

ROSA, G.T.; PIRES, C.C.; SILVA, J.H.S. et al. Crescimento alométrico de osso, músculo e gordura em cortes da carcaça de cordeiros Texel segundo os métodos de alimentação e peso de abate. Ciência Rural, v.35, n.4, p.870-876, 2005.

ROTA, E.L.; OSÓRIO, M.T.M.; OSÓRIO, J.C.S. et al. Influência da castração e da idade de abate sobre as características subjetivas e instrumentais da carne de cordeiros Corriedale. Revista Brasileira de Zootecnia, v.35, n.6, p.2397-2405, 2006.

SANTOS, C.L.; PEREZ, J.R.O.; SIQUEIRA, E.R.; MUNIZ, J.A.; BONAGURIO, S. Crescimento Alométrico dos Tecidos Ósseo, Muscular e Adiposo na Carcaça de Cordeiros Santa Inês e Bergamácia. Revista Brasileira Zootecnia, v.30, n.2, p.493-498, 2001.

SILVA, L.F.; PIRES, C.C. Avaliações quantitativas e predição das proporções de osso, músculo e gordura da carcaça em ovinos. Revista Brasileira Zootecnia. v.29, n.4, p.1253-1260, 2000.

SILVA, L.F.; PIRES, C.C.; ZEPPENFELD, C.C. et al. Crescimento de regiões da carcaça de cordeiros abatidos com diferentes pesos. Ciências Rurais, v.30, n.3, p.481-484, 2000.

SOUZA JÚNIOR, A.A.O., SANTOS, C.L., CARNEIRO, P.L.S. Estudo alométrico dos cortes da carcaça de cordeiros cruzados Dorper com as raças Rabo Largo e Santa Inês. Revista Brasileira Saúde Produção Animal, v.10, n.2, p.423-433, 2009.

VARGAS JUNIOR, F.M.; MARTINS, C.F.; SOUZA, C.C.; PINTO, G.S.; PEREIRA, H.F.; CAMILO, F.R.; AZEVEDO JUNIOR, N.P. Avaliação Biométrica de Cordeiros Pantaneiros. Revista Agrarian. v.4, n.11, p.60-65, 2011.

WYLIE, A.R.G.; CHESTNUTT, D.M.B.; KILPATRICK, D.J. Growth and carcass characteristics of heavy slaughter weight lambs: effects of sire breed and sex of lamb and relationships to serum metabolites and IGF-1. Animal Science, v.64, n.2, p.309-318, 1997.

Publicado
2014-09-24
Como Citar
Mora, N. H. A. P., Macedo, F. de A. F. de, Osório, J. C. S., Martins, E. N., Mexia, A. A., & Macedo, T. G. de. (2014). <b&gt;Allometry in carcasses of lambs of the Pantaneiro genetic group slaughtered with different subcutaneous fat thickness. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 36(4), 427-432. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v36i4.23526
Seção
Produção Animal

0.9
2019CiteScore
 
 
29th percentile
Powered by  Scopus