<b>Concentrate levels of crossbred bulls slaughtered at 16 or 22 months: performance and carcass characteristics
Resumo
This study was performed to assess the animal performance of 97 bulls, ½ Purunã vs. ½ Canchim, that were slaughtered at 16 (16M) or 22 (22M) months with three concentrate levels (0.8, 1.2, and 1.6%) of body weight (BW). The initial body weight was lower for the 16M bulls. The final body weight and hot carcass weights were similar between the two slaughter ages. The hot carcass dressing was higher for 22M bulls. The average daily gain was higher for 16M bulls. The feed intake and dry matter feed conversion were similar between 16 and 22M bulls. The carcass length, marbling, and bone percentage were lower for 16M bulls. However, the Longissimus dorsi muscle area was higher for 16M bulls. The leg length, cushion thickness, fat thickness, conformation, colour, texture, muscle percent, and fat percent were similar between 16 and 22M bulls. The final and hot carcass weights were lower for bulls that were fed with 0.8% of BW. The carcass dressing was similar for the three concentrate levels. The average daily gain was higher for bulls that were fed with 1.6% of BW of concentrate and lower for those that were fed with 0.8%. The concentrate levels had no effect on carcass characteristics, feed intake, and dry matter conversion.
Downloads
Referências
ANUALPEC. Anuário da Pecuária Brasileira. 20th. São Paulo, SP, BR: Instituto FNP, v.1, 2013. p.289.
ARBOITTE, M. Z.; RESTLE, J.; ALVES FILHO, D. C.; BRONDANI, I. L.; PACHECO, P. S.; MENEZES, L. F. G.; PEROTTONI, J. Composição física da carcaça, qualidade da carne e conteúdo de colesterol no músculo Longissimus dorsi de novilhos 5/8 Nelore-3/8 Charolês terminados em confinamento e abatidos em diferentes estádios de maturidade. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 33, n. 4, p. 959-968, 2004.
BERG, R. T.; BUTTERFIELD, R. M. New concepts of cattle growth. Sydney University Press Sydney, v.240, 1976.
CARVALHO, A.; VALADARES FILHO, S.; COELHO DA SILVA, J.; QUEIROZ, A.; CECON, P.; MUNIZ, E. Níveis de concentrado em dietas de zebuínos. 1. Consumo e digestibilidade aparente. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 26, n. 5, p. 986-995, 1997.
COSTA, E. C.; RESTLE, J.; PASCOAL, L. L.; VAZ, F. N.; ALVES FILHO, D. C.; ARBOITTE, M. Z. Desempenho de novilhos Red Angus superprecoces, confinados e abatidos com diferentes pesos. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 31, n. 1, p. 129-138, 2002.
DIAS, H. L. C.; VALADARES FILHO, S. C.; SILVA, J. F. C.; PAULINO, M. F.; CECON, P. C.; LEÃO, M. I.; OLIVEIRA, R. V. Consumo e digestões totais e parciais em novilhos F1 Limousin x Nelore alimentados com dietas com cinco níveis de concentrado. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 29, n. 2, p. 545-554, 2000.
EL-MEMARI NETO, A. C.; ZEOULA, L. M.; CECATO, U.; PRADO, I. N.; CALDAS NETO, S. F.; KAZAMA, R.; OLIVEIRA, F. C. L. Suplementação de novilhos nelore em pastejo de Brachiaria brizantha com diferentes níveis e fontes de concentrado. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 32, n. 6 SUPPL. 2, p. 1945-1955, 2003.
EUCLIDES FILHO, K.; E.V.P., B.; FIGUEIREDO, G. R.; OLIVEIRA, M. P. Efeito da suplementação com concentrado sobre idade de abate e características de carcaça de bovinos Nelore. Revista Brasileira de Zootecnia v. 26, n. 6, p. 1096-1102, 1997.
FREITAS, A. K.; RESTLE, J.; PACHECO, P. S.; PADUA, J. T.; LAGE, M. E.; MIYAGI, E. S.; SILVA, G. F. R. Características de carcaças de bovinos Nelore inteiros vs castrados em duas idades, terminados em confinamento. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 37, n. 6, p. 1055-1062, 2008.
GESUALDI JÚNIOR, A. M. F. P.; VALADARES FILHO, S. C. J.; COELHO DA SILVA, F. C. M.; VELOSO, P. R. C. Níveis de concentrado na dieta de novilhos F1 Limousin x Nelore: características de carcaça. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 29, n. 5, p. 1467-1473, 2000.
HANKINS, O. G.; HOWE, P. E. Estimation of the composition of beef carcasses and cuts. US Department of Agriculture, v. 926, p. 1-20, 1946.
ITO, R. H.; PRADO, I. N.; ROTTA, P. P.; OLIVEIRA, M. G.; PRADO, R. M.; MOLETTA, J. L. Carcass characteristics, chemical composition and fatty acid profile of Longissimus muscle of young bulls from four genetic groups finished in feedlot. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 41, n. 2, p. 384-391, 2012a.
ITO, R. H.; VALERO, M. V.; PRADO, R. M.; RIVAROLI, D. C.; PEROTTO, D.; PRADO, I. N. Meat quality from four genetic groups of bulls slaughtered at 14 months old. Acta Scientiarum.Animal Sciences, v. 34, n. 4, p. 425-432, 2012b.
KUSS, F.; LÓPEZ, J.; BARCELLOS, J. O. J.; RESTLE, J.; MOLETTA, J. L.; PEROTTO, D. Características da carcaça de novilhos não-castrados ou castrados terminados em confinamento e abatidos aos 16 ou 26 meses de idade. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 38, n. 3, p. 515-522, 2009.
MAGGIONI, D.; MARQUES, J. A.; ROTTA, P. P.; ZAWADZKI, F.; ITO, R. H.; PRADO, I. N. Ingestão de alimentos. Semina: Ciências Agrárias, v. 30, n. 4, p. 963-974, 2009.
MAGGIONI, D.; PRADO, I. N.; ZAWADZKI, F.; VALERO, M. V.; MARQUES, J. A.; BRIDI, A. M.; MOLETTA, J. L.; ABRAHÃO, J. J. S. Grupos genéticos e graus de acabamento sobre qualidade da carne de bovinos. Semina: Ciências Agrárias, v. 33, n. 1, p. 391-402, 2012.
MENEZES, L. F. G.; RESTLE, J.; BRONDANI, I. L.; KUSS, F.; ALVES FILHO, D. C.; SILVEIRA, M. F.; LEITE, D. T. Órgãos internos e trato gastrintestinal de novilhos de gerações avançadas do cruzamento rotativo entre as raças Charolês e Nelore terminados em confinamento. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 36, n. 1, p. 120-129, 2007.
MERTENS, D. R. Regulation of Forage Intake. In: FAHEY, J. R. (Ed.). Forage Quality, Evaluation, and Utilization. Madison, WI, USA: American Society of Agronomy, 1994. p.450-493.
NRC. Nutrient Requirements of Beef Cattle. 7th ed. Natl. Acad. Press, Washington, DC., 2000. p.276.
O'CONNOR, S. F.; TATUM, J. D.; WULF, D. M.; GREEN, R. D.; SMITH, G. C. Genetic effects on beef tenderness in Bos indicus composite and Bos taurus cattle. Journal of Animal Science, v. 75, n. 7, p. 1822-30, 1997.
PACHECO, P. S.; RESTLE, J.; VAZ, F. N.; FREITAS, A. K.; PADUA, J. T.; NEUMANN, M.; ARBOITTE, M. Z. Avaliação econômica da terminação em confinamento de novilhos jovens e superjovens de diferentes grupos genéticos. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 35, n. 1, p. 309-320, 2006.
PAZDIORA, R. D.; DOS SANTOS, A. P.; BRONDANI, I. L.; RESTLE, J.; ARBOITTE, M. Z.; CEZIMBRA, I. M. Non-carcass body components of steers and young steers finished on feedlot. Acta Scienciarum, Animal Sciences, v. 31, n. 1, p. 95-101, 2009.
RESENDE, F. D.; QUEIROZ, A. C.; OLIVEIRA, J. V.; PEREIRA, J. C.; MÂNCIO, A. B. Bovinos mestiços alimentados com diferentes proporções de volumoso: concentrado. 2. Efeito sobre a ingestão de nutrientes. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 30, n. 1, p. 270-279, 2001.
RESTLE, J. Confinamento, pastagens e suplementação para produção de bovinos de corte. Universidade Federal de Santa Maria, 1999.
RESTLE, J.; PASCOAL, L. L.; FATURI, C.; ALVES FILHO, D. C.; BRONDANI, I. L.; PACHECO, P. S.; PEIXOTO, L. A. O. Efeito do grupo genético e da heterose nas características quantitativas da carcaça de vacas de descarte terminadas em confinamento. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 31, n. 1 SUPPL., p. 350-362, 2002.
ROTTA, P. P.; PRADO, I. N.; PRADO, R. M.; MOLETTA, J. L.; SILVA, R. R.; PEROTTO, D. Carcass characteristics and chemical composition of the Longissimus muscle of Nellore, Caracu and Holstein-friesian bulls finished in a feedlot. Asian-Australasian Journal of Animal Science, v. 22, n. 4, p. 598-604, 2009a.
ROTTA, P. P.; PRADO, R. M.; PRADO, I. N.; VALERO, M. V.; VISENTAINER, J. V.; SILVA, R. R. The effects of genetic groups, nutrition, finishing systems and gender of Brazilian cattle on carcass characteristics and beef composition and appearance: a review. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, v. 22, n. 12, p. 1718-1734, 2009b.
SANTOS, A. P.; BRONDANI, I. L.; RESTLE, J.; MENEZES, L. F. G.; OLIVEIRA, L.; SILVEIRA, S. R. L. Características quantitativas da carcaça de novilhos jovens e superjovens com peso de abate similares. Ciência Animal Brasileira, v. 9, n. 2, p. 300-308, 2008.
SAS. SAS/STAT User guide, Version 9.1.2. Cary, NC, USA: SAS Institute Inc, 2004.
SILVA, B. C. D.; PEREIRA, O. G.; PEREIRA, D. H.; GARCIA, R.; VALADARES FILHO, S. D. C.; CHIZZOTTI, F. H. M. Consumo e digestibilidade aparente total dos nutrientes e ganho de peso de bovinos de corte alimentados com silagem de Brachiaria brizantha e concentrado em diferentes proporções. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 34, 2005.
SILVA, F. F. D.; VALADARES FILHO, S. D. C.; ÍTAVO, L. C. V.; VELOSO, C. M.; PAULINO, M. F.; VALADARES, R. F. D.; CECON, P. R.; SILVA, P. A.; GALVÃO, R. M. Consumo, desempenho, características de carcaça e biometria do trato gastrintestinal e dos órgãos internos de novilhos Nelore recebendo dietas com diferentes níveis de concentrado e proteína. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 31, 2002.
SILVEIRA, M. F.; BRONDANI, I. L.; ARBOITTE, M. Z.; ALVES FILHO, D. C.; RESTLE, J.; PIZZUTI, L. A. D.; LUZ, T. R. R.; RETORE, M. Composição física da carcaça e qualidade da carne de novilhos Charolês e Nelore que receberam diferentes proporções de concentrado na dieta. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v. 61, n. 2, p. 467-474, 2009.
STEEN, R. W. J.; KILPATRICK, D. J. The effects of the ratio of grass silage to concentrates in the diet and restricted dry matter intake on the performance and carcass composition of beef cattle. Livestock Production Science, v. 62, n. 2, p. 181-192, 2000.
VAN SOEST, P. J. Nutritional ecology of the ruminant. Ithaca, NY, USA: Cornell University Press, v.1, 1994. p.476.
VAZ, F. N.; RESTLE, J.; BRONDANI, I. L.; COSTA, E. C.; VAZ, R. Z.; ROSO, C.; CARRILHO, C. O. Suplementação energética sobre a qualidade da carcaça e da carne de vacas de diferentes idades, terminadas em pastagem cultivada de estação fria sob pastejo horário. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 31, n. 1, p. 173-182, 2002.
VAZ, F. N.; RESTLE, J.; SILVA, N. L. Q.; ALVES FILHO, D. C.; PASCOAL, L. L.; BRONDANI, I. L.; KUSS, F. Nível de concentrado, variedade da silagem de sorgo e grupo genético sobre a qualidade da carcaça e da carne de novilhos confinados. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 34, n. 1, p. 239-248, 2005.
VÉRAS, A. S. C.; VALADARES FILHO, S.; COELHO DA SILVA, J. Composição corporal e requisitos energéticos e protéicos de bovinos Nelore, não-castrados, alimentados com rações contendo diferentes níveis de concentrado. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 29, n. 6, p. 2379-2389, 2000.
ZERVOUDAKIS, J. T.; PAULINO, M. F.; DETMANN, E.; LANA, R. P.; VALADARES FILHO, S. C.; CECON, P. R.; QUEIROZ, D. S.; MOREIRA, A. L. Desempenho e características de carcaça de novilhos suplementados no período das águas. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 30, n. 4, p. 1381-1389, 2001.
DECLARAÇÃO DE ORIGINALIDADE E DIREITOS AUTORAIS
Declaro que o presente artigo é original, não tendo sido submetido à publicação em qualquer outro periódico nacional ou internacional, quer seja em parte ou em sua totalidade.
Os direitos autorais pertencem exclusivamente aos autores. Os direitos de licenciamento utilizados pelo periódico é a licença Creative Commons Attribution 4.0 (CC BY 4.0): são permitidos o compartilhamento (cópia e distribuição do material em qualqer meio ou formato) e adaptação (remix, transformação e criação de material a partir do conteúdo assim licenciado para quaisquer fins, inclusive comerciais.
Recomenda-se a leitura desse link para maiores informações sobre o tema: fornecimento de créditos e referências de forma correta, entre outros detalhes cruciais para uso adequado do material licenciado.