The use of cinnamon powder in the diet of Japanese laying quail
Resumo
The objective of this study was to evaluate the inclusion of powder cinnamon in the diet of Japanese quails, regarding their performance and egg quality. A total of 360 quails, 18 weeks old, were distributed in a completely randomized design with five treatments and six replicates of 12 animals. The experimental period lasted 84 days. The treatments were the inclusion of 0; 3.0; 6.0; 9.0 and 12.0 g kg-1 of cinnamon powder in the diet. The performance and quality of eggs produced were evaluated. A sensorial analysis of the eggs was carried out to evaluate the color of the egg yolk, the taste of the egg and the purchase intention. There was no significant effect on the performance and egg quality variables, except for the specific gravity and color of the yolk, which increased linearly. The evaluators presented a higher intention to purchase eggs from the treatment with 6g kg-1 of cinnamon addition in the diet. We concluded that the inclusion of 12.0 g kg-1 of cinnamon powder in the diet for laying quail does not affect the performance and the taste of the eggs, nevertheless, this level of inclusion provides an improvement in the specific gravity and color of the yolk.
Downloads
Referências
Biondo, P. B. F., Carbonera, F., Zawadzki, F., Chiavellia, L. U. R., Pilau, E. J. P., Prado, I. N., & Visentainer, J. V. (2017). Antioxidant capacity and identification of bioactive compounds by GC-MS of essential oils commercialized in Brazil. Current Bioactive Compounds, 13, 137-143. doi: 10.2174/157340721266616061408084.
Fernandez, I. B., Calixto, L. F. L., Torres-Cordido, K. A. A., Lemos, M. J., Togashi, C. K., Souza, D. S., ... Pizzolante, C. C. (2018). Feeding time under performance and eggs quality of quails in production. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 19(1), 136-143. doi: 10.1590/S1519-99402018000100013.
Garcia, E. A., Molino, A. B., Berto, D. A., Pelícia, K. O. R. H., Osera, R. H., & Faitarone, A. B. G. (2009). Desempenho e qualidade dos ovos de poedeiras comerciais alimentadas com semente de urucum (Bixa orellana L.) moída na dieta. Veterinária e Zootecnia, 16(4), 689-697.
García, J. L., Pérez, M. L., González, G. J., Albuerne, N. B., Soto, M. V. L., Menéndez, M. R., ... Viamontes, M. N. (2009). Quimioterapia metronómica con ciclofosfamida y metotrexato en pacientes con cáncer de mama metastásico en progresión. Revista Cubana de Medicina, 48(2), 1-14.
Leeson, S., Caston, L., & Summers, J. D. (1996). Broiler response to diet energy. Poultry Science, 75(4), 529-535. doi: 10.3382/ps.0750529.
Moreng, R. E., & Avens, J. S. (1990). Ciência e produção de aves (3a ed.). São Paulo, SP: Roca.
Moura, A. M. A., Fonseca, J. B., Rabello, C. B.-V., Takata, F. N., & Oliveira, N. T. E. (2010). Desempenho e qualidade do ovo de codornas japonesas alimentadas com rações contendo sorgo. Revista Brasileira de Zootecnia, 39(12), 2697-2702. doi: 10.1590/S1516-35982010001200021.
Moura, A. M. A., Takata, F. N., Nascimento, G. R., Silva, A. F., Melo, T. V., & Cecon, P. R. (2011). Pigmentantes naturais em rações à base de sorgo para codornas japonesas em postura Natural pigments on sorghum-based rations for laying Japanese quails. Revista Brasileira de Zootecnia, 40(11), 2443-2449. doi: 10.1590/S1516-35982011001100023 .
Nunes, J. K., Maier, J. C., Rossi, P., Dallmann, P. R., Anciuti, M. A., & Rutz, F. (2008). Suplementação de extrato de levedura na dieta de poedeiras comerciais: desempenho produtivo. Ciência Animal Brasileira, 9(2), 357-364.
Nunes, J. K., Maier, J. C., Rossi, P., Dallmann, P. R., Silveira, M. H. D., Anciuti, M. A., ... Silva, J. G. C. (2010). Suplementação de extrato de levedura na dieta de poedeiras: qualidade de ovos. Archivos de zootecnia, 59(227), 369-377.
Oliveira, V. E., Castro, H. V., Edwards, H. G. M., & Oliveira, L. F. C. (2010). Carotenes and carotenoids in natural biological samples: a Raman spectroscopic analysis. Journal of Raman Spectroscopy, 41(6), 642-650. doi: 10.1002/jrs.2493.
Rostagno, H. S., Albino, L. F. T., Donzele, J. L., Gomes, P. C., Oliveira, R., Lopes, D. C., ... Euclides, R. F. (2011). Composição de alimentos e exigências nutricionais (Vol. 2, 2a ed.). Viçosa, MG: Universidade Federal de Viçosa.
Sang-Oh, P., Chae-Min, R., Byung-Sung, P., & Jong, H. (2013). The meat quality and growth performance in broiler chickens fed diet with cinnamon powder. Journal of Environmental Biology, 34(1), 127-133.
Souza, P., Souza, H. B. A., Barbosa, J. C., Gardini, C. H. C., & Neves, M. (1997). Efeito da idade da galinha na qualidade dos ovos mantidos sob condições de ambiente. Ciência e Tecnologia de Alimentos, 17(1), 49-52.
Trindade, J. L., Nascimento, J. W. B., & Furtado, D. A. (2007). Qualidade do ovo de galinhas poedeiras criadas em galpões no semi-árido paraibano. Revista Brasileira de Engenharia Agricola e Ambiental, 11(6), 652-657. doi: 10.1590/S1415-43662007000600015.
Tung, Y.-T., Chua, M.-T., Wang, S.-Y., & Chang, S.-T. (2008). Anti-inflammation activities of essential oil and its constituents from indigenous cinnamon (Cinnamomum osmophloeum) twigs. Bioresource Technology, 99(9), 3908-3913. doi: 10.1016/j.biortech.2007.07.050.
United States Department of Agriculture [USDA].2000. Egg-Grading Manual. Washington, DC: USDA.
Vali, N., & Mottaghi, S. (2016). The effect of using different levels of cinnamon and thyme powder on egg characteristics and fatty acids profile in japanese quails. CIBTech Journal of Zoology, 5(3), 40-47.
DECLARAÇÃO DE ORIGINALIDADE E DIREITOS AUTORAIS
Declaro que o presente artigo é original, não tendo sido submetido à publicação em qualquer outro periódico nacional ou internacional, quer seja em parte ou em sua totalidade.
Os direitos autorais pertencem exclusivamente aos autores. Os direitos de licenciamento utilizados pelo periódico é a licença Creative Commons Attribution 4.0 (CC BY 4.0): são permitidos o compartilhamento (cópia e distribuição do material em qualqer meio ou formato) e adaptação (remix, transformação e criação de material a partir do conteúdo assim licenciado para quaisquer fins, inclusive comerciais.
Recomenda-se a leitura desse link para maiores informações sobre o tema: fornecimento de créditos e referências de forma correta, entre outros detalhes cruciais para uso adequado do material licenciado.