Forage sources in diets for dairy goats
Resumo
The objective of this study was to evaluate the use of sorghum silage, Buffel grass hay and forage palm fodder in the diet of dairy goats by means of performance tests and economic viability of different roughage sources. Eight Anglo-Nubian goats, multiparous, weighing around 40.13 ± 2.76 kg of live weight were used. The experiment lasted 84 days, consisting of four periods of 21 days, distributed in two Latin squares (4x4). The treatments represented by diets with different volumetric sources: SSCF: (sorghum silage+ forage palm+ concentrate); BHCF: (Buffel grass hay + cactus forage+ concentrate); SS: (sorghum silage+ concentrate) and BH: (Buffel grass hay + concentrate). Nutritional intake, digestibility, feed behavior, milk production and chemical composition and economic analysis were evaluated. Animals fed the BHCF diet had higher nutrient intakes and consequently were more productive in fat, protein, lactose, fat free solids and total solids. The BHCF diet led to a higher gross income in Brazilian currency. The safety margin of the SSCF diet presented the highest percentage, with 43.06%, and the BHCF diet, the lowest percentage, of 14.89. The association of forage palm with sorghum silage and Buffel grass hay can be used as a bulky source in lactating goat diets.
Downloads
Referências
Alao, B., Falowo, A., Chulayo, A., & Muchenje, V. (2017). The potential of animal by-products in food systems: Production, prospects and challenges. Sustainability, 9(7), 1-18. doi: 10.3390/su9071089
Association Official Analytical Chemist [AOAC]. (2005). Official Methods of Analysis (18th ed.). Gaitherburg, MD: AOAC International.
Aquino, R. S., Lemos, C. G., Alencar, C. A., Silva, E. G., Silva Lima, R., Gomes, J. A. F., & Silva, A. F. (2016). A realidade da caprinocultura e ovinocultura no semiárido brasileiro: um retrato do sertão do Araripe, Pernambuco. PUBVET, 10(4), 271-281.
Araújo, G. G. L., Voltolini, T. V., Chizzotti, M. L., Turco, S. H. N., & Carvalho, F. F. R. (2010). Water and small ruminant production. Revista Brasileira de Zootecnia, 39, 326-336. doi: 10.1590/S1516-35982010001300036
Araújo, M. J., Medeiros, A. N., Carvalho, F. F. R., Silva, D. S., & Chagas, E. C. O. (2009). Consumo e digestibilidade dos nutrientes em cabras Moxotó recebendo dietas com diferentes níveis de feno de maniçoba. Revista Brasileira de Zootecnia, 38(6), 1088-1095. doi: 10.1590/S1516-35982009000600017
Bispo, S. V., Ferreira, M. A., Véras, A. S. C., Modesto, E. C., Guimarães, A. V., & Pessoa, R. A. S. (2010). Comportamento ingestivo de vacas em lactação e de ovino alimentados com dietas contendo palma forrageira. Revista Brasileira de Zootecnia, 39(9), 2024-2031.
Branco, R. H., Rodrigues, M. T., Silva, M. M. C., Rodrigues, C. A., Queiroz, A. C., & Araújo, F. L. (2011). Desempenho de cabras em lactação alimentadas com dietas com diferentes níveis de fibra oriundas de forragem com maturidade avançada. Revista Brasileira de Zootecnia, 40(5), 1061-1071. doi: 10.1590/S1516-35982011000500018
Cardoso, D. B., Carvalho, F. F. R., Medeiros, G. R., Guim, A., Cabral, A. M. D., Véras, R. M. L., ... Nascimento, A. G. O. (2019). Levels of inclusion of spineless cactus (Nopalea cochenillifera Salm Dyck) in the diet of lambs. Animal Feed Science and Technology, 247, 23-31.
Carneiro, W. P., Ramos, J. P. F., Pimenta Filho, E. C., & Moura, J. F. P. (2015). Utilização de Carboidratos não Fibrosos na Alimentação de Cabras Leiteiras: Composição e Perfil Lipídico. Revista Científica de Produção Animal, 17(1), 50-60. doi: 10.15528/2176-4158/rcpa.v17n1p50-60
Costa, R. G., Queiroga, R. C. R. E., & Pereira, R. A. G. (2009). Influence of feed on the production on quality of goat milk. Revista Brasileira de Zootecnia, 38, 307-321. doi: 10.1590/S1516-35982009001300031
Dias, M. B. d. C., Leão, K. M., Carmo, R. M., Silva, M. A. P., Nicolau, E. S., & Marques, T. C. (2017). Milk composition and blood metabolic profile from holstein cows at different calving orders and lactation stages. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 39(3), 315-321. doi: 10.4025/actascianimsci.v39i3.34807
Ferreira, M. A., Silva, F. M., Bispo, S. V., & Azevedo, M. (2009). Estratégias na suplementação de vacas leiteiras no semi-árido do Brasil. Revista Brasileira de Zootecnia, 38, 322-329. doi: 10.1590/S1516-35982009001300032
Gedir, J. V., Cain III, J. W., Krausman, P. R., Allen, J. D., Duff, G. C., & Morgart, J. R. (2016). Potential foraging decisions by a desert ungulate to balance water and nutrient intake in a water-stressed environment. PloS one, 11(2), e0148795. doi: 10.1371/journal.pone.0148795
Goularte, S. R., Ítavo, L. C. V., Santos, G. T., Ítavo, C. C. B. F., Oliveira, L. C. S., Favaro, S. P., ... Bittar, C. M. M. (2011). Ácidos graxos voláteis no rúmen de vacas alimentadas com diferentes teores de concentrado na dieta. Revista Brasileira de Zootecnia, 63(6), 1479-1486. doi: 10.1590/S0102-09352011000600027
Hoffmann, R., Engler, J. J. C., Serrano, O., Thame, A. C. M., & Neves, E. M. (1987). Administração da Empresa Agrícola. São Paulo, SP, Brasil: Pioneira.
Köppen, W., & Geiger, R. (1928). Klimate der Erde. Gotha: Verlag Justus Perthes.
Neto, J. P., Soares, P. C., Batista, A. M. V., Andrade, S. F. J., Andrade, R. P. X., Lucena, R. B., & Guim, A. (2016). Balanço hídrico e excreção renal de metabólitos em ovinos alimentados com palma forrageira (Nopalea cochenillifera Salm Dyck)’. Revista Pesquisa Veterinária Brasileira, 36(4), 322-328. doi: 10.1590/S0100-736X2016000400012
National Research Council [NRC]. (2001). Nutrient Requirements of Dairy Cattle (7th ed.). Washington, DC: National Academy Press.
National Research Council [NRC]. (2007). Nutrient requirements of small ruminants: sheep, goats, cervids, and new world camelids (7th ed.). Washington, DC: National Academy Press.
Osmari, E. K., Cecato, U., Macedo, F. A. F., Roma, C. F. C., Faveri, J. C., & Ayer, I. M. (2009). Consumo de volumosos, produção e composição físico-química do leite de cabras F1 Boer× Saanen. Revista Brasileira de Zootencia, 38(12), 2473-2481.
Osmari, E. K., Cecato, U., Macedo, F. A. F., & Souza, N. E. (2011). Nutritional quality indices of milk fat from goats on diets supplemented with different roughages. Small Ruminant Research, 98(1–3), 128-132. doi: 10.1016/j.smallrumres.2011.03.030
Rosa, D. C., Trentin, J. M., Pessoa, G. A., Silva, C. A. M., & Rubin, M. I. B. (2012). Qualidade do leite em amostras individuais e de tanque de vacas leiteiras. Arquivos do Instituto Biológico, 79(4), 485-493. doi: 10.1590/S1808-16572012000400004
Silva, H. G. d. O., Pires, A. J. V., Carvalho, G. G. P., Veloso, C. M., & Silva, F. F. (2008). Capim-elefante amonizado e farelo de cacau ou torta de dendê em dietas para ovinos em crescimento. Revista Brasileira de Zootecnia, 37(4), 734-742. doi: 10.1590/S1516-35982008000400021
Silva Sobrinho, A. G. (2001). Criação de ovinos. Jaboticabal, SP: Funep.
Sniffen, C. J., O'Connor, J. D., Van Soest, P. J., Fox, D. G., & Russell, J. B. (1992). A net carbohydrate and protein system for evaluating cattle diets: II. Carbohydrate and protein availability. Journal of Animal Science, 70(11), 3562-3577. doi: 10.2527/1992.70113562x
Sousa, N. M., Oliveira, J. S., Silva, D. S., Santos, E. M., Medeiros, A. N., Ramos, J. P. F., & Brito, E. A. (2018). Levels of neutral detergent fiber in diets with forage palm for dairy goats. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 70(5), 1595-1604. doi: 10.1590/1678-4162-10181
Talpur, F. N., Bhanger, M. I., & Memon, N. N. (2009). Milk fatty acid composition of indigenous goat and ewe breeds from Sindh, Pakistan. Journal of food Composition and Analysis, 22(1), 59-64. doi: 10.1016/j.jfca.2008.09.005
Tolentino, D. C., Rodrigues, J. A. S., Pires, D. A. d. A., Veriato, F. T., Lima, L. O. B., & Moura, M. M. A. (2016). The quality of silage of different sorghum genotypes. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 38(2), 143-149.
Tyrrell, H. F., & Reid, J. T. (1965). Prediction of the energy value of cow's milk. Journal of Dairy Science, 48(9), 1215-1223. doi: 10.3168/jds.S0022-0302(65)88430-2
Van Soest, P. J. (1994). Nutritional ecology of the ruminant (Vol. 1). Ithaca, NY: Cornell University Press.
Van Soest, P. J., Robertson, J. B., & Lewis, B. A. (1991). Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74(10), 3583-3597. doi: 10.3168/jds.S0022-0302(91)78551-2
Weiss, N., Pietrzik, K., Biesalski, H. K., Grunert, A., & Kleinsorge, H. (1999). Expert discussion on the role of folic acid in hyperhomocysteinemia and atherosclerosis. Expertengesprach: Stellenwert der Folsaure bei Hyperhomocyst(e)inamie und Atherosklerose, 28(3), X-XIV.
DECLARAÇÃO DE ORIGINALIDADE E DIREITOS AUTORAIS
Declaro que o presente artigo é original, não tendo sido submetido à publicação em qualquer outro periódico nacional ou internacional, quer seja em parte ou em sua totalidade.
Os direitos autorais pertencem exclusivamente aos autores. Os direitos de licenciamento utilizados pelo periódico é a licença Creative Commons Attribution 4.0 (CC BY 4.0): são permitidos o compartilhamento (cópia e distribuição do material em qualqer meio ou formato) e adaptação (remix, transformação e criação de material a partir do conteúdo assim licenciado para quaisquer fins, inclusive comerciais.
Recomenda-se a leitura desse link para maiores informações sobre o tema: fornecimento de créditos e referências de forma correta, entre outros detalhes cruciais para uso adequado do material licenciado.