Replacement of corn silage with spineless cactus in sheep diet: carcass and meat sensory characteristics
Resumo
This study evaluated the effect of replacing corn silage with spineless cactus, in combination with Tifton 85 hay or sugarcane bagasse, on the carcass measurements and sensory properties of the meat of lambs finished in feedlot. Twenty-one, intact, Santa Inês males, with an initial body weight of 22.86 ± 2.87 kg and an average age of 150 days, were individually confined for 74 days and fed at will three treatments diets: Corn silage (CS); Spineless cactus + Tifton 85 hay (CT) and Spineless cactus + sugarcane bagasse (CB). Lambs fed CT had a wider croup (p < 0.05) compared to animals fed CS. The replacement of corn silage with CT or CB did not influence (p > 0.05) the body length, withers height or chest circumference of the lambs. Values of carcass length and compactness index were similar (p > 0.05) between treatments. There was a high and positive correlation (p < 0.05) between chest width (0.82) and chest circumference (0.81) of animals with cold carcass weight. The odor and taste of sheep meat fed CT or CB was more accepted when compared to the meat of animals fed corn silage. The replacement of corn silage with spineless cactus in combination with Tifton 85 hay or sugarcane bagasse improves the sensory quality of sheep meat, but does not interfere with carcass measurements.
Downloads
Referências
Abreu, K. S. F., Véras, A. S. C., Ferreira, M. A., Madruga, M. S., Maciel, M. I., Félix, S. C. R., ... Urbano, S. A. (2019). Quality of meat from sheep fed diets containing spineless cactus (Nopalea cochenillifera Salm Dyck). Meat Science, 148, 229-235. doi: 10.1016/j.meatsci.2018.04.036
Awawdeh, M. S. (2011). Alternative feedstuffs and their effects on performanceof Awassi sheep: a review. Tropical Animal Health and Production, 43(7):1297–1309. doi: 10.1007/s11250-011-9851-z
Batista, Â. M. V., Ribeiro Neto, A. C., Lucena, R. B., Santos, D. C., Dubeux Junior., J. B., & Mustafa, A. F. (2009). Chemical Composition and Ruminal Degradability of Spineless Cactus Grown in Northeastern Brazil. Rangeland Ecology & Management, 62(3):297-301. doi: 10.2111/07-099R1.1
Cardoso, D. B., Carvalho, F. F. R., Medeiros, G. R., Guim, A., Cabral, A. M. D., Veras, R. M. L., ... Nascimento, A. G. O. (2019). Levels of inclusion of spineless cactus (Nopalea cochenillifera Salm Dyck) in the diet of lambs. Animal Feed Science and Technology, 247, 23–31. doi: 10.1016/j.anifeedsci.2018.10.016
Cezar, M. F. & Souza, W. H. (2007). Carcaças ovinas e caprinas: obtenção, avaliação e classificação. Uberaba, MG: Editora Agropecuária Tropical.
Costa, R. G., Santos, N. M., Sousa, W. H., Queiroga, R. C. R. E., Azevedo, P. S., & Cartaxo, F. Q. (2011). Qualidade física e sensorial da carne de cordeiros de três genótipos alimentados com rações formuladas com duas relações volumoso: concentrado. Revista Brasileira de Zootecnia, 40(8), 1781-1787. doi: 10.1590/S1516-35982011000800023
Fernandes Júnior, F., Ribeiro, E. L. A., Castro, F. A. B., Mizubuti, I. Y., Silva, L. D. F., Pereira, E. S., ... Koritiaki, N. A. (2015). Desempenho, consumo e morfometria in vivo de cordeiros Santa Inês alimentados com rações contendo torta de girassol em substituição ao farelo de algodão. Revista Brasileira de Medicina Veterinária e Zootecnia, 67(2), 483-491. doi: 10.1590/1678-7071
Ferrão, S. P. B., Bressan, M. C., Oliveira, R. P., Pérez, J. R. O., Rodrigues, E. C., & Nogueira, D. A. (2009). Características sensoriais da carne de cordeiros da raça Santa Inês submetidos a diferentes dietas. Ciência Agrotécnica, 33(1), 185-190. doi: 10.1590/S1413-70542009000100026
Gusmão Filho, J. D.; Teodoro, S. M.; Chaves, M. A., & Oliveira, S. S. (2009). Análise fatorial de medidas morfométricas em ovinos tipo Santa Inês. Archivos de Zootecnia, 58(22), 289-292. doi: 10.4321/S0004-05922009000200015
Leão, A. G., Sobrinho, A. G. S., Moreno, G. M. B., Souza, H. B. A., Giampietro, A., Rossi, R. C., & Perez, H. L. (2012). Características físico-químicas e sensoriais da carne de cordeiros terminados com dietas contendo cana-de-açúcar ou silagem de milho e dois níveis de concentrado. Revista Brasileira de Zootecnia, 41(5), 1253-1262. doi: 10.1590/S1516-35982012000500024
Lima Júnior, D. M., Carvalho, F. F. R., Silva, F. J. S., Rangel, A. H. N., Novaes, L. P., & Difante, G. D. S. (2016). Intrinsic factors affecting sheep meat quality: a review. Revista Colombiana de Ciencias Pecuarias, 29(1), 3-15. doi: 10.17533/udea.rccp.v29n1a01
Maciel, L. P. A. A., Carvalho, F. F. R., Batista, A. B. V., Guim, A., Maciel, M. V., Cardoso, D. B., & Lima Júnior, D. M. (2019). Intake, digestibility and metabolism in sheep fed with increasing levels of spineless cactus (Nopalea cochenillifera Salm-Dyck). Tropical Animal Health and Production, 51(6),1717-1723. doi: 10.1007/s11250-019-01868-4
Madruga, M. S., Sousa, W. H., Rosales, M. D., Cunha, M. G. G., & Ramos, J. L. F. (2005). Qualidade da Carne de Cordeiros Santa Inês Terminados com Diferentes Dietas. Revista Brasileira de Zootecnia, 34(1), 309-315. doi: 10.1590/S1516-35982005000100035
Moreno, G. M. B., Silva Sobrinho, A. G., Leão, A. G., Loureiro, C. M. B., Perez, H. L., & Rossi, R. C. (2010b) Performance, digestibility and nitrogen balance of lambs fed corn silage or sugar cane based diets with two levels of concentrate. Revista Brasileira de Zootecnia, 39(4):853-860. doi: 10.1590/S1516-35982010000400022.
Moreno, G. M. B., Silva Sobrinho, A. G., Rossi, R. C., Perez, H. L., Leão, A. G., Zeola, N. M. B. L., & Souza Júnior, S. C. (2010a). Desempenho e rendimentos de carcaça de cordeiros Ile de France desmamados com diferentes idades. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 11(4), 1105-1116.
National Research Council [NRC]. (2007). Nutrient Requirements of Small Ruminants: Sheep, Goats, Cervids, and New World Camelids. Washintgton, D.C: National Academy of Science.
Oliveira, F. G., Sousa, W. H., Cartaxo, F. Q., Cunha, M. G. G., Ramos, J. P. F., Cezar, M. F., ... Oliveira, A. B. (2018). Carcass characteristics of Santa Ines sheep with different biotypes and slaughtering weights. Revista Brasileira Saúde Produção Animal, 19(3), 347-359. doi: 10.1590/s1519-99402018000300011
Pereira Filho, J. M., Silva, A. M. A., & Cézar, M. F. (2013). Manejo da Caatinga para produção de caprinos e ovinos. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 14, 77-90. doi: 10.1590/S1519-99402013000100010
Pinheiro, R. S. B., & Jorge, A. M. (2010). Medidas biométricas obtidas in vivo e na carcaça de ovelhas de descarte em diferentes estágios fisiológicos. Revista Brasileira de Zootecnia, 39(2), 440-445. doi: 10.1590/S1516-35982010000200030
Pinho, R. M. A., Santos, E. M., Oliveira, J. S., Carvalho, G. G. P., Silva, T. C., Macêdo, A. J. S., ... Zanine, A. M. (2018). Does the level of forage neutral detergent fiber affect the ruminal fermentation, digestibility and feeding behavior of goats fed cactus pear?. Animal Science Journal, 89(10), 1424-1431. doi: 10.1111/asj.13043
Pinto, T. F., Costa, R. G., Medeiros, A. N., Medeiros, G. R., Azevedo, P. S., Oliveira, R. L., & Trevño, I. H. (2011) Use of cactus pear (Opuntia ficus indica Mill) replacing corn on carcass characteristics and non-carcass components in Santa Inês lambs. Revista Brasileira de Zootecnia, 40(6), 1333-1338. doi: 10.1590/S1516-35982011000600023
Ribeiro, J. S., Santos, L. L., Lima Júnior, D. M., Mariz, T. M. A., Ladeira, M. M., Azevedo, P. S., ... Silva, M.J.M.S. (2017). Spineless cactus associated with Tifton hay or sugarcane bagasse may replace corn silage in sheep diets. Tropical Animal Health and Production, 49(5), 995-1000. doi: 10.1007/s11250-017-1288-6
Schreurs, N. M., Lane, G. A., Tavendale, M. H., Barry, T. N., & McNabb, W. C. (2008). Pastoral flavour in meat products from ruminants fed fresh forages and its amelioration by forage condensed tannins. Animal Feed Science and Technology, 146(3-4), 193-221. doi: 10.1016/j.anifeedsci.2008.03.002
Silva, N. V., Costa, R. G., Medeiros, G. R., Gonzaga Neto, S., Cézar, M. F., & Cavalcanti, M. C. A. (2016). Medidas in vivo e da carcaça e constituintes não carcaça de ovinos alimentados com diferentes níveis do subproduto agroindustrial da goiaba. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 17(1), 101-115. doi: 10.1590/S1519-99402016000100010
Sousa, W. H., Brito, E. A., Medeiros, A. N., Cartaxo, F. Q., Cezar, M. F., & Cunha, M. G. G. (2009). Características morfométricas e de carcaça de cabritos e cordeiros terminados em confinamento. Revista Brasileira de Zootecnia, 38(7), 1340-1346. doi: 10.1590/S1516-35982009000700025
Souza, D. S., Silva, H. P., Carvalho, J. M. P., Melo, W. O., Monteiro, B. M., & Oliveira, D. R. (2014). Desenvolvimento corporal e relação entre biometria e peso de cordeiros lactantes da raça Santa Inês criados na Amazônia. Revista Brasileira de Medicina Veterinária e Zootecnia, 66(6), 1787-1794. doi: 10.1590/1678-7364
Stone, H., & Sidel, J. L. (1993). Sensory evaluation pratice. San Diego, CA: Academic Press.
Vieira, E. L., Batista, Â. M. V., Guim, A., Carvalho, F. F., Nascimento, A. C., Aráujo, R. F. S., & Mustafa, A. F. (2008). Effects of hay inclusion on intake, in vivo nutrient utilization and ruminal fermentation of goats fed spineless cactus (Opuntia fícus-indica Mill) based diets. Animal Feed Science and Technology, 141(3-4), 199–208. doi: 10.1016/j.anifeedsci.2007.05.031
Wanapat, M. (2009). Potential uses of local feed resources for ruminants. Tropical Animal Health and Production, 41(7), 1035–1049. doi: 10.1007/s11250-008-9270-y
DECLARAÇÃO DE ORIGINALIDADE E DIREITOS AUTORAIS
Declaro que o presente artigo é original, não tendo sido submetido à publicação em qualquer outro periódico nacional ou internacional, quer seja em parte ou em sua totalidade.
Os direitos autorais pertencem exclusivamente aos autores. Os direitos de licenciamento utilizados pelo periódico é a licença Creative Commons Attribution 4.0 (CC BY 4.0): são permitidos o compartilhamento (cópia e distribuição do material em qualqer meio ou formato) e adaptação (remix, transformação e criação de material a partir do conteúdo assim licenciado para quaisquer fins, inclusive comerciais.
Recomenda-se a leitura desse link para maiores informações sobre o tema: fornecimento de créditos e referências de forma correta, entre outros detalhes cruciais para uso adequado do material licenciado.