<b>Effect of sodium gluconate on performance, carcass characteristics, and intestinal morphometry of broilers from 22 to 42 days of age</b> - 10.4025/actascianimsci.v34i1.11211

  • Otto Mack Junqueira FCAV - UNESP - Jaboticabal
  • Karina Ferreira Duarte FCAV - UNESP - Jaboticabal
  • Edivaldo Antônio Garcia FMVZ - UNESP - Botucatu
  • Sarah Sgavioli FCAV - UNESP - Jaboticabal
  • Maria Fernanda Ferreira Manegucci Praes FCAV - UNESP - Jaboticabal
  • Andréa de Britto Molino FMVZ - UNESP - Botucatu
Palavras-chave: butyrate, prebiotic, carcass characteristics, intestinal mucosa

Resumo

The objective of this experiment was to evaluate the effect of the sodium gluconate addition on performance (feed intake, body weight, weight gain, feed conversion, livability and productive efficiency), carcass characteristics (carcass, breast, thigh and drumstick, wing and back yield), and morphometry of duodenum, jejunal and ileum of broilers from 22 to 42 days of age. A total of 1,200 Cobb male broilers were distributed in a completely randomized design with five treatments (0.00, 0.10, 0.20, 0.30 and 0.40% sodium gluconate), and eight replications of 30 broilers each. The inclusion of sodium gluconate did not affect the broiler performance and carcass characteristics. However, the morphometry of duodenum and jejunal mucosa showed beneficial effects

Downloads

Não há dados estatísticos.

Biografia do Autor

Otto Mack Junqueira, FCAV - UNESP - Jaboticabal
Departamento de Zootecnia da Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias de Jaboticabal – UNESP
Karina Ferreira Duarte, FCAV - UNESP - Jaboticabal
Dossui Graduação em Medicina Veterinária pela Universidade Federal de Lavras (2002) e Mestrado em Zootecnia, na área de Nutrição de Monogástricos, pela Universidade Estadual Paulista, UNESP - Jaboticabal (2005), ingressando no Doutorado em Zootecnia na mesma Instituição. Tem experiência na área de Zootecnia, com ênfase em Nutrição de Monogástricos, atuando principalmente nos seguintes temas: frangos de corte, desempenho, aminoácidos digestíveis, qualidade de ovos e poedeiras /a
Edivaldo Antônio Garcia, FMVZ - UNESP - Botucatu
Departamento de Produção Animal da Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia de Botucatu – UNESP
Sarah Sgavioli, FCAV - UNESP - Jaboticabal
Departamento de Zootecnia da Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias de Jaboticabal – UNESP
Maria Fernanda Ferreira Manegucci Praes, FCAV - UNESP - Jaboticabal
Departamento de Zootecnia da Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias de Jaboticabal – UNESP
Andréa de Britto Molino, FMVZ - UNESP - Botucatu
Departamento de Produção Animal da Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia de Botucatu – UNESP
Publicado
2011-07-05
Como Citar
Junqueira, O. M., Duarte, K. F., Garcia, E. A., Sgavioli, S., Praes, M. F. F. M., & Molino, A. de B. (2011). <b>Effect of sodium gluconate on performance, carcass characteristics, and intestinal morphometry of broilers from 22 to 42 days of age</b&gt; - 10.4025/actascianimsci.v34i1.11211. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 34(1), 35-40. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v34i1.11211
Seção
Nutrição de Não-Ruminantes

0.9
2019CiteScore
 
 
29th percentile
Powered by  Scopus