<b>Vitamin D levels on performance and eggshell quality of prelaying and laying hens</b> - DOI: 10.4025/actascianimsci.v27i1.1241

  • Eliana Aparecida Rodrigues FCAVJ
  • Otto Mack Junqueira FCAVJ
  • Luciana Cardoso Cancherini FCAVJ
  • Marcelo de Oliveira Andreotti Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Elenice Maria Casartelli FCAVJ
  • Antonio Carlos de Laurentiz FCAVJ

Abstract

An experiment was conducted to evaluate vitamin D levels on performance and eggshell quality of prelaying and laying hens. One hundred and ninety two 16 week-old-hens were used. Hens were allotted in a completely randomized design in a factorial arrangement 3x2 (3 vitamin D levels – 1,200; 2,400 and 3,600 IU/kg in the prelaying phase and 2 levels, 1,200 and 2,400 IU/kg, in the laying phase) in a total of six treatments and four replications of eight birds each. A prelaying diet was offered to 16 to 18 week- birds, followed by the laying diet. The results showed that overall performance and egg shell quality were not affected by vitamin D levels in the diet of prelaying and laying periods

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Author Biography

Eliana Aparecida Rodrigues, FCAVJ
possui graduação em Zootecnia pela Faculdade Associadas de Uberaba (1985) , graduação em Zootecnia pela Faculdade de Zootecnia de Uberaba (1985) , especialização em Zootecnia pela Escola Superior de Agricultura de Lavras (1990) , mestrado em Zootecnia Produção Animal Jaboticabal pela Universidade Estadual Paulista - Campus Jaboticabal (2002) , doutorado em Zootecnia pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (2005) , ensino-fundamental-primeiro-grau pela EEPG Cap. Antônio Justino Falleiros (1978) e ensino-medio-segundo-grau pelo Colegio Ricardo Misson (1981) . Atualmente é Professor substituto do Centro Federal de Educação Tecnológica de Uberaba e Pofessora de 1º e 2º grau - efetiva do Centro Federal de Educação Tecnológica de Uberaba. Tem experiência na área de Zootecnia , com ênfase em Produção Animal. Atuando principalmente nos seguintes temas: poedeiras comerciais, NÍVEIS DE CÁLCIO, NÍVEIS DE SÓDIO, QUALIDADE DA CASCA, DESEMPENHO Currículo Lattes
Published
2008-03-20
How to Cite
Rodrigues, E. A., Junqueira, O. M., Cancherini, L. C., Andreotti, M. de O., Casartelli, E. M., & Laurentiz, A. C. de. (2008). <b>Vitamin D levels on performance and eggshell quality of prelaying and laying hens</b&gt; - DOI: 10.4025/actascianimsci.v27i1.1241. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 27(1), 55-59. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v27i1.1241
Section
Nonruminant Nutrition

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