<b>Glycerin levels for crossbred heifers supplemented in pasture: intake behavior</b> - 10.4025/actascianimsci.v34i1.12520

  • Mariana de Souza Farias UEM
  • Robério Rodrigues Silva UESB
  • Fernando Zawadzki UEM
  • Carlos Emanuel Eiras UEM
  • Beatriz Silva Lima UEM
  • Ivanor Nunes do Prado UEM

Abstract

The effect of glycerin inclusion on the intake behavior of heifers was analyzed. During the 102-day experimental period, thirty-six 13-month old heifers, average initial weight 226±12 kg, were distributed in a completely randomized design with four treatments and nine replications: G0.0 = control, G2.8 = 2.8%, G6.1 = 6.1%, and G9.1 = 9.1% glycerin in DM intake. Intake behavior was undertaken by monitoring animal activities for 24 hours every five minutes. The inclusion of glycerin in the diet resulted in a linear decrease in grazing time, linear increase in idle time and quadratic effect on trough time. Moreover, glycerin inclusion did not affect the number of grazing and rumination periods. The number of idle periods showed a quadratic effect, whereas trough period decreased linearly with increasing glycerin. Glycerin did not affect grazing time and rumination period. Idle time increased linearly with increasing glycerin in the diets. Time had a quadratic effect and feeding and total chewing time showed a linear decrease with glycerin inclusion in the diets

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Mariana de Souza Farias, UEM
Aluna do curso de Pós Graduação da Universidade Estadual de Maringá, Programa de Pós Graduação em Zootecnia.
Robério Rodrigues Silva, UESB
Professor da Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia - Departamento de Zootecnia.
Carlos Emanuel Eiras, UEM
Aluno de Pós Graduação no Programa de Pós Graduação em Zootecnia da Universidade Estadual de Maringá
Ivanor Nunes do Prado, UEM
Gossui graduação em Zootecnia pela Universidade Estadual de Maringá (1978) , mestrado em Zootecnia pela Universidade Federal de Lavras (1980) , doutorado em Zootecnia pela Universite de Rennes I (1988) e pos-doutorado pela Institut Nationale de Recherches (1996) . Atualmente é professor titular da Universidade Estadual de Maringá, Revisor de periódico da Acta Scientiarum (UEM), Revisor de periódico da Semina. Ciências Agrárias, Revisor de periódico da Archivos de Zootecnia (Universidad de Córdoba), Revisor de periódico da Brazilian Archives of Biology and Technology, Revisor de periódico da Revista Brasileira de Zootecnia / Brazilian Journal of Animal Science, Revisor de periódico da Pesquisa Agropecuária Brasileira, Revisor de periódico da Ciência Rural, Revisor de periódico da Journal of Animal Science, Revisor de periódico da Canadian Journal of Animal Science, Revisor de periódico da Boletim de Indústria Animal, Revisor de periódico do Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, Membro de corpo editorial da Acta Scientiarum (UEM) e Membro de corpo editorial da Revista Brasileira de Zootecnia / Brazilian Journal of Animal Science. Tem experiência na área de Zootecnia , com ênfase em Produção Animal. Atuando principalmente nos seguintes temas: ABSORÇÃO DE NUTRIENTES, ALEITAMENTO, ANTICORPOS, BEZERROS, SOJA e DIGESTIBILIDADE. Currículo Lattes
Published
2011-06-09
How to Cite
Farias, M. de S., Silva, R. R., Zawadzki, F., Eiras, C. E., Lima, B. S., & Prado, I. N. do. (2011). <b>Glycerin levels for crossbred heifers supplemented in pasture: intake behavior</b&gt; - 10.4025/actascianimsci.v34i1.12520. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 34(1), 63-69. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v34i1.12520
Section
Ruminant Nutrition

0.9
2019CiteScore
 
 
29th percentile
Powered by  Scopus