<b>Effect of autoclave and/or tannic acid treatments in <em>in situ</em> degradability and <em>in vitro</em> digestibility of canola grains</b> - DOI: 10.4025/actascianimsci.v26i4.1735

  • Geraldo Tadeu dos Santos UEM
  • Júlio César Damasceno UEM
  • Clóves Cabreira Jobim UEM
  • Geane Dias Gonçalves UEM
  • Marcos Chiquitelli Neto UNESP
  • Petrônio Pinheiro Porto UEM
  • Cleber Rogério Ribeiro CNPq

Abstract

An experiment was accomplished using canola grains to evaluate in situ degradability and in vitro digestibility. The treatments was: 1) canola grains treated with water (control - CTH); 2) in autoclave at 127ºC for 30min (CTA), 3) with tannic acid (CTT) and, 4) with tannic acid followed by autoclave (CTTA). The effect of these treatments in effective dry matter (EDDM) and crude protein (ECPD) degradability was evaluated by the nylon bag technique, using two Holstein cows with rumen cannula. The effect in in vitro dry matter (IVDDM) and crude protein (IVCPD) digestibility was evaluated by DAISY system of ANKOM® Technology Corporation. The treatments heat and tannic acid applied to the canola grains increased significantly (P<0.05) the solubility of DM "a" fraction. EDDM of treatments CTA and CTTA were higher than CTH and CTT. IVDDM was identical in all treatments. The soluble “a” fraction of CP was significantly (P<0.05) reduced due to CTA treatment, and mostly to due to happened interaction of the heat and of the tannic acid tânico. The CTTA treatment was the only one that reduced ECPD (76.7%) in relation to CTH, CTA and CTT, that showed 84.7; 84.3 and 84.2%, respectively. All the treatments provided an increase in IVCPD when compared to the control (P<0.01). It is concluded that CTTA was the most suitable treatment to obtain lower ruminal degradability of canola grains, without changes in IVDDM and with a rise in IVCPD.

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Author Biography

Geraldo Tadeu dos Santos, UEM
Geraldo Tadeu dos Santos concluiu o doutorado na Universite de Rennes I em 1987, em Produção e Fisiologia Animal. Atualmente é Professor Titular da Universidade Estadual de Maringá. Publicou vários artigos em periódicos especializados e de trabalhos em anais de eventos, capítulos de livros/anais e livros/anais publicados. Participou de vários eventos no exterior e no Brasil. Orientou e co-orientou diversas dissertações de mestrado e teses de doutorado. Tem, igualmente, atuada na orientação de trabalhos de iniciação científica e de conclusão de curso na área de Zootecnia. Atua na Produção Animal, com ênfase em Avaliação de Alimentos para Animais, sistema de produção de leite, período seco e de transição da vaca leiteira, manejo nutricional de alimentar de bezerras, novilhas leiteiras e vacas em lactação. Em suas atividades profissionais interagiu com diversos colaboradores em co-autorias de trabalhos científicos. Em seu currículo Lattes os termos mais freqüentes na contextualização da produção científica, tecnológica e artístico-cultural são: Produção de ruminantes, Produção de leite, Silagem, Composição química, Cynodon, desempenho, vaca leiteira, cabra e Digestibilidade, Degradabilidade in situ, Digestibilidade in vitro.
Published
2008-04-08
How to Cite
Santos, G. T. dos, Damasceno, J. C., Jobim, C. C., Gonçalves, G. D., Chiquitelli Neto, M., Porto, P. P., & Ribeiro, C. R. (2008). <b>Effect of autoclave and/or tannic acid treatments in <em>in situ</em> degradability and <em>in vitro</em> digestibility of canola grains</b&gt; - DOI: 10.4025/actascianimsci.v26i4.1735. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 26(4), 507-512. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v26i4.1735
Section
Animal Science

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