<b>Evaluation of fat acids composition and profile of cow milk before and after the pasteurization in small dairy plants</b> - DOI: 10.4025/actascianimsci.v25i2.2019

  • Lucimar Gonçalves de Souza UEM
  • Geraldo Tadeu dos Santos UEM
  • Júlio César Damasceno UEM
  • Makoto Matsushita UEM
  • Eduardo Shigueiro Sakaguti UEM
  • Newton Pohl Ribas UFP
  • Rodrigo Gregory Villalba UEM

Abstract

This work aimed to evaluate fat acids composition and profile of cow milk before and after the pasteurization industrial process. The milk samples were collected in four small dairy plants in Maringá and Londrina region, state of Paraná. Fat, protein and lactose percentages, total solids, Somatic Cell Counting (SCC) and fat acids profile values were evaluated. Analyses of fat, protein, lactose, total solids and SCC were carried out in Milking Herds Analyses Program Laboratory from Paraná State Association of Holstein Bovine Breeders (PARL/APCBRH) in Curitiba-Paraná and the fat acids profile was analyzed in Gas Chromatography Laboratory from Chemistry Department of Universidade Estadual de Maringá (State University of Maringá). Results showed that no significant differences (p>0.05) were found between raw and pasteurized cow milk.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Geraldo Tadeu dos Santos, UEM
Geraldo Tadeu dos Santos concluiu o doutorado na Universite de Rennes I em 1987, em Produção e Fisiologia Animal. Atualmente é Professor Titular da Universidade Estadual de Maringá. Publicou vários artigos em periódicos especializados e de trabalhos em anais de eventos, capítulos de livros/anais e livros/anais publicados. Participou de vários eventos no exterior e no Brasil. Orientou e co-orientou diversas dissertações de mestrado e teses de doutorado. Tem, igualmente, atuada na orientação de trabalhos de iniciação científica e de conclusão de curso na área de Zootecnia. Atua na Produção Animal, com ênfase em Avaliação de Alimentos para Animais, sistema de produção de leite, período seco e de transição da vaca leiteira, manejo nutricional de alimentar de bezerras, novilhas leiteiras e vacas em lactação. Em suas atividades profissionais interagiu com diversos colaboradores em co-autorias de trabalhos científicos. Em seu currículo Lattes os termos mais freqüentes na contextualização da produção científica, tecnológica e artístico-cultural são: Produção de ruminantes, Produção de leite, Silagem, Composição química, Cynodon, desempenho, vaca leiteira, cabra e Digestibilidade, Degradabilidade in situ, Digestibilidade in vitro.
Published
2008-04-16
How to Cite
Souza, L. G. de, Santos, G. T. dos, Damasceno, J. C., Matsushita, M., Sakaguti, E. S., Ribas, N. P., & Villalba, R. G. (2008). <b>Evaluation of fat acids composition and profile of cow milk before and after the pasteurization in small dairy plants</b&gt; - DOI: 10.4025/actascianimsci.v25i2.2019. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 25(2), 331-337. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v25i2.2019
Section
Animal Science

0.9
2019CiteScore
 
 
29th percentile
Powered by  Scopus