<b>Effect of ensilage of the superior third of cassava plant: processing type and storage time</b> - DOI: 10.4025/actascianimsci.v25i2.2083

  • Josiane Oliveira Faustino
  • Geraldo Tadeu dos Santos UEM
  • Elisa Cristina Modesto UFCE
  • Daniele Cristina da Silva UEM
  • Clóves Cabreira Jobim UEM
  • Eduardo Shiguero Sakaguti UEM
  • Júlio César Damasceno UEM
  • Jair de Araújo Marques UEM
  • Maximiliane Alavarse Zambom UEM

Abstract

The objective of this paper was to evaluate the processing types and storage time of silage of superior third of cassava plant (SSTCF), through chemical composition, fractions of nitrogen and carbohydrates compositions and in vitro dry matter digestibility (IVDMD). The experiment was carried out in a completely randomized design. The treatments were defined in a 2x4 factorial array with two processing types (whole and shredded SSTCF) and four storage times (20, 40, 60 and 120 days). Shredded SSTCF had the lowest values of dry matter (DM), crude protein (CP) and IVDMD, and the highest value of non-structural-carbohydrate. In storage time analyses, lineal behaviors were observed for CP, DIVMS and fraction C of CHT, quadratic for the organic, and cubic for A+B1 and B2 of CHT. Both whole or shredded SSTCF can be used and after 20 days of storage time, fermentation was already stabilized and the silos were ready to be opened.

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Author Biography

Geraldo Tadeu dos Santos, UEM
Geraldo Tadeu dos Santos concluiu o doutorado na Universite de Rennes I em 1987, em Produção e Fisiologia Animal. Atualmente é Professor Titular da Universidade Estadual de Maringá. Publicou vários artigos em periódicos especializados e de trabalhos em anais de eventos, capítulos de livros/anais e livros/anais publicados. Participou de vários eventos no exterior e no Brasil. Orientou e co-orientou diversas dissertações de mestrado e teses de doutorado. Tem, igualmente, atuada na orientação de trabalhos de iniciação científica e de conclusão de curso na área de Zootecnia. Atua na Produção Animal, com ênfase em Avaliação de Alimentos para Animais, sistema de produção de leite, período seco e de transição da vaca leiteira, manejo nutricional de alimentar de bezerras, novilhas leiteiras e vacas em lactação. Em suas atividades profissionais interagiu com diversos colaboradores em co-autorias de trabalhos científicos. Em seu currículo Lattes os termos mais freqüentes na contextualização da produção científica, tecnológica e artístico-cultural são: Produção de ruminantes, Produção de leite, Silagem, Composição química, Cynodon, desempenho, vaca leiteira, cabra e Digestibilidade, Degradabilidade in situ, Digestibilidade in vitro.
Published
2008-04-16
How to Cite
Faustino, J. O., Santos, G. T. dos, Modesto, E. C., Silva, D. C. da, Jobim, C. C., Sakaguti, E. S., Damasceno, J. C., Marques, J. de A., & Zambom, M. A. (2008). <b>Effect of ensilage of the superior third of cassava plant: processing type and storage time</b&gt; - DOI: 10.4025/actascianimsci.v25i2.2083. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 25(2), 403-410. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v25i2.2083
Section
Animal Science

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